İsrail üniversiteleri zor durumda

img
İsrail üniversiteleri zor durumda YDH

Bilimsel dergilerin İsrailli araştırmacıların makalelerini yayınlamayı ve İsrailliler tarafından sunulan makaleleri hakem değerlendirmesinden geçirmeyi reddettiği bildirildi.




YDH- İsrail Üniversite Başkanları Birliği, salı günü yayınladığı yeni bir raporda, İsrailli araştırmacıların son aylarda yüzlerce akademik “boykot” vakası ve yabancı kurumlarla işbirliğinde “zorluklar” yaşadıklarını bildirdiklerini açıkladı.

Raporda, Ekim 2023'ten bu yana derneğe 200 şikâyette bulunulduğu ve 7 Ekim 2023 ile 7 Ekim 2024 tarihleri arasında 300 şikâyetin daha iletildiği belirtildi.

Rapora göre, yurtdışındaki üniversitelerle kurumsal işbirliğinde önemli bir düşüş yaşandı. Örneğin İspanya'da işbirliğinin neredeyse sona erdiği, Hollanda ve Belçika'daki büyük üniversitelerin de İsrail kurumlarıyla akademik işbirliklerine son verdiklerini açıkladıkları kaydedildi.

Vurgulanan bir diğer konu da kitapların ve bilimsel dergilerin İsrailli araştırmacıların makalelerini yayınlamayı reddetmesi, yurtdışındaki araştırmacıların ise İsrailliler tarafından sunulan makaleleri hakem denetiminden geçirmeyi reddetmesi oldu.

İsrail Üniversite Başkanları Birliği’ne göre, bu eğilim yabancı araştırma kurumlarından gelen fonların kesilmesine yol açmakta ve yurtdışındaki araştırmacılar kendi araştırma fonlarına zarar gelmesinden korktukları için İsrailli meslektaşlarının uluslararası araştırma birliklerinden ayrılmalarını talep etmekte.

Raporda, öğretim üyeleri ve öğrencilerin İsraillileri boykot etmek için kişisel adımlar attıkları, niyetlerini açıkça ifade ettikleri, siyasi mülahazalarla hareket ettikleri ve özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşını protesto ettikleri çok sayıda örnek olduğu ayrıntılı bir şekilde anlatılmakta.

Raporda ayrıca, Gazze savaşının ilk aylarında İsrail’e karşı yapılan akademik protestoların çoğunlukla öğrenci gösterilerinden oluştuğuna dikkat çekildi. Ancak şimdi boykotların öncelikle kurumların kendilerinden ve üniversite öğretim üyelerinden kaynaklandığı ve konseye iletilen şikayetlerin çoğunun Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kurumlarla ilgili olduğu belirtildi.

Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesi ve ABD yüksek öğretim kurumlarında kurumsal tarafsızlığın korunmasını vurgulayan bürokratik değişiklikleri teşvik eden politikaları ile İsrail’e yönelik akademik boykotların yoğunlaşabileceği uyarısında bulunuldu.