BM toplantıları için New York’ta bulunan HTŞ rejimi Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani'nin, ABD yetkilileriyle görüşerek Suriye’ye yönelik yaptırımların kalıcı olarak hafifletilmesi için talepte bulunacağı bildirildi.

YDH- Reuters göre, Birleşmiş Milletler (BM) toplantıları için New York'ta bulunan HTŞ rejimi Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani'nin ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmesi ve Washington'dan Suriye'ye kalıcı yaptırım hafifletmesi için net bir yol haritası talep etmesi bekleniyor.
Şeybani, Birleşmiş Milletler (BM) toplantıları için ABD'de bulunuyor. ABD topraklarında gerçekleşecek bu görüşme, taraflar arasındaki ilk buluşma olacak. Suriye, bu ayın başlarında Washington'un “kısmi” yaptırım hafifletmesi için belirlediği koşullar listesine yanıt vermişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, "Suriye geçici yönetiminin bazı temsilcilerinin" BM toplantıları için New York'ta olduğunu doğruladı ancak Amerikalı yetkililerle herhangi bir görüşmenin planlanıp planlanmadığını açıklamaktan kaçındı.
Bruce, "Suriye politikamızı dikkatlice değerlendirmeye devam ediyoruz ve geçici yönetimi eylemleriyle yargılayacağız. Şu anda Suriye ile diplomatik ilişkileri normalleştirmiyoruz. Herhangi bir toplantı hakkında ön bilgi veremem" dedi.
Reuters, kaynaklardan birinin, Şam'ın kalıcı yaptırımı hafifletmesi için ABD'den gerçekçi bir yol haritası duymak istediğini ve “Washington'un taleplerini karşılamak için net bir zaman çizelgesi ilettiğini” belirtti.
ABD, geçen ay Suriye'ye sekiz maddelik bir koşul listesi sundu. Liste, kimyasal silah stoklarının imhası ve yabancıların üst düzey yönetim rollerine getirilmemesi gibi talepleri içeriyor.
Reuters, 18 Mart'ta Brüksel'deki bir Suriye bağış konferansında Yakın Doğu İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Natasha Francheschi'nin bu listeyi Şeybani'ye elden teslim ettiğini ilk kez duyurmuştu.
ABD yönetimi, HTŞ’nin ‘dışişleri bakanı’ Esad el-Şeybani’nin Güvenlik Konseyi toplantısına katılmasının ardından Suriye geçici yönetimine yönelik koşullarını sertleştirdi.
ABD, İngiltere ve Avrupa, eski Devlet Başkanı Beşşar Esed'e baskı uygulamak için bu yaptırımları getirmişti.
ABD, Ocak'ta “insani yardımı” teşvik için bazı yaptırımlarda altı aylık muafiyet sağladı, ancak bunun etkisi sınırlı kaldı.
Kaynaklara göre, “ABD taleplerinin tamamen karşılanması durumunda” bu muafiyet iki yıl uzatılacak ve ek kolaylıklar sağlanabilecek.
Suriye, ABD'nin isteklerine yanıt olarak, kayıp gazeteci Austin Tice'i bulmak için Dışişleri Bakanlığı'nda bir irtibat bürosu kurma ve kimyasal silah stoklarıyla mücadele çalışmalarını detaylandırma sözü verdi. Ancak yabancı savaşçıların çıkarılması veya “terörle mücadele operasyonlarına” izin verilmesi gibi diğer talepler hakkında daha az detay sunuldu.