İsrail ordusundan genişleme sinyali

img
İsrail ordusundan genişleme sinyali YDH

İsrail ordusu, Gazze'de operasyonları genişletmeye hazırlanırken; Suriye ve Lübnan’da kalıcı askeri varlık hedefliyor. Suriye’de kurulan ileri askeri noktalar ve Hizbullah’a karşı “tam hareket serbestisi” söylemi, Tel Aviv’in yalnızca savunma değil, aynı zamanda kalıcı bir işgal stratejisi izlediğini gösteriyor.




YDH- İbranice yayın yapan Ynet sitesinin haberine göre, İsrail işgal ordusunun 36. Tümeni Refah bölgesindeki operasyonlarının zirvesine ulaştı.

Taraflar arasında yürütülen rehine-esir takası görüşmelerinde ilerleme kaydedilmemesi halinde, önümüzdeki günlerde Gazze’ye yönelik operasyonların genişletilmesi bekleniyor.

Bu doğrultuda yedek askerlerin yeniden göreve çağrılmasına yönelik hazırlıklar başlatıldı.

Askeri kaynaklar, yedek birliklerin iki gruba ayrılacağını belirtti: İlki doğrudan Gazze’de operasyonlara katılacak taburlardan, ikincisi ise düzenli tugayların yerine geçecek destek birliklerinden oluşacak.

Ordunun uzun süredir savaşan birliklerde yaşanan insan gücü açığını kapatmakta zorlandığı, bu nedenle hem siyasi desteğin hem de askerlik hizmetinden kaçınanlara yönelik yaptırımların gündeme geldiği ifade ediliyor.

 

Batı Şeria ve iç güvenlik

Batı Şeria’da ise İsrail işgal kaynakları, saldırı girişimlerinin önceki dönemlere kıyasla ciddi ölçüde azaldığını bildirdi.

Ramazan ayının “son yılların en sakin dönemi” olduğu ifade edilirken, ordu ile iç güvenlik servisi Şin Bet arasında yakın istihbarat iş birliğinin sürdüğü belirtildi.

Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, 2025 yılı hedefleri arasında yedek asker kapasitesinin artırılması, ek tank ve piyade tugaylarının kurulması, zırhlı birliklerin yeniden yapılandırılması ve İsrail’in savunma sanayiinde daha fazla dışa bağımlılıktan kurtulması gibi maddelere dikkat çekti.

 

Suriye ve Lübnan’da kalıcılık arayışı

İsrail son günlerde Suriye’ye yönelik hava saldırılarını artırdı.

Başbakan Netanyahu, saldırının ardından Suriye’deki Dürzi topluluğu için “koruma taahhüdünü” yineledi.

Suriye’nin güneyindeki Golan Tepeleri’nden Hermon Dağı’na kadar uzanan tampon bölgede dokuz yeni askeri nokta kuran İsrail, bu hattı “ileri savunma bölgesi” olarak tanımlıyor.

İsrail ordusu, meşru Suriye hükümetinden kalan askeri kapasitesinin gelecekte oluşabilecek yeni bir rejime aktarılmasını engellemeyi hedefliyor.

Lübnan cephesinde ise İsrail ordusu, Hizbullah’a karşı “tam hareket serbestisi”ne sahip olduğunu belirtiyor.

İsrail Savaş Bakanlığı, ''ateşkesin ardından yaklaşık 350 hedefin vurulduğunu, 140’tan fazla Hizbullah mensubunun da öldürüldüğünü'' iddia etti.

Lübnan’ın güneyinde beş ileri askeri mevzi kurulduğu ve bu noktaların müzakerelere bakılmaksızın kalıcı olacağı açıklandı.