Analiz: Mübarek'in Arap Zirvesi gündemine ilişkin görüşleri

img
Analiz: Mübarek'in Arap Zirvesi gündemine ilişkin görüşleri YDH

YDH-Mısır Al-Ahbar gazetesi Arap Zirvesi öncesi Hüsnü Mübarek’in Zirve’de görüşülecek konulara




YDH-Mısır’ın önde gelen gazetelerinden Al-Ahbar Arap Zirvesi öncesi Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in zirvede görüşülecek konulara ilişkin açıkladığı görüşlerini ele alan bir makale yayınladı. Mübarek’in açıklamaları Türkiye temasları sırasında görüşeceği konuları da içermesi bakımından önemli gözüküyor:

 

Mısır ve Arap meseleleri

 

İçinde bulunduğumuz ayın sonunda gerçekleşecek Arap zirvesi öncesi Başkan Mübarek, Mısır’ın Arap dünyasında tartışılan sıcak meselelere ilişkin bakış açısını Mumtaz el-Kat ve Abdullah Kemal arkadaşlarımıza yaptığı açıklamada belirledi.

 

Başkan, tartışılan tüm bu konulara ilişkin cevap verirken her zamanki gibi soğukkanlı ve açıktı. Başkan, bu sorunlarla ilgilenirken hikmet ve doğru bilgiler üzerinden hareket etmenin gerekliliğine inanıyordu.

 

İsrail askerlerinin 1967 yılında Mısırlı askerlerine yönelik gerçekleştirdiği suçlar konusunda gündeme taşınanlara ilişkin yaptığı açıklamada bu şehitlerin dökülen kanlarına ilgisiz kalınmasının söz konusu olmadığını söyledi. Bu konudaki bilgilerin araştırılması gerektiğini kaydeden Başkan, bulanık suda balık avlama gibi bir yanlışa düşülmemesi gerektiğini vurguladı.

 

Başkan, Suudi Arabistan’ın ve Mısır’ın Filistinlilerin anlaşmazlık ve çekişmelerine ilişkin çabaları konusunda iki ülkenin uğraşıları arasında çelişki yaşanmadığını, tüm bu konularda iki ülkenin dayanışma içerisinde ortak hareket ettiğine dikkat çekti. Mısır’ın Arap sorunlarını tekelinde tutmadığını söyleyen Başkan, bu konuda kendi çabalarına destek ve katkı sağlayan her türlü inisiyatifi hoş karşıladıklarını belirtti.

 

Başkan, daha en başından beri uyulması durumunda bu noktaya gelinmeyeceğine inandığı görüş ve tavsiyelerini dile getirdiği Irak konusuna da değindi. Başkan, Amerikalılara bu Arap ülkesine askeri bir müdahalenin kolay olmayacağını; bunun vahim sonuçlar doğuracağını; Irak halkının sorunlarıyla uğraşmanın gerçekten çok zor olduğunu söylemişti. Nitekim tüm bu söylediklerinin hepsi de gerçekleşti.

 

Başkan bu tavrının bir devamı olarak askeri müdahale sonrası Irak’ın bozulan güvenlik ve istikrarı sağlanmadan Amerika’yı sürpriz bir şekilde çekilme konusunda da uyardı; Irak’ın gücüne, misyonuna ve asli varlığına tekrar kavuşmasının halkının bütünlüğü, birbirine bağlılığına dayandığına vurgu yaptı.

 

Başkan, Arap Barış Planı'nda değişiklik yapılmasına ilişkin İsrail’den ve İsrail dışından yükselen seslere de cevap verdi ve değişikliğe gidilmesinin makul olmadığını söyledi.

 

İran ve Batı arasında yükselen gerilime de işaret eden Başkan, bunun büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Mısır’ın Körfez’in güvenliği noktasında her türlü etkinliğe hazır olduğunu ifade eden Başkan, Mısır’ın yaşanabilecek gelişmelere duyarsız kalmayacağını kaydetti.

 

Başkan, Lübnan’daki soruna ilişkin gelişmeler çerçevesinde oradaki durumun bu şekilde devam etmesinin mümkün olmadığını söyledi; oradaki siyasi gruplar arasında süren görüşmelere dikkat çekti. Mısır’ın Lübnanlı gruplara eşit mesafede olduğunu ifade eden Başkan, bu sorunun yenilen yahut yenen taraf olmaksızın çözülmesi gerektiğini belirtti.

 

Zirvenin toplanmasından birkaç gün önce Başkan Mübarek’in yaptığı bu açıklamaların -tartışmasız- büyük önemi var. Bu zirvenin üzüntü ve keder içerisindeki Arap milletinin, ümitlerine etkin kararlarla cevap vermesini ümit ediyoruz.

 

Cevad Duveydar - Mısır Al-Ahbar gazetesi

 

Furkan TORLAK