Hadel Oveys, İsrailli kuruluşlarla doğrudan bağlantılarını ve finansman kaynaklarını gizleyerek Arap toplumlarının insani krizlerini İsrail’in bölgesel imajını güçlendirmek için kullanmakla ve bu süreçte mali yolsuzluk iddialarına karışmakla suçlanırken, İsrail’in Arap dünyasındaki medya stratejisinin en etkili figürlerinden biri olarak normalleşme tartışmalarının merkezinde yer almaya devam ediyor.

YDH- Gazze'de kurulan ve Hamas ile bağlantılı olduğu bilinen Filistin haber ajansı Şebab News’a göre, ABD'nin Maryland eyaletinde yaşayan Suriyeli gazeteci Hadel Oveys, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşmeyi teşvik eden ve direnişi kışkırtan en etkili medya figürlerinden biri.
Washington Institute'da aldığı eğitim sonrası İsrail televizyonlarında sık sık boy gösteren 1993 doğumlu Hadel Oveys, Suriye’deki protestoların başlangıç dönemlerinde hükümet tarafından tutuklanmış, ardından Cenevre’deki bir Amerikan delegasyonunun yardımıyla ABD'ye taşınmıştı.
Orada medya kariyerine adım atarak Philos Project gibi kuruluşlarda araştırmacı olarak çalıştı, ABD'nin Orta Doğu politikaları üzerine analizler üretti ve Sefarad ve Mizrahi Yahudiler hakkında JIMENA platformunda çeşitli raporlar yayımladı.
Ayrıca eski bir el-Riyad muhabiri olan Oveys, kariyerinin başlarında el-Cezire’nin internet sitesinde bloglar yayınlamış, kanala çıkmak için başvuru yapmış ancak reddedilmişti.
Şu an ise Oveys, İsrailli istihbarat hücreleriyle iletişimde uzmanlaşan ve Filistin direnişinin imajını çarpıtmayı amaçlayan yayınlar için onlara büyük miktarlarda para ödeyen BAE tarafından finanse edilen Josoor News platformunun yayın kuruluna başkanlık ediyor.
Josoor News, Arap kamuoyunda Filistin direnişine yönelik olumsuz algılar oluşturmayı hedefleyen içerikler üretiyor.
Bu yayınların, İsrail’in medya stratejileriyle doğrudan bağlantılı olduğu iddia ediliyor.
1985 yılında AIPAC tarafından kurulmuş ve İsrail politikalarına yakınlığıyla bilinen Washington Institute for Near East Policy’de eğitim alan Oveys, İsrail medyasına sık sık çıkarak Arap ülkeleriyle normalleşmeyi teşvik eden mesajlar verirken eşi El-Hindi, daha önce Suriye yönetimi tarafından İsrail ile iş birliği yapmasından ötürü gözaltına alınmış bir isim.
Kişisel çıkarları uğruna İsrail ve Arap normalleşme devletleriyle yakın ilişkiler kurmakla suçlanan Oveys, Maryland’e taşınmasının ardından eşi Ahed el-Hindi ile birlikte medya kariyerine yeni bir yön verdi.
Josoor News isimli iletişim platformunun kurucusu olan Oveys, görünürde barış ve diyalog çağrıları yaparken, çeşitli kaynaklara göre platform, İsrail’in Arap toplumlarına yönelik "yumuşak güç" operasyonlarının bir parçası olarak faaliyet gösteriyor.
Özellikle Lübnan ve Suriye gibi ülkelerde İsrail'e yönelik sempati oluşturmayı amaçladığı belirtiliyor.
Bridges’ın sosyal medya üzerinden İsrail'in "insani" yönlerini öne çıkaran hikâyeler yayımladığı, Arap entelektüellerle İsrailli temsilciler arasında toplantılar organize ettiği ve gençlere yönelik alternatif medya içerikleri ürettiği biliniyor.
Platform ayrıca, İsrail’e sempati duyan Arap aktivistlere doğrudan finansal destek sağlıyor.
Uzman analizlerine göre, platformun çalışmaları üç ana hedefe odaklanıyor:
- İsrail'in demokratik ve teknolojik imajını güçlendirerek işgal algısını yumuşatmak,
- Bölgedeki asıl tehdidin İran olduğuna dair yeni bir anlatı oluşturmak,
- Direniş kültürünü zayıflatarak Arap toplumlarında İsrail karşıtı direncin kırılmasına zemin hazırlamak.
Suriye ve Lübnan halklarının yaşadığı insani krizleri istismar eden ve faaliyetlerini finansman kaynakları ile İsrailli kuruluşlarla olan doğrudan bağlarını gizleyerek şeffaflıktan uzak bir şekilde yürüten Oveys, İsrail gündeminin medya alanındaki en görünür uygulayıcılarından biri olarak normalleşme karşıtı ve direniş taraftarı medya tarafından eleştiriliyor.