İsrail ordusunun Güney Lübnan'dan 60 gün içerisinde çekilmesi beklenirken, süreçte gecikmeler yaşanabileceği belirtildi. Geçici Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in birkaç günlük bir gecikme olabileceğini ifade etti.
YDH - İsrail ordusunun 60 günlük süre zarfında güney Lübnan’dan çekilmesi beklenirken, dün yapılan Ateşkes Denetleme Komitesi toplantısında herhangi bir olumlu gelişme yaşanmadı.
Lübnan ordusu, İsrail ordusu, Fransa, ABD ve UNIFIL temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, önceki üç toplantının ardından olduğu gibi sınır köylerinde bir Lübnan ordusu konuşlanması gözlemlenmedi.
Toplantının olumsuz bir havada geçtiği ve İsrail’in bu hafta sonu çekilme süresinin dolmasına rağmen bölgeden ayrılmaya niyetli olmadığının sinyallerini verdiği belirtildi.
Toplantı sonrası geç saatlere kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.
Geçici Lübnan Başbakanı Necib Mikati, dün bir televizyon röportajında, Denetleme Komitesi Başkanı Amerikalı General Jasper Jeffers’ten, "İsrail’in çekilmesinin birkaç gün gecikebileceği" bilgisini aldığını açıkladı.
İsrail’in sınırda güvenli bölge oluşturma planlarına ilişkin soruya yanıt veren Mikati, "Sınırda bir tampon bölge olmayacak. Çekilmenin tamamlanmasının ardından, 1949 Ateşkes Hattı’na uygun bir şekilde Mavi Hat’ın tespiti ve çizimi için beşli komiteden bir üçlü komite oluşturulacak," ifadelerini kullandı.
El-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklara göre, İsrail ordusu, "Lübnan ordusunun, direnişe ait depolar, evler ve silahların kontrol altına alınmasını reddetmesinden" şikayetçi.
Ayrıca, İsrail’in, bu durumun Lübnan’da geçiş sürecindeki siyasi otorite nedeniyle kendi başına hareket etmeye zorladığını savunduğu bildirildi.
İsrail’in, saldırılarını ve mülk gasplarını "meşru müdafaa hakkı" çerçevesinde gösterme çabası dikkat çekiyor.
Kaynaklar, İsrail’in UNIFIL aracılığıyla, "Direnişe ait silahların bulunduğu şüpheli alanların Lübnan ordusu tarafından aranmadığı takdirde, bu noktaların bombalanacağı" tehdidinde bulunduğunu aktardı.
Fakat Lübnan ordusu, "İsrail’in işaret ettiği noktaları aramanın gelecekte bir emsal oluşturabileceği" gerekçesiyle bu talebi reddetti.
Lübnan ordusu, dün güney Lübnan’daki bazı şüpheli noktalara düzenlediği operasyonlarda herhangi bir direniş materyali bulamadı.
Ancak İsrail ordusu, çekilme sürecine dair kesin bir takvim vermeyi reddederek, "Durumu sahada değerlendireceğiz," açıklamasında bulundu.
Bu sırada, İsrail güçlerinin güney Lübnan’da takviyelere devam ettiği ve bazı bölgelerde tahribat yaptığı görüldü. Beyt Cubeyl, Marun er-Ras ve Aytarun gibi köylerin yolları siperlerle kapatıldı.
Buna rağmen, bazı gençlerin Marun er-Ras’a ulaşarak direnişçilerin cenazelerini topladığı bildirildi.
İsrail’in, çekilme sürecini uzatma gerekçesi olarak çeşitli bahaneler ileri sürdüğü ve bölgedeki varlığını sürdürebilmek için yeni adımlar attığı gözlemlendi.
UNIFIL'in raporlarına göre, İsrail ordusu, Markaba, Taluza, Beni Hayyan ve Vadi es-Seluki gibi bölgelerde yıkımlar gerçekleştirdi ve pek çok evi hedef aldı.