İstifa sonrası İsrail ordusu derin bir kriz içinde kaldı
İsrail medyası, İsrail Ordusu'nda derin bir kriz yaşandığını ve İsrail'in Batı Şeria'da başlattığı son operasyonun kamuoyunu kandırmaya yönelik bir oyundan başka bir şey olmadığına dikkat çekiyor.
YDH- İsrail gazetesi Haaretz, İsrail ordusunun 15 aylık savaşın ardından keskin gerilimler ve birçok subayın yerlerine yenilerini almadan istifa etmesiyle ortaya çıkan yeni krizini ele aldı.
Hem Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hem de Güney Komutanlığı lideri Yaron Finkelman Salı günü istifa ettiklerini açıkladı ve Halevi “Bu başarısızlığı hayatımın sonuna kadar taşıyacağım” dedi.
Güvenlik Bakanı Israel Katz'ın Halevi'yi istifa edene kadar perişan ettiğini belirten gazete, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun bu hamleyi Şin Bet'in başındaki isim için de deneyeceğini ve daha fazla subayın istifasını sunmasını beklediğini yazdı.
Haaretz ayrıca reformun başlangıcının savaşın nedenlerini ve başarısızlıklarını araştırmak üzere resmi ve bağımsız bir soruşturma komitesi kurulmasında yattığını, Netanyahu'nun şu anda böyle bir komitenin kurulmasını engellemeye çalıştığını yazdı.
İsrail'in dün Cenin'de başlattığı ve “Demir Duvar Operasyonu” adını verdiği operasyonla ilgili olarak Haaretz, operasyonun adının “Duvarların Koruyucusu Operasyonu” ile benzerlik taşımasının kamuoyunu kandırmaya yönelik olduğunu ve Netanyahu'nun operasyonu Bezalel Smotrich'e bir ödül olarak sunduğunu yazdı.
Gazete ayrıca, bu gelişmeler ışığında esir takası anlaşmasının uygulanmasına yönelik asıl tehdidin, İsrailli yerleşimcilerin saldırıları nedeniyle Batı Şeria'dan gelebileceğini ve bunun da Filistin tarafının daha fazla misilleme saldırısına yol açacağını kaydetti.
İsrail ordusunda deprem
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, bugün yaptığı açıklamada, 7 Ekim’deki başarısızlıktaki sorumluluğunu gerekçe göstererek istifa ettiğini duyurdu.
Halevi, İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz’a hitaben yazdığı dilekçede, “7 Ekim’deki başarısızlıktaki sorumluluğumu kabul ediyorum. Ordumuzun büyük başarılar elde ettiği ve esirlerin serbest bırakılması için anlaşmaların uygulandığı bu süreçte, görevimi 6 Mart 2025’te sonlandırmak istiyorum,” ifadelerini kullandı.
Halevi, istifasına kadar geçecek sürede, soruşturmaları tamamlayacağını ve İsrail Ordusu’nun güvenlik zorluklarına hazırlığını güçlendireceğini belirtti.
Ayrıca, görevi halefine eksiksiz ve kapsamlı bir şekilde devredeceğini sözlerine ekledi.
İlgili Haberler
Netanyahu: Suriye'yi Türkiye konusunda defalarca uyardık ancak görmezd…
19 Ağustos 2026
İsrail, toplama kamplarında Filistinliler için darağacı kuruluyor
19 Ağustos 2026
Netanyahu, Trump'ın Gazze planına seçim engeli koydu
17 Ağustos 2026
Netanyahu’nun partisinde koltuk yarışı kızıştı
17 Ağustos 2026

