Güney Lübnan'da halkın yüzde 20'si evlerine döndü

img
Güney Lübnan'da halkın yüzde 20'si evlerine döndü YDH

Güney Lübnan'da İsrail ordusunun çekilmesiyle birlikte, sınır köylerindeki halkın yaklaşık yüzde 20'si temel yaşam koşullarının eksikliğine rağmen evlerine geri döndü. Yıkılan evler ve devam eden barınma sorunlarına rağmen, bölgede yeniden yerleşim umutları artıyor.




YDH - 27 Ocak-18 Şubat tarihleri arasında, İsrail ordusunun kademeli olarak geri çekildiği dönemde, elektrik, su ve iletişim şebekesi gibi temel yaşam kaynaklarının olmamasına rağmen, sınır köylerindeki halkın yaklaşık yüzde 20'si yaşadıkları yerlere geri döndü.

Örneğin, Hıyam'da yaşayan 2 bin aileden 150'si geri döndü. Ayrıca, ikinci hatta yer alan köylerin sakinlerinin çoğu geri döndü.

Kefr Hamam'a 350 aileden 200'ü, Bint Cubeyl ve Şemaa sakinlerinin yüzde 70'i ve Şakra'daki ailelerin neredeyse tamamı (yaklaşık 1500 aile) geri döndü. Aynı şekilde, Ayn Arab'daki ailelerin de neredeyse tamamı (yaklaşık 72 aile) geri döndü.

Bölgedeki belediyelere göre, söz konusu kişiler Beyrut, Cebel Lübnan ve Nebatiye ve Sur gibi güney şehirlerinden geri döndüler.

Buralarda kiralık evlerde veya barınma merkezlerinde kalıyorlardı. Evleri yıkılan büyük bir kesim ise geri dönemedi ve başkent ile Cebel Lübnan'dan, kendi kasabalarına komşu köylere taşındı.

Bu durum, ön cephedeki köylerin arkasında yer alan ikinci sıradaki kasabalarda yerinden edilenlerin sayısında artışa neden oldu. Bu kasabalar da yıkımdan nasibini aldı.

El-Ahbar gazetesinin haberine göre örneğin, Şakra çevresindeki köylerden 80 yerinden edilmiş aileye ev sahipliği yaparken, Vezzani kasabası sakinlerinin yaklaşık yüzde 50'si kendisine en yakın kasabalarda yaşamaya başladı.

Üçüncü bir grup ise evlerini kaybeden ailelere Hizbullah tarafından sağlanan barınma yardımlarını almayı bekleyerek Sur ve Nebatiye'deki barınma merkezlerinde yaşamaya devam ediyor.

Sur Belediyeler Birliği Afet Yönetimi Direktörü Murtaza Muhanna, ailelerin her gün Hizbullah'tan kendilerine tahsis edilen barınma yardımlarını almak için başvurduklarını ve evleri yeniden inşa edilene kadar barınma merkezlerinden kiralık evlere taşındıklarını bildirdi.

Bu, Sur'daki barınma merkezlerindeki aile sayısında 157'den 117'ye düşüşe yansıdı.

Muhanna, "üç ila dört ay içinde tüm ailelerin Sur'daki barınma merkezlerinden ayrılmış olacağını" tahmin ediyor.

Nebatiye bölgesinde ise binlerce aile hâlâ bağışlanan veya kiralanan evlerde ya da akrabalarının evlerinde kalırken, ön cephedeki köylerden yaklaşık 17 aile barınma yardımlarını almayı bekleyerek barınma merkezlerinde kalmaya devam ediyor.