Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun, Bakanlar Kuruluna verdiği brifingde, güneyde Hizbullah'ın işbirliği yaptığını ancak asıl engelin İsrail'in ihlalleri ve işgali olduğunu belirtti.

YDH - Lübnan Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Jozef Aun başkanlığında Baabda Sarayı'nda toplandı.
Toplantı sırasında düşman İsrail'e ait insansız hava araçlarının başkent Beyrut ve saray üzerinde yoğun uçuş yapması dikkat çekti.
Yaklaşık 4 saat süren ve gerginlik yaşanmayan toplantının ana gündem maddesi, Cumhurbaşkanı Aun'un güneydeki duruma ilişkin sunumuydu.
El-Ahbar gazetesine konuşan bakanlık kaynaklarına göre Aun, Lübnan'ın BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını uyguladığını ancak İsrail'in kararı her gün ihlal ettiğini vurguladı.
Aun, "Lübnan ordusu görevlerini yerine getirirken içeride bir engelle karşılaşmıyor. Tek engel, İsrail'in bazı noktaları işgal etmesi ve ordumuza yönelik saldırılara yol açan ihlalleridir," ifadelerini kullandı.
Aun, Hizbullah dahil bölgedeki tüm siyasi güçlerin ve yerli halkın orduyla işbirliği içinde olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı, Litani Nehri'nin güneyinde durumun kontrol altında olduğunu ancak İsrail'in 2 bin 740 ihlal gerçekleştirdiğini ve ateşkesin başından bu yana 190 kişinin öldüğünü, 485 kişinin yaralandığını da ekledi.
Toplantıda Başbakan Nevaf Selam da Suriye ziyaretine ilişkin bilgi verdi. Sınır kontrolü, kaçakçılıkla mücadele ve Suriye hapishanelerindeki kayıplar dosyasını görüştüğünü aktardı.
Ancak kaynaklar, Selam'ın Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin lideri Ebu Muhammed el-Colani'den (şimdiki adıyla Ahmed eş-Şaraa) eski Cumhurbaşkanı Beşir Cumeyyil'in suikastçısı Habib eş-Şartuni, Kemal Canbolat ve Refik Hariri suikastlarıyla ilgili bazı isimlerin iadesini de talep ettiğini, fakat bu talepleri kabineye açıklamadığını belirtti.
Toplantıda ayrıca Katar Emiri ile görüşmesine değinen Cumhurbaşkanı Aun, Katar'ın Lübnan ordusuna desteğini ve ülkedeki yatırımlarını artıracağını söylediğini aktardı.
Doğu ve kuzey sınırındaki durumun da ele alındığı toplantıda, Bakan Co İsa el-Huri'nin UNIFIL'in Suriye sınırına konuşlandırılması önerisi, Cumhurbaşkanı Aun tarafından "şu an mümkün değil" denilerek geri çevrildi.
Bunun üzerine Sağlık Bakanı Rakan Nasıruddin, Bakan Huri'ye bölgeye birlikte gidip durumu yerinde incelemeyi teklif etti ve Huri bu teklifi kabul etti.