İsrailli ekonomist Alex Coman, Netanyahu hükümetinin ekonomik sorunlara çözüm üretmediğini ve enflasyonun devam edeceğini belirtti.

YDH- İsrailli bir ekonomi uzmanı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan ve İsrail ekonomisinin uzun süre “hasta” kalacağını doğrulayan bir raporun ardından İsrail işgalinin devam eden çöküşünü yorumladı.
El-Mesire’nin bildirdiğine göre, İsrailli medya kuruluşları, Teknoloji enstitüsünün önde gelen ekonomi analistlerinden Alex Coman'ın, OECD raporunun İsrail’in içinde bulunduğu zor ekonomik durumu yansıttığını teyit eden açıklamalarını aktardı.
Coman, Netanyahu hükümetinin karşı karşıya olduğu siyasi, askeri ve güvenlik sorunlarının çözümsüzlüğüne işaret etti.
Coman şöyle dedi: “Hükümet hiçbir sektörde kemer sıkmıyor ya da enflasyonu daha da kötüleştiren hayat pahalılığını azaltmak için ciddi adımlar atmıyor.”
İşgal rejiminin, OECD üyesi ülkeler arasında yaşamak için en pahalı yer haline geldiğini açıklayan Coman, “İsrail, özellikle de diğer üye ülkelere kıyasla nispeten düşük ücret seviyeleri göz önüne alındığında, OECD'nin açık ara en pahalı ülkesidir.” dedi.
Enflasyonun devam edeceğine dair tahminlere de değinen İsrailli ekonomist, bu tahminlerin mevcut karmaşıklık ve koşullara dayandığını vurgulayarak, savaşın tırmanması ve işgal rejimine karşı çok sayıda cephenin açılmasının daha da feci sonuçlara yol açacağını ima etti.
Coman, enflasyonu %4'te tutmanın İsrail Bankası’nı faiz oranlarını düşürme konusunda güçsüz bırakacağını, ticari ve ipotekli kredileri daha da “zorlayacağını” açıkladı.
Coman, yüksek teknoloji sektörünü İsrail ekonomisinden geriye kalanları yeniden canlandırmak için “tek umut” olarak belirtti.
El-Mesire, özellikle yüksek teknoloji (Hi-Tech) alanındaki teknolojik yatırımlardaki düşüşün, İsrail’deki haberlerin de doğruladığı üzere, Yemen'in deniz ve hava ablukası nedeniyle daha da kötüleştiğini kaydetti.
Buna ek olarak, tersine göçün, yatırımcıların kaçması ve beyin göçünün sektörü bir zamanlar büyümesini sağlayan uzmanlıktan mahrum bırakmasıyla sektörü sert bir şekilde vurdu.
El-Mesire, bu bağlamda, Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından organize edilen deniz ve hava taşımacılığı krizinin yüksek teknoloji sektörünü felce uğrattığını belirtti.
Son zamanlarda hava taşımacılığına başvurma girişimleri bile, Ben Gurion Havaalanı'na yapılan saldırılar da dahil olmak üzere Yemen hava ablukasıyla karşılaştı. Bu da daha fazla havayolu şirketinin operasyonlarını askıya almasına ve Nisan ayına kadar işgal altındaki Filistin'e ve işgal altındaki Filistin'den uçuşlara devam etmeyi planlayan onlarca uluslararası taşıyıcının geri dönüşünü geciktirmesine neden oldu.
Coman ayrıca, Trump'ın gümrük vergilerinin Hi-Tech sektörünü daha da karmaşık hale getireceği ve İsrail’e uygulanabilir hiçbir “çözüm” bırakmayacağı konusunda uyardı.
Coman, bu ekonomik “başarısızlığı ve gerilemeyi” İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barkat'ın “beceriksizliğine” bağladı.
OECD raporu daha önce eğer sadece tüm savaş cepheleri durursa İsrail ekonomisinin kayıplarını telafi etmek, ticaret ve yatırımı canlandırmak için en az iki yıla ihtiyaç duyacağını belirtmişti. Rapor, İsrail limanlarına yapılan ihracat ve ithalatın kesintiye uğramasının ve devam eden hava taşımacılığı krizinin, geçtiğimiz ocak ayında imzalanan ateşkes ve o dönemde destek cephelerindeki durgunluk sırasında bile yatırım, turizm ve inşaat sektörlerini nasıl felce uğrattığını vurgulamıştı.