El-Monitor, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Colani'nin İsrail ile ilişkiler kurma olasılığını ve bu açıklamanın Suriye iç politikasındaki yansımalarını inceleyerek Colani'nin İsrail ile normalleşmeye açık olduğuna dair verdiği ipuçlarının arkasındaki sebepleri ve bunun Suriye'nin dış politikası üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirdi.

YDH- Suriye'de faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütünün lideri Colani'nin, İsrail işgal rejimiyle ilişkiler kurma olasılığı, Suriye'de geniş çaplı tartışmalara yol açabilecek bir konu olarak öne çıkıyor.
El-Monitör, Colani'nin bu konuda ipuçları vermesinin ardında yatan sebepleri ve bunun Suriye iç politikasındaki yansımalarını inceledi.
Yakın zamanda Şam'da ABD Kongre Üyesi Marilyn Stutzman ile görüşen Colani, İsrail ile normalleşmeye "tamamen açık" olduğunu ancak bunun için "şartların yerine getirilmesi" gerektiğini ifade etti.
Bu açıklama, Suriye’deki mevcut rejim tarafından, Filistin İslami Cihad hareketinin askeri kanadı olan Kudüs Tugayları'nın liderlerinin tutuklanması gibi "iyi niyet gösterileri" ile desteklendi.
El-Monitör, bu adımın, ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasına dair koşullarından biri olarak Filistin davasının baskı altına alınmasını içerdiğini vurguladı ancak bu durumun "İsrail ile diyalog kurma taahhüdü" anlamına gelmediğini iddia ediyor.
Ortadoğu Enstitüsü'nden kıdemli araştırmacı Charles Lister, Colani ve HTŞ dışişleri bakanı Esad el-Şeybani'nin, uluslararası izleyicileri memnun etmek için temkinli bir yaklaşım sergilediklerini ifade ederek Colani'nin, normalleşme için uygun koşullar sağlanana kadar en azından diyaloğa açık olduğunu göstermeye çalıştığını söyledi.
Lister, geçici bir Suriye rejiminin, İsrail saldırganlığına karşı egemenliğini savunarak bir tuzağa düşmekten kaçınma çabalarının da büyük bir zorluk teşkil edeceğine dikkat çekti.
Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "ilk döneminin en önemli dış politika başarısı" olarak tanımladığı normalleşme anlaşmalarını genişletme amacı, Colani için önemli bir fırsat yaratabilir.
Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada "İbrahim Anlaşmaları'nı tamamlamak için çalışacağız" diyerek, Suudi Arabistan'ı dahil etmenin "büyük ödül" olduğunu ifade etti.
Trump yönetimi, bu anlaşmaları Arap ve İslam dünyasında daha fazla ülkeyle genişletmeyi hedefliyor.
Atlantik Konseyi'nden kıdemli araştırmacı Tom Warrick, Colani'nin, İsrail ile olası bir normalleşmeyi teşvik etmenin Trump'ın dikkatini çekmenin bir yolu olduğunu fark etmesi gerektiğini söyledi.
Ancak Warrick, Colani'nin Suriye halkına ekonomik faydalar sağlayamazsa, uzun vadede halkın ona olan iddia edilen güveninin sarsılabileceği uyarısında bulundu.