Güney Kore'de cumhurbaşkanı ifadeye gitmeyi reddetti, cezası idam olabilir

img
Güney Kore'de cumhurbaşkanı ifadeye gitmeyi reddetti, cezası idam olabilir YDH

Güney Kore'nin azledilen Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, hakkında başlatılan darbe girişimi soruşturmasında ifade vermeyi reddetti. Mahkeme binasına baskın düzenleyen destekçileriyle çıkan olaylarda, polis 66 kişiyi gözaltına aldı.




YDH - Azledilen Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, kendisine yöneltilen darbe girişimi suçlamalarıyla ilgili soruşturmada ifade vermeyi reddetti.

Bu sırada destekçileri, mahkeme binasını basarak mülklere zarar verdi ve polisle çatıştı. Bunun üzerine güvenlik önlemleri artırıldı.

Cumhurbaşkanı Yoon, pazartesi günü, üst düzey yetkililerdeki yolsuzlukları soruşturmakla görevli kurumda ifade vermeyi reddetti.

Daha önce de iş birliğini reddeden Yoon’un avukatları, "Tutuklama kararı, yetkisiz bir mahkeme tarafından alındığı için yasa dışıdır ve kurumun bu soruşturmayı yürütme yetkisi yoktur," şeklinde açıklama yaptı.

Anayasa Mahkemesi’nin, Yoon’un azil kararını onaylayıp onaylamayacağına dair kararı yakında açıklaması bekleniyor.

Dün, Yoon’un tutuklanma işlemleri resmi olarak gerçekleştirildi. Bu işlemler arasında kriminal fotoğrafının çekilmesi de yer aldı. Mahkemenin tutuklama kararını onaylamasının ardından destekçileri, Batı Seul Asliye Mahkemesi binasını basarak olay çıkardı.

Yonhap ajansına göre, "polis, çıkan çatışmalarda 90 kişiden 66’sını, mülke zarar verme, polisle çatışma ve görevlerini engelleme suçlarından gözaltına aldı."

Geçen hafta Yoon, kısa süreliğine sıkıyönetim ilan etmesi nedeniyle görevdeyken tutuklanan ilk Güney Kore Cumhurbaşkanı oldu.

Eğer Yoon, darbe girişimi tertip etme ve yetkiyi kötüye kullanma suçlarından yargılanırsa, yargılama öncesi 6 aya kadar gözaltında tutulabilir.

Güney Kore yasalarına göre, darbe girişimi tertip etme suçu müebbet hapis ya da idam cezasıyla cezalandırılıyor.