Lübnan'da Başbakan adayı Nevaf Selam, hükümeti kurma sürecinde baskılarla karşı karşıya. Sünni kesim ve diğer siyasi gruplar arasında kotalar ve bakanlık dağılımı konusunda ciddi anlaşmazlıklar yaşanıyor.
YDH - Lübnan'da başbakanlık atanan Nevaf Selam, hükümeti "halkın ve anayasanın gerektirdiği şekilde" kurma niyetinde olduğunu belirtti. Ancak, hükümetin oluşturulması sürecinde kotalar, bakanlıklar ve isimler üzerinde ciddi anlaşmazlıklar yaşanıyor.
El-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklar, önümüzdeki saatlerde bu sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda endişelerini dile getiriyor.
Başbakan adayı Selam, siyasi baskılara direnerek hükümeti kendi vizyonuyla kurmayı hedefliyor, ancak bu durum "sessiz çoğunluk" olarak adlandırılan grupların tepkisini çekiyor.
Selam'ın anayasa ile ilgili yaklaşımı, Cumhurbaşkanı Jozef Aun ile yetki çatışmasına yol açabilir. Siyasi çevreler, hükümetin kurulması sürecinde ihtiyatlı davranırken, Selam'ın son saatlerdeki tutumunun hükümeti kendi belirlediği bir şekilde oluşturma niyetinde olduğunu gösterdiği belirtiliyor.
Selam, siyasi partilerle yaptığı görüşmeler sonrasında hükümeti kendi belirlediği bir şekilde oluşturmayı planlıyor.
Selam, dün Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Hükümetin kurulması süreci istikrarlı bir şekilde ilerliyor ve Cumhurbaşkanı ile birlikte bu sürecin daha fazla gecikmemesi için çalışıyoruz. İlk konuşmamda belirttiğim ilkelere bağlı kalıyorum ve hükümeti oluşturma sorumluluğu bana ait," dedi.
Selam, bu tutumunun bazı çevrelerce "daha önce varılan anlaşmaların reddi" olarak değerlendirildiğini ancak kendisinin siyasi baskılara boyun eğmeyeceğini vurguladı.
Medya propagandasının aksine, hükümetin kurulmasını engelleyen tarafın sadece Hizbullah ve Emel Hareketi olmadığı belirtiliyor.
Sünni siyasi çevreler de Selam'ın tutumundan rahatsızlık duyuyor. Özellikle Sünni kesimin taleplerini göz ardı ettiği ve kendisini "birinci Sünni otorite" olarak gördüğü yönündeki açıklamaları tepki çekti.
Selam, Sünni kesime İçişleri Bakanlığı yerine Sosyal İşler Bakanlığı gibi görevler vermeyi planlıyor.
Lübnan Kuvvetleri ile de durum pek iç açıcı değil. Selam, dün Semir Caca'nın özel kalem müdürü Eli Bragid ile görüştü ve Lübnan Kuvvetleri'ne dört bakanlık verileceği yönündeki anlaşmaya sadık kalınacağı belirtildi. Ancak, bu anlaşmanın bozulması durumunda Selam ile ilişkilerin gerilebileceği uyarısı yapıldı.
Gazeteye konuşan kaynakları, Sünni dini otoritelerin de Selam'ın tutumundan rahatsız olduğunu belirtti. Özellikle Sünnilerin müftüsü Şeyh Abdüllatif Deryan'ı ziyaret etmemesi ve laiklik konusundaki açıklamaları tepki çekti.
Cumhurbaşkanı Aun ise hükümetin bir an önce kurulması için baskı yapıyor. Hükümetin 27 Ocak'tan önce kurulması beklenirken, Suudi Arabistan ve Kuveyt Dışişleri Bakanlarının ziyaretleri öncesinde hükümetin açıklanabileceği belirtiliyor.