1701 sayılı karar ve Denetleme Komitesi ne işe yarıyor?

img
1701 sayılı karar ve Denetleme Komitesi ne işe yarıyor? YDH

“Herkes biliyordu ki kurtuluş, güç ve kanla elde edilmişti; uluslararası kararın uygulanması veya ona uyulması sonucu değildi.”




YDH - 1701 sayılı BM kararı, Lübnan ve İsrail arasında ateşkesi sağlamak ve çatışmaların sona erdirilmesi için bir çerçeve oluşturmayı hedefliyordu. Ancak, kararı uygulamak ve denetlemekle görevli komite, İsrail'in sürekli ihlallerine karşı hiçbir işe yaramadı. El-Ahbar yazar Hüseyin el-İbrahim’e göre halkın direnişi ve kararlılığı, kurtuluşun uluslararası kararlarla değil, güç ve fedakarlıkla sağlanabileceğini bir kez daha ortaya koydu.

27 Kasım'da ilan edilen ateşkesten bu yana, düşman her fırsatta ABD ve Fransa'nın himayesinde varılan anlaşmaya uymayacağını ve uymayacağını açıkça belirtiyor.

Anlaşma, "Lübnan ve Hizbullah'ın İsrail'e karşı tüm askeri operasyonları durduracağını ve İsrail'in Lübnan topraklarındaki sivil veya askeri hedeflere karşı kara, hava veya deniz saldırılarından kaçınacağını" öngörüyordu.

Ayrıca, "İsrail'in birliklerini 60 gün içinde Mavi Hattın güneyine çekmesi" gerekiyordu.

Fakat gerçekte, düşman saldırılarını durdurmadı. Yüzlerce sivil ve konut binasını mayınladı, patlattı ve yıktı. Sınır köylerindeki yolları kazdı ve tahrip etti.

Savaş esnasında ulaşamadığı köylere girerek, halkın dönmesinin yasak olduğu bölgeleri gösteren bir harita yayımladı. Bu bölgeler, ateşkes ilan edildiğinde işgal ettiği alanların iki katı büyüklükteydi.

Düşman, sınır bölgesinde ve genel olarak güney Lübnan'da insansız hava araçlarıyla doğrudan hedef alarak onlarca kişiyi öldürdü; aralarında çocuklar ve kadınlar da vardı.

Litani Nehri'nin güneyinde ve kuzeyinde defalarca hava saldırıları düzenledi. Koordinasyon ve denetleme mekanizmasını kullanarak, Lübnan ordusundan Litani'nin kuzeyinde, Beyrut ve Bekaa'ya kadar uzanan belirli ve hassas hedefleri keşfetme görevleri talep etti (Anlaşma, Lübnan hükümetinin Litani'nin güneyindeki lisanssız askeri altyapıyı sökmesini öngörüyor).

Bu taleplerini, eğer ordu gerekli keşfi yapmazsa, sözde hedefe ateş açmakla tehdit ederek takip etti. Bu durum, ordu komutanlığı ve subayları için büyük bir provokasyon oldu ve düşmanın bu mantıksız taleplerinden dolayı büyük rahatsızlık duydular.

Düşman, görevin ilerleyişini kontrol etmek için füze donanımlı keşif uçaklarını gönderiyordu!

Altmış gün geçti ve Lübnanlılar, düşmanın anlaşmaya uymadığını her gün görüyor. Sınır köylerinin sakinleri, savaşın ateşinden kurtulan evlerini görerek iki kat daha fazla provoke edildi.

Devletin en iyi ihtimalle aciz, en kötü ihtimalle umursamaz olduğunu anlamak için olağanüstü bir zekaya gerek yoktu.

Hatta "değişimci" milletvekillerinden biri, cumhurbaşkanının seçildiği akşam alaycı bir şekilde, İsrail keşif uçaklarının Lübnanlıların Beyrut'taki demokrasi şölenini kutlayan gülümsemelerini fotoğrafladığını söyledi.

Lübnanlı subayların, anlaşmanın uygulanmasını denetleyen komite toplantılarına taşıdığı tekrarlanan şikayet ve itirazlar, İsrail ihlallerini durdurmada etkili olmadı. Washington, Paris ve BM temsilcileri, İsrail tarafının anlaşmayı doğrudan ihlal ettiğini defalarca kabul etmesine rağmen…

Lübnanlılar bağrına taş bastı. 60 günlük sürenin bitmesini bekleyerek köylerine ve kasabalarına dönmek için sabırla dayanmaya ant içtiler; evleri enkaz halinde bile olsa. Süre sona yaklaştıkça, halk kaçınılmaz olan dönüş için hazırlıklarını artırdı.

Son günlerde, düşmanın işgali uzatma niyetinde olduğu ve bunu ABD desteğiyle resmen ilan edeceği ortaya çıktı. Halkın kararı nettir, o da kurşunların altında bile olsa geri dönmektir.

Dün, güneylilerin tanklara, uçaklara ve düşman askerlerine karşı arabalarla ve yürüyerek köylerine doğru ilerledikleri sahne, yakın tarihte benzeri görülmemiş bir durum değildi. 25 yıl önce, durum neredeyse aynıydı.

İnsanlar aynı insanlardı veya onların çocukları ve torunlarıydı. Düşman askerleri aynı askerlerdi veya onların çocukları ve torunlarıydı. Kasabalar aynı kasabalardı, başlangıç noktaları ve varış yerleri aynıydı.

O zamanlar, 2000 yılında, halk köylerini aynı şekilde kurtarmıştı; düşman geri çekilmiş, işbirlikçileri kaçmış veya teslim olmuştu.

Temel fark, belki de, o zaman işgalin 22 yıl sürmüş olmasıydı (1978'den beri, yaygın inanışın aksine 1982'den beri değil).

Bugün ise işgal, iki aylık bir savaşın ve iki aylık bir ateşkesin çocuğu. Tıpkı bugün olduğu gibi, o zaman da bir ateşkes anlaşması ve uluslararası bir karar vardı: 425 sayılı BM kararı.

Bu karar, "İsrail'in Lübnan'ın toprak bütünlüğüne karşı askeri operasyonlarını derhal durdurmasını ve gecikmeksizin tüm Lübnan topraklarından çekilmesini" öngörüyordu. Ancak bu karar, kurtuluştan 22 yıl önce çıkmıştı ve uygulanmamıştı.

Kurtuluş sırasında, BM Güvenlik Konseyi kararın uygulandığını ilan etti, ancak Lübnan devleti bunu tanımadı, zira sınır noktaları bugüne kadar işgal altında kaldı. Ancak güneyde, belki de Lübnan ve İsrail'de bile, hiç kimse bu uluslararası yalanı/şakayı ciddiye almadı.

Herkes biliyordu ki kurtuluş, güç ve kanla elde edilmişti; uluslararası kararın uygulanması veya ona uyulması sonucu değildi.

25 yıl sonra, dün köylerine dönenlerden hiçbiri –bazıları yalınayak ve her taraftan kurşun yağmuruna tutularak yürüyenler– veya onlarla aynı endişe ve inancı paylaşanlar, dünkü kurtuluşun düşmanın ateşkes anlaşmasına ve 1701 kararına uyma isteğiyle gerçekleştiğine inanmaya hazır değil.

Bugün, henüz kurtarılamamış köylerin sakinleri, bir kez daha ve belki de defalarca, köylerini kurtarmak için girmeye hazırlanırken, şunu da vurgulamak gerekir: Onları kurtaracak olanlar yalnızca kendi çocuklarıdır.

Lübnan devleti, nihayetinde, düşmanın kaçınılmaz çekilmesinden sonra, olanların güç ve zorlamayla bir kurtuluş olduğunu, İsrail'in uluslararası karara uymasıyla gerçekleşmediğini kendisi de teyit etmelidir.

Dün yaşananlar ve bugün ile gelecekte olacaklar, ateşkes anlaşması ve 1701 sayılı karara dair farklı bir anlayışın temelini oluşturmalı ve bu karara bağlı kalmanın faydasını ve denetleme komitesinin etkinliğini yeniden gözden geçirmeye itmelidir.

Amerikalılar ve arkalarındaki İsrailliler, savaşı durdurmak için müzakerelere geldiklerinde, 1701 sayılı kararın "uygulama mekanizmalarından yoksun" olduğunu savunuyorlardı.

Bu eksikliğin, Amerika'nın başkanlığındaki denetleme komitesi tarafından giderileceği iddia ediliyordu.

Fakat sadece iki ay içinde, bu sözde uygulama mekanizmalarının –kibirli Amerikalı generalin başkanlığında– düşmanın ihlallerini engellemede başarısız olduğu ortaya çıktı. İki ayda binin üzerinde ihlal gerçekleşti ve düşman belirlenen sürede çekilmeyi tamamlamaya zorlanmadı.

Hatta düşman, dün akşama kadar, işgalini uzatmasına ve gün boyu olanlara rağmen, resmi olarak komiteye süre uzatma talebini bile bildirmedi.

Bu, düşmanın anlaşmaya, uluslararası karara ve büyük komiteye saygı konusunda ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Belki de general, şimdi direniş ve güney halkının nasıl bir insan olduğu sorusuna yanıt arayan bir yolculuğa çıkmış durumda!

Çeviri: YDH