Suriye’deki yabancı savaşçılar sorunu, yeni Şam rejiminin bu militanları devlet kurumlarına entegre etme ısrarı nedeniyle iç ve dış politikada giderek daha fazla kriz unsuru haline geliyor.

YDH- Suriye’de yabancı militanlar krizine dair çözüm üretilememesi, ülkenin yeniden inşa süreci önünde önemli bir engel olarak durmaya devam ediyor.
El-Ahbar’ın haberine göre, Heyet Tahrir eş-Şam örgütünün başı Colani yönetiminin, 2015'ten sonra Suriye'ye giren yabancı savaşçılara yönelik politikası, ABD ve uluslararası toplumdan eleştiriliyor.
Uluslararası toplum, bu militanların ordu ve devlet yapısından dışlanarak ülkeden sınır dışı edilmelerini talep ediyor.
El-Ahbar, son dönemde söz konusu ''yabancı savaşçıların Suriye’nin sahil kesimindeki bazı katliamlarla ilişkilendirilmesinin, toplumda ciddi bir güvensizlik ve huzursuzluk doğurduğunu'' kaydetti.
Güvenlik kaynakları, yabancı savaşçıların sayısının 3 ila 5 bin arasında olduğunu ve çoğunlukla dağlık kıyı bölgelerinde konuşlandıklarını bildiriyor.
Colani, bu savaşçıları rejimin devrilmesine katkı sağladıkları gerekçesiyle övüp, bazılarına vatandaşlık vermeyi ve üst düzey askeri pozisyonlara atamayı gündeme getirmişti ancak açıklamaları iç ve dış kamuoyunda sert tepkilere yol açmıştı. Yine de Colani, bu politikadan geri adım atmamıştı.
İsrail, HTŞ gerçekliğini jeopolitik karta dönüştürüyor
Siyasi analist Ali Tabet Cedid, el-Ahbar gazetesine yaptığı değerlendirmede, yabancı savaşçılar meselesinin, savaş sonrası dönemlerin en karmaşık problemlerinden biri olduğunu vurguladı.
Cedid, “Bu savaşçılar meselesine çözüm bulunması, özellikle ABD’nin başını çektiği uluslararası toplumun en öncelikli taleplerinden biri haline geldi. Bu kişiler, gelecekte küresel güvenliğe yönelik potansiyel bir tehdit olarak görülüyor,” dedi.
İsrail’in bu durumu jeopolitik bir koz olarak kullandığını belirten Cedid şöyle dedi:
“Netanyahu’nun bölge haritalarının yeniden çizilmesine yönelik açıklamaları, İsrail’in Suriye’deki zayıflıktan faydalanarak kendi çıkarlarını dayatma niyetinde olduğunu gösteriyor. Yabancı savaşçılar dosyası, bu stratejide önemli bir gerekçe olarak kullanılacaktır.”
Analiste göre, Suriye ordusundaki yeni yapılanmanın bu savaşçıları kontrol etmekte zorlandığı yönündeki bilgiler, söz konusu kaygıları daha da meşrulaştırıyor.
Şam rejiminin, uluslararası taleplerle ters düşen bu politikada ısrarcı olması hem iç siyasette istikrarsızlığı tetikliyor hem de dış politikada Suriye’yi izole edilmiş bir aktör konumuna sürüklüyor.