İsrail medyası, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun, İsrail işgal güçlerinin çatışmaları yeniden başlatma ihtimalini “desteklediğini” ve ateşkesi "çok zayıf" olarak nitelendirdiğini belirtti.
![](https://ydh.com.tr//images/logo2.png)
YDH- Times of Israel’e göre, “üç haftalık ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması çöküşün eşiğine gelmişken” ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun, “İsrail güçlerinin çatışmaları yeniden başlatma ihtimalini destekliyor gibi göründüğünü” ifade etti.
ABD Dışişleri bakanı ateşkesi “çok zayıf” olarak nitelendirirken Trump'ın tehditlerini yineledi.
NewsNation'a verdiği demeçte, Trump için, “Onların serbest bırakıldığını görmek istiyor ve cumartesi günü bu gerçekleşmezse her şeyin biteceğini çok açık bir şekilde ifade etti,” diyen Rubio, “Ve bu Hamas için iyi olmayacak. Ama bunun kendi kendine çözüleceğini umalım. Kimsenin, düşmanlıkların yeniden başladığını görmek istediğini sanmıyorum.” dedi.
Rubio, NewsNation tarafından Hamas'ın iddiası hakkında sorulan soruya “Hamas'ın söylediği hiçbir şeye inanamazsınız” şeklinde yanıt verdi.
Times of Israel, Rubio’nun ancak aynı zamanda İsrail'in Şerit'e hangi malların girebileceğine dair olası kısıtlamalarını da “haklı gördüğünü” belirtti.
Rubio, “Buradaki zorluğun bir kısmı da Hamas'ın silah ve yardım kaçırmak için şebekeleri kullanmaya devam etmesi ve kendilerini yeniden yapılandırmalarıdır” dedi.
Rubio şöyle devam etti: “İsrail bunun olmasına izin veremez. Hamas'ın ateşkesi kendini yeniden inşa etmek ve güç toplamak için kullanmasına izin veremezsiniz. Bu bir ateşkes ama aptalca bir ateşkes değil.”
Rubio, Fox News'e verdiği ayrı bir mülakatta da ayrıntıya girmeden Hamas'ı “anlaşmayı bozmakla” suçladı.
Ateşkesin çökmesinin bölgeyi “Hamas'ın ortadan kaldırılacağı ve İsraillilerin içeri girip bu sorunu halledeceği birkaç ay önceki duruma” döndüreceğini iddia etti.
Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri AFP'ye yaptığı açıklamada esirleri kastederek “Trump, her iki tarafın da saygı göstermesi gereken bir anlaşma olduğunu ve esirlerin iadesinin tek yolunun bu olduğunu unutmamalı” dedi.
Times of Israel, Hamas'ın pazartesi günkü açıklamasından bu yana Gazze sınırındaki asker sayısını artıran İsrail ordusunun, askerlerin planlı izinlerini iptal ederek ve çarşamba sabahı Tel Aviv bölgesinde sirenleri test ederek olası bir çatışmanın yeniden başlaması için hazırlandığını bildirdi.
Kalan 59 esirin iadesi, çok sayıda Filistinli tutsağın serbest bırakılması, İsrail işgal güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi ve kalıcı bir ateşkesi içeren anlaşmanın ikinci aşamasına ilişkin müzakerelerin geçen hafta başlaması planlanıyordu.
Times of Israel, son günlerdeki karşılıklı tehdit ve uyarılar nedeniyle anlaşmanın bu kısmının tehlikeye girdiğini ileri sürdü.
Times of Israel’e göre, Netanyahu anlaşmanın ikinci aşamasına geçmek yerine, Hamas'la çatışmaların yeniden başlayacağını ima etti.
Trump da İsrail'in, “Hamas'ı yok etmesi” ve Filistinlileri Şerit’ten “tehcir” ederek bölgenin Amerika tarafından “ele geçirilip” yeniden imar edilmesinin önünü açması çağrısında bulunmuştu.
Rubio, Washington'un Trump'ın Gazze'yi “ele geçirme” önerisine karşı çıkan Arap müttefiklerinin alternatif planlarını dinlemeye açık olduğunu söyledi.
“Eğer insanlar Trump'ın Gazze planını beğenmiyorsa ki, şu anda tek plan bu. Şimdi görev Arap ülkelerine düşüyor... Eğer daha iyi bir planları olduğunu düşünüyorlarsa, bunu duymamız gerekiyor” dedi.