İsrail, Lübnan'ın güneyindeki askeri varlığını 30 gün daha uzatmak için ABD'den resmi olarak talepte bulundu. Hizbullah, çekilme süresinin aşılması durumunda savaşı yeniden başlatma uyarısında bulunurken, Birleşmiş Milletler ve Fransa, İsrail'in anlaşmaya uygun şekilde çekilmesi gerektiğini vurguladı.
YDH - Beyrut'ta hükümetin kurulmasıyla ilgili çalışmalar devam ederken, gözler güneye çevrildi.
İsrail'in, ABD'den 60 günlük çekilme süresini belirsiz bir süre için uzatmasını resmen talep ettiği açıklandı.
El-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklar bu sürenin 30 gün olabileceğini belirtirken, Birleşmiş Milletler (BM) kaynakları, İsrail'in doğu kesiminde "ek süreye" ihtiyaç duyduğunu, ancak orta ve batı kesimlerinden önümüzdeki üç gün içinde tamamen çekileceğini bildirdi.
İsrail'in Kanal 13 televizyonu, dün yer verdiği haberde, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, İsrail Stratejik Planlama Bakanı Ron Dermer aracılığıyla ABD Başkanı Donald Trump'tan Lübnan'ın güneyindeki bazı noktalarda kalmak için izin istediğini duyurdu.
Haberde, güvenlik yetkililerinin "Lübnan'ın güneyinde kalmamız gerekiyor, ancak bu Trump yönetiminin onayına bağlı," dediği aktarıldı.
İsrail'in 5 askeri noktada kalmayı talep ettiği belirtilirken, bu konunun bugün yapılacak olan güvenlik kabinesi toplantısında ele alınacağı ifade edildi.
Bunun ynaı sıra İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, BM Genel Sekreteri'nin Lübnan Özel Temsilcisi Janine Hennis-Plasschaert ile yaptığı görüşmede, Siyonist rejimin "Lübnan'daki ateşkesi sürdürmeye kararlı olduğunu" ancak bunun "İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarına uygun ve kademeli bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini" söyledi.
El-Ahbar'ın kaynakları, Cumhurbaşkanı Jozef Aun'un, İsrail'in çekilme süresini önümüzdeki pazar akşamına kadar tamamlaması için Amerikalı ve Fransız yetkililerle temas kurduğunu bildirdi.
Aynı konu, geçici Ordu Komutanı Hasan Avde'nin, gözetim komitesindeki Amerikalı ve Fransız temsilcilerle yaptığı toplantının da gündemini oluşturdu.
General Avde, Amerikalı General Jasper Jeffers'tan, İsrail'in sınır bölgesindeki Hizbullah altyapısını imha etmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu öğrendi.
Lübnanlı yetkililer, Amerikalı yetkililere, İsrail'in zamanında çekilmemesinin Lübnan ordusunun konuşlanmasını zorlaştırabileceğini ve İsrail'in ihlallerini çözmek için yürütülen diplomatik çabaları baltalayabileceğini iletti.
Ayrıca Lübnanlı yetkililer, Hizbullah'ın tutumuna açıkça değinmese de, Amerikalı ve Fransız yetkililere, Hizbullah liderlerinin çekilme olmaması durumunda ciddi sonuçlar doğabileceğine dair açıklamalarını hatırlattı.
Direnişe Vefa bloku milletvekili Ali Feyyad ise, sınır bölgesinde yaşananları "toprağı yakılmış halde bırakma ısrarı" olarak nitelendirdi.
Feyyad, "İsrail'in Hizbullah altyapısını imha etme iddiaları doğru değil ve hiçbir mazerete ihtiyaç duymuyor. Lübnan devletinin bu duruma karşı tutumu güçlü ve kesin değil," dedi.
Feyyad, "İki aylık ateşkes süresinin sona ermeden önce bu duruma bir tür teslimiyet gösteriliyor," ifadelerini kullandı.
El-Ahbar gazetesinin edindiği bilgilere göre, uluslararası güçlerin güneydeki sivil ekipleri, ofislerine geri dönmek üzere hazırlık yapmaları için bilgilendirildi.
Bu ekipler, geçen sonbaharda İsrail'in Lübnan'a yönelik savaşının genişlemesinden bu yana Beyrut'ta bulunuyordu.
Doğu kesiminde görev yapan İspanyol birliğindeki subaylara ise, İsrail güçlerinin bölgede bir süre daha kalabileceği bildirildi ve köy belediyeleriyle iletişime geçerek bölge sakinlerine önümüzdeki pazartesi sabahı geri dönmemeleri talimatı verildi.
Jerusalem Post gazetesi, İsrail'in "Lübnan ordusunun görevini yerine getirmesini sağlamak için güney Lübnan'da 30 gün daha kalması gerekebileceğini defalarca söylediğini" belirten bir habere yer verdi.
Haberde, "ABD başlangıçta İsrail'in şikayetlerine sempatiyle yaklaştı ve Lübnan ordusuna daha hızlı hareket etmesi için baskı yaptı. Ancak sonuç olarak, Başkan Joe Biden yönetimi ve seçilmiş Başkan Trump'ın yetkilileri, İsrail ordusunun ateşkesin 60. gününde çekilmesini istediklerini söyledi," denildi.
Diğer yandan haberde, "Hizbullah, İsrail ordusunun 60. günden sonra Lübnan'da kalması durumunda savaşı yeniden başlatma tehdidinde bulundu. BM ve Fransa ise İsrail'in çekilmesi gerektiğini söyleyerek, Lübnan ordusu ve Hizbullah'ın anlaşmaya bağlı kalıp kalmadığını görmezden geldi," ifadesi yer aldı.
Haberde, "İsrail ordusu, tüm askerlerin çekilmesinden sonra Hizbullah'ın güney Lübnan'daki güçlerini yeniden yapılandırma ihlallerini durdurabilecek mi? Özellikle de bu ihlaller kademeli ve gizli bir şekilde gerçekleşiyorsa," sorusu soruldu.
Haberde ayrıca, "Sonuçta, İsrail ordusu insansız hava araçlarıyla ve sınırlı kara saldırılarıyla operasyonlarını sürdürebilecek. Ancak kara birlikleri olmadan elde edilebilecekler sınırlı olacak ve Hizbullah, güçlerini güney Lübnan'a geri getirmek için ihtiyaç duyduğu zamanı ve fırsatı bulacak," ifadeleri kullanıldı.
Yedioth Ahronoth gazetesi de dün yayımladığı bir haberde, İsrail ordusunun "Lübnan'ın güneyindeki görevinin henüz tamamlanmadığını düşündüğünü ve sınır bölgesinde keşfedilen ek Hizbullah altyapılarını imha etmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu" bildirdi.
Haberde, "İsrail ordusu, henüz ulaşamadıkları birçok köy ve bölgede bitmek bilmeyen terör altyapısını ele almak için ek süre talep etti. Ordu, bugün yapılacak olan güvenlik kabinesi toplantısının ardından beklenen kararı bekliyor," denildi.
Askeri yetkililer, "görevin tamamlanmasının yaklaşık 30 gün daha süreceğini" belirtti.
Alma Koleji Başkanı ve emekli Yarbay Sarit Zhavi, "Önümüzdeki günlerde Lübnan'ın gerçekten değişip değişmediğini görmek için gerçek sınama başlayacak. Hizbullah'ın doğrudan onayı olmadan bir cumhurbaşkanı ve başbakan atanmış olsa da, Hizbullah'ın hükümette yer alması gerçek bir değişimi olası kılmıyor," değerlendirmesini yaptı.
Kuzey yerleşimlerindeki Cephe Forumu Başkanı Moşe Davidoviç, "Kuzeydeki sakinler güvenlik sistemine olan güvenlerini kaybetti. İsrail ordusu ana noktalarda kalmaya devam etmeli ve her ihlale güçle karşılık vermelidir. Ordu dışında kimseye güvenemeyiz," ifadelerini kullandı.
Metula yerleşiminin belediye başkanı David Azulay ise güvenlik durumuyla ilgili derin endişelerini dile getirerek, "Kimse bizimle konuşmuyor. Ordu zafer ilan etti, ancak bana bundan sonra ne olacağını veya güvenliğin nasıl sağlanacağını söyleyebilecek kimse yok," diye konuştu.