ABD, Suriye'deki yükünü Colani'ye devrediyor

img
ABD, Suriye'deki yükünü Colani'ye devrediyor YDH

ABD, Başkan Donald Trump’ın dış müdahaleleri sınırlama politikasının devamı niteliğinde, Suriye'deki askeri varlığını azaltmak üzere "kasıtlı ve koşullu" olarak tanımlanan üç aşamalı bir planı uygulamaya koydu; karşılığında ise yaptırımların kaldırılması karşılığında bazı siyasi talepler içeren belgeler öne sürüldü.




YDH- El-Ahbar'ın haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'deki askeri varlığını azaltmak amacıyla üç aşamalı bir çekilme planını devreye soktu ve süreç sonunda ülkede yaklaşık 500 asker bırakılması hedefleniyor.

Pentagon, bu adımı "kasıtlı ve koşullu" bir yeniden yapılanma olarak tanımlarken, operasyonların artık yalnızca belirli üslerde sürdürüleceğini belirtti.

ABD, zengin enerji kaynaklarının bulunduğu el-Ömer, Koniko ve Bahuz’daki üslerden çekilerek asker sayısını 2 binden bin 400’e indirdi.

Kalan birlikler, Haseke'deki el-Şeddadi, Kasrak ve Halep yakınlarında kurulacak Tişrin Barajı üssüne yönlendirildi.

Sızdırılan resmi belgelerde, ABD'nin Suriye'de faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam örgütünden , İsrail ile normalleşme sürecine girilmesi, İran Devrim Muhafızları'nın ''terör örgütü'' ilan edilmesi ve Filistin direniş hareketlerinin Şam’dan çıkarılması gibi taleplerde bulunduğu belirtiliyor.

Karşılığında ise yaptırımların kademeli olarak kaldırılması teklif ediliyor.

ABD güçleri, SDG ile birlikte sahada devriyelerine devam ederken, IŞİD’e karşı operasyonlar ve askeri sevkiyatlar sürüyor.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Sean Parnell, kuvvetlerin bundan böyle yalnızca belirli bölgelerde konuşlandırılacağını ve tüm operasyonların, IŞİD'e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Harekâtı Ortak Görev Gücü komutası altında gerçekleştirileceğini açıkladı. 

Parnell, bu yeniden yapılanmanın, “IŞİD'in hem bölgesel hem küresel düzeyde cazibesini ve etkinliğini azaltma yolunda kaydedilen önemli ilerlemeleri yansıttığını” belirtti.