Washington, İsrail’in işgal süresini uzatma talebini destekliyor

img
Washington, İsrail’in işgal süresini uzatma talebini destekliyor YDH

ABD yönetimi, İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki işgalini 60 günlük ateşkes süresinin ötesine uzatma talebini destekledi. Lübnanlı yetkililer, ABD ve Fransa ile yaptıkları temaslarda İsrail’in süre dolduğunda çekilmesi için baskı yapsa da İsrail’in çekilme sürecinin daha uzun süreceği belirtildi.




YDH - Sonunda, Donald Trump başkanlığındaki yeni Amerikan yönetimi, İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki toprakları işgal süresini, ateşkes anlaşmasında belirtilen 60 günlük sürenin ötesine uzatma talebine ilişkin tutumunu duyurd.

Lübnanlı yetkililer, son günlerde ABD’nin tutumunu beklerken, Cumhurbaşkanı Jozef Aun, Meclis Başkanı Nebih Berri ve geçici Başbakan Necib Mikati’nin Fransız ve Amerikalı yetkililerle yaptığı temaslarla İsrail üzerinde baskı kurmaya ve süre dolduğunda çekilmesini sağlamaya çalıştı.

Ancak Amerikan yönetiminin açıklaması, Lübnanlıları zor bir gerçekle yüzleştirdi: İşgal devam edecek, en azından şimdilik.

Dün akşam Reuters ajansı, Beyaz Saray’ın “Lübnan’da ateşkesin kısa ve geçici bir süre için uzatılmasına acilen ihtiyaç var,” açıklamasını aktardı.

Beyaz Saray, “Bölgesel ortaklarımızla yakın iş birliği içinde çalışmaya devam ediyoruz. İsrail ordusunun Lübnan’ın bazı bölgelerinden çekilmeye başlamasından memnuniyet duyuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Tel Aviv’de ise perşembeyi cumaya bağlayan gece geç saatlerde yapılan kabine toplantısı, Lübnan’a ilişkin kesin bir karar alınmadan sona erdi.

İsrail’in resmi kanalı Kan’a göre, İsrail’in siyasi liderliği, ordusuna Lübnan’ın doğu kesiminden çekilmemesi ve batı kesiminde yeniden konuşlanma talimatı verdi.

Diğer yandan dün, İsrail Başbakanlığı, “İsrail ordusunun 60 gün içinde kademeli olarak çekilmesini öngören madde, çekilme sürecinin 60 günden uzun sürebileceği anlayışıyla hazırlandı,” açıklamasını yaptı.

Açıklamada, “İsrail ordusunun çekilme süreci, Lübnan ordusunun güney Lübnan’a konuşlanması ve Hizbullah’ın Litani Nehri’nin ötesine çekilmesiyle koşulludur,” denildi.

Başbakanlık, “Ateşkes anlaşması Lübnan tarafından henüz tam olarak uygulanmadığı için, çekilme süreci ABD ile tam koordinasyon içinde devam edecek,” ifadelerini kullanarak, “İsrail, kasabaların ve sivil halkın güvenliğini riske atmayacak ve askeri operasyonların hedeflerinin tam olarak uygulanmasında ısrar edecek,” dedi.

Bunun yanı sıra Axios portalı, üst düzey İsrailli yetkililerin, “İsrail, ABD ve diğer Batılı ülkelere, Lübnan’daki ateşkes anlaşmasına bağlı olduğunu ve tam olarak uygulamayı planladığını, ancak anlaşmada belirtilen 60 günlük süreyi aşan ek bir zamana ihtiyaç duyduğunu ilettiğini” aktardı.

Kaynaklar, İsrail’in istediği sürenin “haftalarca uzayabileceğini” öne sürerek, “Lübnan ordusunun doğu kesiminde etkili bir şekilde konuşlanma ve Hizbullah’ın silahlarını etkisiz hale getirme kapasitesinin hâlâ yetersiz olduğunu” iddia etti.

Beyrut’ta ise Fransız ve Amerikalı yetkililerle yapılan temaslarda, İsrail’in süre dolduğunda çekilmesini sağlama çabaları sürüyor. Bu kapsamda, Meclis Başkanı Nebih Berri’nin, ateşkes anlaşmasının uygulanmasını denetleme komitesi başkanı Jasper Jeffers ile yaptığı görüşmede, ABD Büyükelçisi Lisa Johnson’a, “60 günlük sürenin uzatılmasına karşı olduğunu” ileterek, bu mesajın Başkan Trump’a iletilmesini istediği öğrenildi.

Berri, “Trump’ın İsrail’i anlaşmayı belirlenen sürede uygulamaya zorlayabileceğini” belirterek, “Washington’un anlaşmanın garantörü olarak rolünü oynaması gerektiğini” vurguladı.

İsrail’in, Birleşmiş Milletler Geçici Gücü’ne (UNIFIL) sınır bölgesindeki belirli noktalarda (tepeler ve yüksek kesimler) varlığını sürdürme niyetini ilettiği, ancak Lübnan tarafının resmi olarak bu karardan haberdar olmadığı belirtildi.

Yetkililer, İsrail’in bugün ve yarın daha geniş çaplı çekilmeler yapabileceğini, ancak bunun tam bir çekilme anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

Sahada ise İsrail ordusunun pek çok kasabada işgali sürdürme kararına rağmen, sınır bölgesindeki köy ve kasabalarda yaşayan halk, “ne pahasına olursa olsun” işgal altındaki bölgelere doğru kitlesel yürüyüşlere hazırlanıyor.

Lübnan ordusunun, sivil halkı, İsrail ordusunun henüz çekilmediği bölgelere gitmemeleri ve son günlerde çekildiği ancak patlamamış mühimmatın temizlenmediği bölgelerden uzak durmaları yönünde uyarması bekleniyor.

El-Ahbar gazetesine konuşan güvenlik kaynakları, halkın 60 günlük sürenin dolmasının ardından kasabalarına ulaşma konusunda ısrarcı olması durumunda çatışma veya olaylar yaşanabileceği endişesini dile getirdi.

Sınır bölgesindeki belediye başkanları ise, devletin ve Lübnan ordusunun kararına bağlı kalacaklarını belirtti.

Öte yandan, İsrail işgal güçlerinin batı kesimindeki kasabalardan çekilme süreci neredeyse tamamlandı.

Lübnan ordusu dün Şihin ve Cebin’e konuşlandı. İsrail’in çekilmesinin ardından sırasıyla Yarin, Bustan ve Marvahin’e de yerleşmesi bekleniyor.

Fakat Zahira bölgesinde İsrail birliklerinin hareketliliği devam ediyor. İsrail ordusunun bu hafta sonu orta kesimdeki kasabalardan (Ayta eş-Şaab, Yarun, Marun er-Ras ve Aytarun) çekilmesi planlanıyordu, ancak işgalin uzatılması kararı sonrası bu çekilmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsizliğini koruyor.