Lübnan'da Sünni milletvekilleri, Başbakan Nevaf Selam'ın hükümet kurma yöntemine ve kendilerini dışlamasına karşı çıkarak, hükümete güvenoyu verilmesi konusunda ortak bir tavır belirlemek üzere bir araya geliyor. Toplantıda, hükümete güvenoyu verilip verilmemesi konusunda farklı görüşler bulunuyor.
![](https://ydh.com.tr//images/logo2.png)
YDH - Lübnan Başbaknı Nevaf Selam'ın hükümetini kurma biçimine muhalif olan Sünni milletvekilleri, hükümete güvenoyu verilmesi konusunda ortak bir duruş sergilemek amacıyla bugün Milletvekili Nebil Bedir'in ofisinde bir araya geldi.
Ilımlı Blok milletvekilleri (Velid el-Baerini, Muhammed Süleyman, Ahmed el-Hayr, Abdülaziz es-Samed, Ahmed Rüstem ve Seci Atiye) ile Yeni Lübnan Bloku milletvekilleri (Nebil Bedir, İmad el-Hut, Nimet Efram ve Cemil Abbud) ve bazı bağımsız milletvekillerinin katılımı kesinleşirken, ilgililer Milli Mutabakat Bloku milletvekillerinin (Faysal Kerami, Hasan Murad, Taha Naci, Adnan Trabelsi ve Muhammed Yahya) katılımını bekliyor.
Ulusal Mutabakat milletvekillerinin de katılması hâlinde, koalisyonun toplantısı tam kadro gerçekleşecek ve önümüzdeki dönemde hükümete karşı nasıl bir tutum izleneceği konusunda ortak bir karar alınacak.
Bazı milletvekilleri Sünni milletvekillerinin çoğunun hükümete güvensizlik oyu vereceğini düşünse de diğerleri aceleci davranmaktan kaçınıyor ve kararlarını "bakanlar kurulunun genel tutumu ve hükümetin genel hareketlerine" bağlıyor.
Bu durum, güvenoyu oturumundan önce hükümetle ipleri koparmak istemediklerini gösteriyor.
Hükümete güvenoyu vermek için Suudi Arabistan'dan bir müdahale olabileceği varsayılıyor. Ancak bazıları, hükümetin kurulma sürecinde kendilerine diğer bloklara davranıldığı gibi davranılmadığı için herhangi bir baskının sonuç vermeyeceğini belirterek, güvenoyu vermeme kararını çoktan vermiş durumda.
Bedir de dün şahsen güvenoyu vermeyeceğini ve eski Başbakan Fuad Sinyora'nın Sünni milletvekillerinin temsil edilmemesinin arkasında olduğunu iddia etti.
Fetva makamının tutumu ne?
Diğer yandan, Sünni müftü Şeyh Abdüllatif Deryan'ın tutumunun, bazı milletvekillerinin işaret ettiği ve Sosyal İşler Bakanı Hanin es-Seyyid'in Sünni kontenjanından temsil edilmesine yönelik, gayrimüslim biriyle evli olması nedeniyle duyulan rahatsızlık gibi konulara girmeden hükümeti desteklemekten öteye geçmeyeceği anlaşılıyor.
Fakat Selam'ın geçen hafta Dârulfetva'yı ziyareti sırasında Seyyid'in Sünni mezhebine mensup olduğunu gösteren (medeni nikâhlı olduğu için) nüfus kayıt örneğini ibraz etmesiyle bu belirsizliğin giderildiğini belirtiyor.
Dârulfetva, 2013 yılında "medeni nikâh kıyanların İslam dininden döndüğüne" dair bir fetva çıkarmıştı.
Deryan'ın "Selam'ın ülkeyi iktisadi, sosyal, yaşam standartları, kalkınma açısından yükseltme, yolsuzlukla mücadele ve resmi kurumların işleyişini etkinleştirme" temennisini içeren kısa bir açıklama yapmasının ardından Dârulfetva sessizliğini koruyor.
El-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklar,, "Dârulfetva'nın tutumu yeni dönemin başlangıcını desteklemek yönünde ve bakanları seçmiyor, Deryan'ın bu çerçevede yetkileri yok" diyerek, "Milletvekilleri başbakanı seçti, o da cumhurbaşkanıyla istişare ederek bakanları seçti. Dolayısıyla bu durum başbakanı ilgilendiriyor ve Dârulfetva'nın bu konuda bir rolü yok," ifadelerini kullandı.