Yemen'den ABD'ye mesaj: Kızıldeniz ve Arap Denizi'nde sert darbeler vurulacak

img
Yemen'den ABD'ye mesaj: Kızıldeniz ve Arap Denizi'nde sert darbeler vurulacak YDH

Yemen'deki Ensarullah hareketi, ABD'nin Yemen'e yönelik saldırılarına misilleme olarak Kızıldeniz ve Arap Denizi'ndeki Amerikan güçlerine sert darbeler vuracağını açıkladı. Ensarullah lideri Abdülmelik el-Husi, Amerikan Harry Truman uçak gemisinin Yemen güçleriyle yaşanan çatışmanın ardından Kızıldeniz'in kuzeyine doğru kaçtığını belirtti.




YDH - Sanaa, Kızıldeniz ve Arap Denizi'ndeki Amerikan kuvvetlerine sert darbeler vurma tehdidinde bulunarak, Amerikan ticari gemilerinin geçişine yönelik yasağın, önceki iki güne kıyasla ciddi ölçüde azalan saldırıların tırmanmasına bağlı olduğunu vurguladı.

Yemen güçleri, Kızıldeniz'in kuzeyinde bulunan Amerikan Harry Truman uçak gemisi ve ona eşlik eden savaş gemilerine yeni bir saldırı düzenledi.

Ensarullah Hareketi lideri Abdülmelik el-Husi, dün akşam yaptığı televizyon konuşmasında, Amerikan uçak gemisinin Yemen güçleriyle yaşanan çatışmanın ardından Yemen kıyılarından 1300 kilometre uzaklıkta, Kızıldeniz'in en kuzeyine kaçtığını belirtti.

Husi, "Yemen güçlerinin, ABD'nin Sanaa'ya yönelik saldırı girişimini engellemede başarılı olduğunu" ve "paralel Yemen saldırısının, Amerikan güçlerini uçaklarını gemiden havalandırdıktan sonra geri döndürmeye zorladığını" ifade etti.

Husi ayrıca, "ABD'nin düşman İsrail'e destek amacıyla Yemen'e yönelik saldırganlığının devam etmesi, Sanaa'yı bu tırmanışa, düşmanı daha da rahatsız edecek ek tırmanış seçenekleriyle karşılık vermeye itecektir," uyarısında bulundu.

Diğer yandan Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, Amerikan uçak gemisine düzenlenen saldırının, ABD'nin Yemen'e yönelik ikinci saldırı dalgasını başarısızlığa uğrattığını duyurdu.

Sanaa'daki hükümetin Savunma Bakanı Tümgeneral Muhammed Nasır el-Atıfi ise, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine uzun süreli bir deniz yıpratma savaşı sözü verdi.

El-Ahbar gazetesinin aktardığına göre Atıfi, Yemen'in kabiliyetlerinin "kayda değer ölçüde geliştiğini ve düşmanları şaşkına çevirecek uzun süreli bir savaşı yönetmeye yeterli olduğunu" vurgulayarak, "Düşmanlar için birçok hoş olmayan sürprize sahibiz. Füzelerimiz bugün daha hassas ve yıkıcı, insansız hava araçlarımız yüksek yeteneklere sahip, daha uzun menzilli ve uzun saatler boyunca uçabiliyor, teknelerimiz ve denizaltılarımız yüksek düzeyde gelişmiş durumda," dedi.

Atıfi, ülkesinin güçlerinin "operasyonlarının kapsamında yeni bir taktik ve gelişmiş yöntemlerle yeni çatışma kuralları uygulayacağını" da sözlerine ekledi.

Buna karşılık, Washington tehditlerini sürdürdü ve Savunma Bakanlığı (Pentagon), "hedefe ulaşılana kadar aşırı ölümcül güç kullanma" tehdidinde bulundu.

Fakat Pentagon yaptığı açıklamada, "Yemen'e yönelik saldırıların sonsuz bir saldırı olmadığı ve rejim değişikliğini amaçlamadığı" belirtildi.

Açıklamada, "Güçlerimiz, deniz seyrüsefer özgürlüğünü yeniden sağlamak ve Amerikan caydırıcılığını yeniden tesis etmek için Husilere karşı son zamanlarda bir dizi hassas saldırı gerçekleştirdi. Saldırılarımızın ilk dalgası, Husilerin eğitim kampları, insansız hava aracı altyapısı, silah üretim yetenekleri ve komuta kontrol merkezleri de dâhil olmak üzere 30'dan fazla hedefi vurdu. Saldırılarda onlarca Husi lideri öldürüldü," ifadelerine yer verildi.

Sahada ise, Amerikan saldırılarının ivmesi dün, önceki iki güne kıyasla büyük ölçüde azaldı.

Yeni saldırılar, Yemen'in batısında, Kızıldeniz üzerinde yer alan Hudeyde ilinde yoğunlaştı ve bu saldırılar sonucunda Salif bölgesinde bir demir fabrikası, Zabid'de bir pamuk üretim tesisi ve Bacil bölgesinde bir ticari tesis imha edildi. Ayrıca, el-Cuf vilayetinin Hazm ilçesindeki bir hükümet binası da bir dizi saldırıyla hedef alındı.

Aden hükümetinden Amerika'nın saldırılarına destek

Diğer yandan Batı Sahili'ndeki Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı silahlı grupların lideri Tuğgeneral Tarık Salih de Sanaa'ya yönelik saldırıyı destekleyerek, bunun Ensarullah'ın "Kızıldeniz'deki deniz seyrüseferini hedef alan tehditlerinden" kaynaklandığını iddia etti.

Salih, "Amerikan güçlerinin operasyonlarının hassas ve odaklı olmasını" istediğini ve Ensarullah üzerindeki baskıyı artırmak ve finansman kaynaklarını kesmek için Amerikan tarafıyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Olaydaki dikkat çekici nokta, Aden hükümetinin Trump dönemindeki saldırganlığa yönelik tutumunun, selefi Joe Biden dönemindekinden farklı olması.

Trump'ın iktidara gelmesinden bu yana Aden'deki hükümet, Washington'ın Ensarullah'a yönelik tutumunun değişeceğine bahse giriyor.

Bu bahisler, Trump'ın hareketi yabancı bir terör örgütü olarak sınıflandırma ve yaptırımlar uygulama kararından sonra arttı.