İran uzaya “balon” mu uçurdu

img
İran uzaya “balon” mu uçurdu YDH

SAAF-İran, dün kendi yaptığı bir uyduyu uzaya başarıyla fırlattığını belirtirken, Rus kaynakları




SAAF-İran, dün kendi yaptığı bir uyduyu uzaya başarıyla fırlattığını belirtirken, Rus kaynakları İran’ın uzaya uydu göndermesiyle ilgili haberin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

 

İran devlet televizyonunu, uydunun uzaya başarıyla gönderildiğini belirterek, uzaya gönderilen aracın Savunma ve Bilim Bakanlıklarının hazırladığı özel cihazları taşıdığını açıklamıştı.

 

Ria Novosti ajansının haberine göre ise büyük ihtimalle Tahran 25 Şubat’ta bir uydu fırlatmadı. Rus Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Azerbaycan’da bulunan Rus radarları İran topraklarından fırlatılan hiçbir uydu tespit etmedi. Öte yandan Rusya uzayı gözlemleme şebekesi de uzayda yeni bir uydu tespit edemedi.

 

Novosti’ye göre Tahran dış politikaya yönelik bir yalan uydurmuş olabilir. Bu söylemin hedefinin 26 Şubat’ta Londra’da İran’ın nükleer dosyasını görüşecek altı ülkenin toplantısı olduğu öne sürülüyor.

 

Bazı Batılı savunma kaynakları ise İran’ın son girişiminin aslında uzay çalışmaları kapsamında olmadığını, uzaya gönderilen bu roketin İran’ın daha uzun menzilli füze geliştirmeye yönelik programının bir parçası olduğunu iddia etti.

 



Makaleler

Güncel