Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, HTŞ lideri Colani'nin Arap Birliği Zirvesi'ne katılımının bölgesel istikrar için önemli bir adım olduğunu belirttiği açıklamasında, Suriye'nin siyasi iyileşmesi ve yeniden yapılanmasının Irak'ın desteğiyle ilerleyeceğini vurgulayarak, Irak'ın uluslararası alanda istikrarlı bir imaj sergilediğinin altını çizdi.

YDH- Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, Suriye'de faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam örgütünün lideri Colani'nin yaklaşan Arap Birliği Zirvesi'nde yer almasının, Suriye için "yeni bir vizyon"un ortaya konması adına büyük önem taşıdığını belirtti.
Bağdat, 17 Mayıs'ta 34. Arap Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapacakken, bu zirveye Suriye'nin davet edilmesiyle ilgili bölgesel görüşler giderek şekilleniyor.
Zirveye sadece ev sahipliği yapmanın ötesinde, Irak'ın bölgesel krizlere çözüm üretme konusunda aktif bir rol üstlendiğine dikkat çeken Sudani, bu sürecin Arap Birliği’nin belirlediği protokoller çerçevesinde ilerlediğini ifade etti.
Sudani, Colani'nin davetinin Suriye’nin uluslararası toplumdaki yerini pekiştiren önemli bir adım olduğunu ve bu katılımın Suriye’nin geleceği üzerine kritik bir mesaj taşıdığını vurguladı:
‘’Suriye, Arap güvenliği ve bölgesel istikrar için vazgeçilmez bir unsurdur. Suriye'nin siyasi iyileşmesi ve yeniden yapılanması sürecine desteğimiz devam etmektedir,’’
Irak Başbakanı, ülkesinin Suriye'ye olan desteğini yineleyerek şöyle dedi:
‘’Suriye’nin geçirdiği dönüşümde resmi temsilcisi olan Colani’nin katılımı, sadece siyasi bir gereklilik değil, aynı zamanda Arap dünyasının ortak çıkarları doğrultusunda atılan bir adımdır,’’
Irak'taki Koordinasyon Çerçevesi siyasi ittifakından bazı gruplar, Sudani'nin Doha'da Colani ile görüşmesinin ardından bu daveti eleştirmişti.
Ancak bu karşıtlık zamanla yumuşayarak, ittifak, zirveye katılımın hükümetin sorumluluğunda olduğunu ve Irak'ın bölgesel liderliğe katkı sağlama kararlılığını ifade etti.
Başbakan Sudani, zirvenin sadece siyasi değil, ekonomik ve toplumsal açıdan da önemli bir platform olacağına dikkat çekti.
Irak'ın durumunun artık uluslararası kamuoyunda daha istikrarlı bir şekilde algılandığını belirterek, "Irak bir savaş bölgesi değil. Bağdat gece geç saatlere kadar hareketli, yatırım ve ekonomik fırsatlar ülkeye akıyor. 88 milyar dolardan fazla yatırım yapılmış durumda, bunlar arasında BP ile yapılan büyük bir petrol anlaşması da bulunuyor," dedi.
Turizm alanında da artan bir hareketlilik gözlemlendiğini kaydeden Sudani, "Irak'ta Hatra gibi tarihi bölgelerde ve Ur gibi dini hac yerlerinde ziyaretçi sayısı artıyor. Medyada gösterilen Irak’tan çok daha farklı bir ülke var karşımızda," ifadelerini kullandı.
Buna karşın, Sudani, hükümetin halkın devlet kurumlarına olan güvenini yeniden tesis etme konusunda büyük bir çaba harcadığını ve ülkede devam eden zorlukların farkında olduklarını belirtti:
‘’Irak’ın en büyük görevi, 20 yıl süren zorluklar ve yaygın yolsuzlukların ardından halkın güvenini yeniden kazanmaktır.’’
Ayrıca, ABD-Irak ilişkileri üzerine de değerlendirmelerde bulunan Sudani, bu ilişkilerin yalnızca güvenlik alanıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda ekonomik bağların güçlendiğini vurguladı.
"Amerikan firmalarıyla güçlü ekonomik ortaklıklarımız var, yıllık 4 milyar dolar değerinde ABD aracı ithalatımız bulunuyor. Başkan Trump’ın dönemindeki gümrük değişiklikleri, dolaylı olarak üçüncü ülkeler aracılığıyla Irak’ı etkilemektedir," diyerek, ikili ilişkilerin geniş bir yelpazeye yayıldığını belirtti.