İngiltere, Rusya üzerindeki baskıyı artırmak üzere 50 ülkenin katılımıyla düzenlenen zirveye ev sahipliği yaparken, Ukrayna'ya insansız hava araçları ve onarım da dahil olmak üzere 450 milyon sterlinlik askeri yardımda bulunacağını açıkladı.

YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, İngiltere ve Almanya Brüksel'de 50 müttefik ülkenin katılacağı bir toplantıya birlikte ev sahipliği yapmaya hazırlanırken İngiliz hükümeti Ukrayna'ya 450 milyon sterlinlik ek askeri yardım sözü verdi.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey, savunma liderlerinin Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek amacıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı artırmak için toplandıklarını söyledi. “Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmeye devam ederek Rus saldırganlığını caydırmak için adım atmalıyız” diye ekledi.
Yeni yardım paketinin yüz binlerce insansız hava aracı, anti-tank mayınları ve daha önce tedarik edilen askeri araçların bakımı için finansman içerdiği bildirildi.
Yaklaşık 350 milyon sterlinin doğrudan İngiltere tarafından sağlanacağı, geri kalanın ise İngiltere liderliğindeki Ukrayna için Uluslararası Fon aracılığıyla Norveç'ten geleceği belirtildi.
Toplam tutarın 160 milyon sterlininin, İngiltere tarafından tedarik edilen askeri araç ve teçhizatın tamir ve bakımı için ayrıldığı kaydedildi. Değeri 250 milyon sterlini aşan bir diğer kısmın ise radar sistemleri, insansız hava araçları ve tanksavar mayınları da dahil olmak üzere yakın muharebe ihtiyaçlarını destekleyeceği kaydedildi.
Healey, “Savaşı unutarak barışı tehlikeye atamayız, işte bu nedenle bugünkü büyük paket, Ukrayna'nın cephede verdiği mücadeleye desteği artıracak” dedi ve “2025 Ukrayna için kritik bir yıl” diye vurguladı.
El-Meyadin, bu taahhüdün İngiltere’nin bir dizi askeri taahhüdünün üzerine inşa edildiğini söyledi. Başbakan Keir Starmer geçtiğimiz ay Londra'da düzenlenen Avrupalı liderler zirvesinde 1.6 milyar sterlinlik bir füze anlaşmasının yanı sıra daha fazla askeri desteği finanse etmek üzere dondurulmuş Rus varlıklarıyla desteklenen 2.2 milyar sterlinlik bir krediyi açıkladı.
Liberal Demokratlar cuma günkü açıklamayı “küçük bir değişiklik” olarak eleştirerek, hükümeti Ukrayna'nın finansmanını artırmak için İngiltere'deki Rus varlıklarına el koymaya çağırdı.
Savunma Bakanlığı sözcüsü Helen Maguire ise şu açıklamayı yaptı: “Ukrayna'ya yönelik her türlü destek artışını memnuniyetle karşılamakla birlikte, bu paket Putin'in barbarca savaşıyla mücadele etmek için gerekenlerin yanında küçük bir değişikliktir.”
Healey ve Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius cuma günü Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısına eş başkanlık edecekler. Daha önce ABD Savunma Bakanı tarafından yönetilen grup, Donald Trump'ın ocak ayında başkan olmasının ardından İngiltere'nin liderliğine geçti ve Washington'un Avrupa güvenliğindeki rolünde bir değişime işaret etti.
Bu toplantı, 30 ülkeden savunma bakanlarının katıldığı ve “kalıcı barışın” sağlanması için Ukrayna'da gelecekte bir güç konuşlandırılması olasılığının tartışıldığı Fransız-İngiliz liderliğindeki son zirvenin ardından gerçekleşti.
Healey, temas hattı boyunca savaşan tarafları fiziksel olarak ayıracak bir “güvence gücü” ihtimalini dışlarken, Ukrayna'nın askeri kabiliyetlerinin güçlendirilmesinin her türlü planın merkezinde yer aldığını vurguladı.