İran’ın gökyüzündeki yeni gücü açıklandı

img
İran’ın gökyüzündeki yeni gücü açıklandı YDH

Savunma ve entegre görevlerde kullanılan insansız hava araçlarının denize inip kalkabildiği ve bugün dahil edilenler gibi kara operasyonlarına yardımcı olan insansız hava araçlarının İran ordusunun gökyüzüne hakim olma ve gerektiğinde düşmana yıkıcı darbeler vurma kabiliyetini arttırdığı belirtiliyor.




YDH- İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, gelişmiş anti-savunma ve gizlilik yeteneklerine sahip 1000 stratejik insansız hava aracını muharip güçlerine dahil ettiğini duyurdu.

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Başkomutanı Tümgeneral Abdulrahim Musevi'nin liderliğinde ve İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Aziz Nasirzade'nin katılımıyla gerçekleştirilen entegrasyon töreni, insansız hava araçlarının İran'ın muharip güçlerine katılması anlamına geliyordu.

Bu insansız hava araçları (İHA) 2000 kilometreyi aşan menzilleri, önemli tahrip güçleri, düşük radar kesitleri (RCS) ile savunmadan kaçma kabiliyetleri ve harici kontrol olmaksızın uzun süreler boyunca otonom olarak uçabilmeleri gibi olağanüstü kabiliyetlere sahip.

Özel görevler için tasarlanan İHA'lar, keşif ve sınır gözetimini geliştirirken, ordunun uzak hedeflere karşı uzun menzilli saldırı kabiliyetini de güçlendiriyor.

Askeri bilim adamları, Savunma Bakanlığı ve bilgi tabanlı şirketlerle işbirliği içinde geliştirilen bu İHA'lar ordunun İHA tesislerinde üretiliyor ve gerektiğinde kilit üs ve bölgelere konuşlandırılacak.

İran Ordusu'nun filosu geçtiğimiz yılın Ocak ayında çeşitli askeri operasyonlara uygun çok sayıda yerli insansız hava aracıyla genişletildi.

Savunma Bakanlığı uzmanları tarafından tasarlanan İHA'lar arasında keşif, devriye görevleri, elektronik harp, veri toplama ve hava muharebesi için kullanılabilen çok amaçlı stratejik Ebabil-4 ve Ebabil-5 insansız hava araçları bulunuyor.

Ordu ayrıca uzun menzilli intihar görevlerini tam isabetle gerçekleştirebilen yeni Araş insansız hava araçlarını da teslim aldı.

 

‘İran'a ait İHA’lar denizde operasyon yapabiliyor’

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Aziz Nasirzade, ordunun operasyonel esnekliğini ve hazırlığını arttırmaya yönelik daha geniş bir stratejinin parçası olan insansız hava araçlarının artık denize iniş yapabildiğini söyledi.

İran ordusuna 1000 adet stratejik insansız hava aracının teslim edilmesi münasebetiyle düzenlenen törende konuşan General Nasirzade, savunma sanayi ile İran Ordusu arasındaki etkin sinerjiye vurgu yaparak, insansız hava aracı teslimatının bu işbirliğinin bir sonucu olduğunu kaydetti.

“İran Ordusu insansız hava aracı kullanımında önemli bir olgunluğa ulaştı” diyen Nasırzade, ordunun kara, hava, deniz ve hava savunma kuvvetlerinde yenilikçi kabiliyetlere sahip çeşitli tipte insansız hava araçlarının kullanıldığını sözlerine ekledi.

Savunma Bakanı, savunma ve entegre görevlerde kullanılan insansız hava araçlarının denize inip kalkabildiğini ve bugün dahil edilenler gibi kara operasyonlarına yardımcı olan insansız hava araçlarının İran ordusunun gökyüzüne hakim olma ve gerektiğinde düşmana yıkıcı darbeler vurma kabiliyetini arttırdığını belirtti.

İslam Devrimi Lideri Seyyid Ali Hamenei'nin İslam ümmetinin (savunma kabiliyetiyle) donatılmasına ilişkin açıklamasına atıfta bulunan Nasirzade, savunma sanayinin gerekli askeri teçhizatın üretilmesinden sorumlu olduğunu kaydetti.

“Tatbikatlarda gösterdiklerimiz kabiliyetlerimizin sadece bir kısmı” diyen Nasirzade, gerektiğinde kullanılacak şaşırtıcı ve sürpriz araçlar olduğunu da sözlerine ekledi.

“Hiçbir düşmanın cüretle hareket etmesine izin vermeyeceğiz” diyen Nasirzade, savunma sanayindeki artan faaliyeti ordu komutanlarının amansız taleplerine bağladı.

Askeri ihtiyaçları karşılamak için İran Ordusu'nun kendi kendine yeten bilim adamlarıyla birlikte çalışmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Silah üretiminin dinamik doğasının altını çizen Nasirzade, ilerlemelerin operasyonel ortamların izlenmesi ve küresel teknolojik ilerleme tarafından yönlendirildiğini belirtti.

“İHA’lar da bunun bir istisnası değil” diyen Nasirzade, yeni operasyonel ve yazılım teknolojilerinin askeri İHA gereksinimlerinin belirlenmesindeki rolünün altını çizdi.

Nasirzade yapay zekânın İHA’lara entegrasyonunu doğruladı ve İHA’ların operasyonel izleme ve en son teknolojiye erişim temelinde uyarlanmasının önemini vurguladı.

Savunma Bakanlığı'nın çeşitli kuruluşlarla işbirliği içinde birinci şahıs görüşlü (FPV) insansız hava araçları ürettiğini ve geliştirme sürecinde kapsamlı bir koordinasyon sağladığını da belirtti.

 

İran destroyerinin seyir füzesi gücü dört katına çıktı

Donanma Komutanı Tuğamiral Şehram İrani'ye göre, İran Donanması'na ait Sabalan destroyeri geçen yıl Kasım ayında en fazla seyir füzesi taşıma rekorunu kırdı.

Tasnim'e konuşan İrani, Sabalan'ın füze kabiliyetlerinin orijinal konfigürasyonuna kıyasla hem çeşit hem de menzil olarak dört katına çıktığını açıkladı.

İrani, destroyerin artık 16 gemisavar seyir füzesiyle donatıldığını da sözlerine ekledi. General, askeri geminin yükseltilmiş versiyonunun yakında tanıtılacağını kaydetti.

Bin 500 ton ağırlığındaki Sabalan başlangıçta sadece dört adet 'Kader' ve 'Kadir' seyir füzesiyle donatılmıştı.

Geçtiğimiz yılın Ocak ayında İran Ordusu, çeşitli askeri operasyonlar için tasarlanmış önemli sayıda yerli üretim insansız hava aracı (İHA) ile filosunu büyük ölçüde genişletti.

Savunma Bakanlığı uzmanları tarafından geliştirilen filo, keşif, devriye görevleri, elektronik savaş, veri toplama ve hava muharebesi yapabilen çok yönlü Ebabil-4 ve Ebabil-5 insansız hava araçlarını içeriyor.

Ordu ayrıca uzun menzilli intihar görevlerini hassas bir doğrulukla gerçekleştirmek için tasarlanmış yeni Araş insansız hava araçlarını da satın aldı.