Trump'ın müzakere çağrısını ve askeri harekât tehdidini "akılsızca" olarak nitelendiren İran İslam Devrimi lideri, İran'ın misilleme yapabilecek güce sahip olduğunu vurguladı.

YDH- İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamenei, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisine müzakere çağrısı yapan ve Tahran'ın bunu reddetmesi halinde olası bir askeri harekât uyarısında bulunan bir mektup göndermesinin ardından bir açıklama yaptı.
Ayetullah Hamenei, ABD'nin İslam Cumhuriyeti'ne yönelik tehditlerini “akılsızca” olarak niteledi.
Üniversite öğrencileriyle bir araya geldiği ramazan ayı toplantısında “ABD militarizmle tehdit ediyor. Bana göre bu tehdit akıllıca değil” diyen Ayetullah Hamenei, “İran misilleme yapabilecek güçtedir ve kesinlikle bir darbe indirecektir.” diye ekledi.
Söz konusu açıklamalar, İran medyasının Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin Trump'ın mektubunu aldığını ve mektubun üst düzey Emirlik yetkilisi Enver Gargaş tarafından teslim edildiğini bildirdiği sırada geldi.
Mektubu henüz şahsen almadığını belirten Devrim Lideri, mektubu, ABD'yi diyaloğa açık, İran'ı ise müzakereye isteksiz göstererek “dünya kamuoyunu kandırma” girişimi olarak niteledi.
Ayetullah Hamenei, Washington'un Trump'ın ilk döneminde 2015 nükleer anlaşmasından çekilmesine atıfta bulunarak, “Oturduk ve birkaç yıl boyunca müzakere ettik ve aynı kişi bitmiş, tamamlanmış ve imzalanmış anlaşmayı masadan attı ve yırttı” dedi.
Ocak ayında Beyaz Saray'a döndüğünden bu yana Trump, Tahran'la yeni bir nükleer anlaşma yapılması çağrısında bulunurken, İran'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığı yönündeki “endişeleri” gerekçe göstererek “maksimum baskı” yaptırım politikasını yeniden uygulamaya koydu.
Tahran bu iddiaları reddetti ve yaptırımlar yürürlükte kaldığı sürece doğrudan görüşmeleri reddetti.
Ayetullah Hamenei bu tutumunu yineleyerek “ABD ile müzakereler yaptırımları kaldırmayacak... ve sadece yaptırım düğümünü sıkılaştıracaktır” dedi.
Devrim Lideri nükleer konuda ise şunları vurguladı: “İran'ın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceklerini iddia ediyorlar. Eğer nükleer silah yapmak isteseydik Amerika bizi durduramazdı. Nükleer silaha sahip olmamamız ve bunun peşinde koşmamamız, kendimiz istemediğimiz içindir.”
Üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Ayetullah Hamenei, “Düşmanlarımızın dar görüşlü düşüncelerinin aksine İran geçen yıla kıyasla zayıflamadı, aksine daha da güçlendi” dedi.
Ayrıca, ülkenin şu anda çeşitli alanlarda bir yıl önce sahip olmadığı önemli kabiliyetlere sahip olduğunu vurguladı.
Önemli direniş liderlerinin kaybına değinen Seyyid Hamenei, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safıyuddin, Hamas liderleri İsmail Haniye ve Muhammed Dayf ile Yahya Sinvar gibi isimleri anarak bunu büyük bir kayıp olarak nitelendirdi. Ancak bu kayıplara rağmen “İran'ın güçlenme ve ilerleme yoluna devam ettiğini” vurguladı.
“Amaç ve çaba gibi iki temel faktörün sağlam kalması halinde önde gelen isimlerin kaybı gerileme ya da zayıflık anlamına gelmez” diyen Ayetullah Hamenei, “Her ikisine de sahip olan bir ulus, bireylerin kaybıyla engellenmeyecektir.” diye devam etti.
Devrim Lideri, İran'ın “savaş peşinde olmadığını” söyleyerek, ancak birileri harekete geçerse cevaplarının “kararlı ve kesin olacağını” vurguladı.