Rusya Yüksek Mahkemesi, Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarma kararı aldı. Bu karar, Moskova'nın Taliban hükümetiyle ilişkilerini normalleştirme yolunda attığı önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

YDH - Rusya Yüksek Mahkemesi, Taliban hareketini terör örgütleri listesinden çıkarma kararı aldı.
TASS ajansı, davayla görevli Yargıç Oleg Nivedov'un kapalı oturumun ardından "Karar derhal yürürlüğe girer," dediğini aktardı.
Ancak bu karar, Moskova tarafından Taliban hükümetinin bu aşamada resmen tanınması anlamına gelmiyor.
Taliban, ABD destekli hükümetin düşmesinin ardından 15 Ağustos 2021'de Afganistan'ın başkenti Kabil'in kontrolünü ele geçirmişti.
Bu olaydan günler sonra ABD kuvvetleri ülkeden tamamen çekilmişti.
O tarihten bu yana Moskova, Afganistan'daki kadın haklarının içler acısı hâli nedeniyle hiçbir ülke tarafından resmen tanınmayan bu hükümeti, "potansiyel bir ekonomik ortak" ve terörle mücadelede işbirliği yapılabilecek bir aktör olarak görerek yeni Afgan hükümetiyle ilişkilerini normalleştirme sözü verdi.
Rusya, Afganistan makamlarıyla diplomatik ilişkiler yürütüyor ve hatta hareketin iktidara gelmesinden önce de Moskova, birçok kez Taliban'dan temsilciler ağırladı.
Rusya parlamentosu, 17 Aralık 2024'te Moskova'nın terör örgütü olarak sınıflandırdığı örgütlere yönelik yasağı askıya almaya izin veren ve onlarla ilişkilerin normalleşmesinin önünü açan bir yasayı onayladı.
Geçtiğimiz mart ayında Rusya Başsavcılığı, Taliban hareketinin Rusya'da "terörist" olarak sınıflandırılan örgütler listesinden çıkarılmasını talep etmişti.
Taliban, Yüksek Mahkeme kararıyla 2003 yılında bu listeye dahil edilerek Rusya'da faaliyetleri yasaklanan aşırılık yanlısı örgütler listesine alınan ilk gruplar arasında yer almıştı.