Irak için yeni çekilme stratejisi

img
Irak için yeni çekilme stratejisi YDH

DW-Yeni planın, Irak'tan aşamalı çekilmeyi öngören Irak Çalışma Grubu’nun tavsiyelerine de




DW-Yeni planın, Irak'tan aşamalı çekilmeyi öngören Irak Çalışma Grubu’nun tavsiyelerine de paralel olduğu belirtiliyor.

Kısa bir süre önce yeni Irak planını açıklayan ve bu çerçevede Irak’a 26 bin asker daha sevk edileceğini duyuran ABD Başkanı Bush, bu stratejinin de başarısız olma ihtimaline karşı, askeri uzmanlara bir acil çekilme planı hazırlattırıyor.

 

Yeni stratejiye göre, ABD daha çok danışman rolüne bürünecek ve Iraklı güvenlik güçlerinin eğitimine ağırlık verilecek.

 

Irak kördüğümünü çözmede başarısız olmaktan korkan Washington yönetimi önlem aldı: Amerikalı askeri uzmanlar, Irak için mevcut planın başarısızlığı halinde uygulanacak yeni bir çekilme stratejisi hazırlıyor.

 

Los Angeles Times gazetesinin, adının açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisine dayanarak verdiği haberde, yeni plan halihazırda izlenen stratejiyle taban tabana zıt. Söz konusu plan, Amerikan askerlerinin kademeli olarak çekilmesini, ağırlığın Irak güçlerinin eğitimine ve danışmanlık rolüne verilmesini öngörüyor.

 

Asker sayısının artırılmasından danışmanlık rolüne dönüş, Irak'taki Amerikan birliklerinin aşamalı olarak çekilmesini tavsiye eden Irak Çalışma Grubu’nun görüşlerine de paralel.

 

El Salvador örneği

Fakat yeni stratejinin temeli, ABD'nin 1980’lerde El Salvador’da yaşadığı deneyimlere dayanıyor. 1981-1992 yılları arasında ABD özel birliği Yeşil Bereliler, El Salvador ordusunu Marksist gerillalara karşı eğitmişti.

 

Elbette Iraklı güvenlik güçlerinin eğitimi için, El Salvador’da olduğundan çok daha fazla danışmana ihtiyaç duyulacak. Los Angeles Times gazetesi, “Pentagon yetkililerinin birkaç bin danışmandan söz ettiklerini“ bildirdi. Gazeteye göre, Amerikalı generaller de acil çekilme planına olumlu bakıyor.

 

Nitekim ABD Genelkurmay Başkanı Peter Pace, ABD Kongresi önünde yaptığı konuşmada, Irak’ta başarının sadece askeri birliklerin gücüne bağlı olmadığını anlatmak için birkaç kez El Salvador’a atıfta bulunmuştu. ABD Savunma Bakanı Robert Gates de Şubat ayında, Irak’taki birliklerinin artırılmasının istenilen başarıyı getirmemesi durumunda ‘zararın neresinde dönülürse kardır’ mantığının işletileceğini söylemişti.

 

"Danışmanlık başarı getirmez"

Ancak hazırlanan yeni çekilme stratejisi de tartışmalı. Kimi uzmanlar, El Salvador’dakine benzer danışmanlık rolüne ağırlık verilmesi stratejisinin Irak’ta sonuç vermeyeceğini düşünüyor. El Salvador’da Marksist gerillalarla hükümet güçlerinin savaştığını hatırlatan uzmanlar, Irak’taysa mezheplerin çatıştığı bir iç savaşın yaşandığına dikkat çekiyor.