Güney Sudan'da BM helikopterine saldırı

img
Güney Sudan'da BM helikopterine saldırı YDH

BM’ye ait bir helikopterin Güney Sudan'da saldırıya uğradığı ve onlarca askerle birlikte bir Güney Sudanlı generalin de öldüğü bildirildi.




YDH- Sudan hükümetinin bugün yaptığı açıklamaya göre, bir Birleşmiş Milletler helikopteri cuma günü askerleri tahliye etmeye çalışırken saldırıya uğradı.

The Sudan Times, saldırıda 27 askerle birlikte bir Güney Sudanlı generalin de öldürüldüğünü bildirdi.

Bir BM mürettebatının da hayatını kaybettiği olay, Birleşmiş Milletler tarafından “son derece iğrenç” olarak nitelendirilerek kınandı ve bunun bir savaş suçu olabileceği uyarısında bulunuldu.

Helikopterin, Nasir'de ulusal güçler ile Cumhurbaşkanı Salva Kiir hükümetinin Birinci Başkan Yardımcısı Riek Machar'ın güçleriyle bağlantılı bir grup olan “Beyaz Ordu” milisleri arasında yaşanan yoğun çatışmaların ardından hükümet birliklerini havadan ikmal etmeye çalışırken vurulduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Kiir, ulusal bir konuşmada, General Majur Dak ve adamlarının öldüğünü duyurdu. Machar'ın hem hükümete hem de BM'ye tahliye görevinin güvenli olacağına dair güvence verdiğini belirtti. Ancak helikopter tahliye girişiminde bulunduğu sırada ateş altında kaldı.

The Sudan Times, Helikopterin havada mı vurulduğu yoksa yerdeyken mi saldırıya uğradığı konusunun belirsizliğini koruduğunu kaydetti.

Güney Sudan'daki BM Misyonu (UNMISS) başkanı Nicholas Haysom, saldırıyı uluslararası hukuka göre potansiyel bir savaş suçu olarak nitelendirdi.

Haysom şöyle dedi: “Ayrıca, özellikle güvenli geçiş güvencesi alınmışken, çıkarmaya çalıştığımız kişilerin öldürülmesinden de üzüntü duyuyoruz. UNMISS (Güney Sudan'daki BM Misyonu) sorumluların belirlenmesi ve hesap vermeleri için soruşturma başlatılması çağrısında bulunmaktadır.”

Saldırının “gerilimin tırmandığı bir ortamda gerçekleştiğini” söyleyen The Sudan Times, bu hafta başında, güvenlik güçlerinin petrol bakanının, barışı inşa bakanının, ordu başkan yardımcısının ve Machar'a bağlı diğer kilit askeri yetkililerin tutuklandığını bildirdi.

Büyük ölçüde “Nur” etnik grubundan genç savaşçılardan oluşan bir milis gücü olan “Beyaz Ordu”, 2013-2018 iç savaşı sırasında Machar'ın güçleriyle birlikte Başkan Kiir'in ağırlıklı olarak Dinka liderliğindeki birliklerine karşı savaştı.

Kiir cuma günü yaptığı açıklamada, Güney Sudan'ın savaşa dönmeyeceğini yineledi. Ancak analistler artan düşmanlıkların daha büyük bir çatışmaya dönüşebileceği konusunda uyarmakta.

Güney Sudan beş yıl süren iç savaşını 2018 yılında Devlet Başkanı Salva Kiir ve Başkan Yardımcısı Riek Machar arasında yapılan bir güç paylaşımı anlaşmasıyla sona erdirdi. Ancak Devlet Başkanının müttefikleri Machar'ı, Başkan Yardımcısı ile aynı etnik gruptan gelen bir grup silahlı gençten oluşan Beyaz Ordu aracılığıyla Nasir bölgesinde huzursuzluk yaratmakla suçlamakta.