ABD, İsrailli casus yazılım şirketini mahkum etti

img
ABD, İsrailli casus yazılım şirketini mahkum etti YDH

İsrailli casus yazılım devi NSO Group, hesapları hacklediği gerekçesiyle WhatsApp'a yaklaşık 170 milyon dolar ödemeye mahkum edildi.




YDH- Politico'nun haberine göre, İsrailli casus yazılım şirketi NSO Group, siber araçlarının yaklaşık 1.400 WhatsApp hesabını hacklemek için kullanılmasının ardından salı günü ABD federal mahkemesi tarafından WhatsApp ve ana şirketi Meta'ya yaklaşık 170 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

NSO Group, son yıllarda hükümetler tarafından muhalifleri, gazetecileri ve politikacıları gözetlemek için giderek daha fazla kullanılan, çoğunlukla yeraltı casus yazılım pazarının poster çocuğu haline geldi.

2019'da başlayan bir sürecin son adımı olan kararın, gizlilik savunucuları ve NSO Group'un tartışmalı Pegasus yazılımına karşı çıkanlar için önemli bir kazanım olduğu bildirildi.

Meta'dan bir sözcüye göre, karar NSO Group'un bir günlük jüri müzakeresinin ardından WhatsApp'a yaklaşık 167 milyon dolar cezai tazminat ve 440.000 dolardan fazla telafi edici tazminat ödemesini içeriyor.

Bu karar, NSO Group'un görüntülü arama sistemlerini istismar etme ve 2019 yılında birçoğu sivil toplum grupları için çalışan yaklaşık 1.400 WhatsApp kullanıcısına kötü amaçlı yazılım gönderme çabasından kaynaklanıyor. WhatsApp, komplonun ortaya çıkmasının ardından mahkemeye şikayette bulundu.

NSO Group daha önce WhatsApp kullanıcı hesaplarını hacklemekten sorumlu bulunmuş ve casus yazılımlar tarafından hedef alınan kuruluşların kötü niyetli yazılımları üreten şirketlerin peşine düşmesi için bir emsal teşkil etmişti.

Karardan kısa bir süre sonra Meta'nın sitesinde yayınlanan bir yazıda galibiyet kutlandı ve WhatsApp'ın “NSO'nun WhatsApp'ı bir daha hedef almasını önlemek” için bir mahkeme kararı almak üzere çalışacağı belirtildi.

Meta'nın casus yazılım ihlallerini ortaya çıkarmak için çalışan dijital haklar örgütlerine belirtilmemiş bir bağışta bulunacağı da eklendi. Buna ek olarak WhatsApp’ın, araştırmacıların casus yazılımların küresel olarak tam kullanımını anlamalarına yardımcı olmak için NSO Group yöneticilerinin ve diğerlerinin ifade videolarının transkriptlerini yayınlamayı planladığı belirtildi.

“WhatsApp'ın davasında bugün alınan karar, herkesin güvenliğini ve mahremiyetini tehdit eden yasadışı casus yazılımların geliştirilmesine ve kullanılmasına karşı kazanılan ilk zafer olarak mahremiyet ve güvenlik için önemli bir adımdır.”

Apple ayrıca, NSO Group aleyhine, müşterilerine karşı casus yazılım kullanıldığı gerekçesiyle tazminat talebiyle bir dava açmıştı. Davanın hassas Apple kullanıcı verilerini ifşa edebileceği sonucuna varan Apple, geçen yıl davayı geri çekti.

NSO Group, Pegasus casus yazılımının yüksek profilli suçluları yakalamak gibi iyi amaçlar için kullanıldığını savunarak eleştirilere karşı defalarca geri adım attı.

NSO Group'un küresel iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Gil Lainer Salı günü yaptığı açıklamada, kararın “uzun bir yargı sürecinde bir başka durak” olduğunu söyledi ve “teknolojimizin ciddi suç ve terörizmi önlemede kritik bir rol oynadığına ve yetkili devlet kurumları tarafından sorumlu bir şekilde kullanıldığına kesinlikle inanıyoruz” dedi.

“Kararın ayrıntılarını dikkatle inceleyeceğiz ve daha ileri işlemler ve temyiz de dahil olmak üzere uygun yasal yolları takip edeceğiz” diyen Lainer, şirketin yasal çerçeveler içinde çalışırken “kamu güvenliğini koruyan teknolojiler geliştirme misyonuna tamamen bağlı kaldığını” da iddia etti.

NSO Group 2021 yılında Ticaret Bakanlığı'nın varlık listesine eklenerek ABD'de iş yapmasını zorlaştırdı. Bu arada Avrupa Parlamentosu, Pegasus'un AB ülkelerinde kullanımını araştırmak üzere bir komite kurdu.

Geçen yıl Biden yönetimi, diğer ülkelerin casus yazılımları sorumlu bir şekilde kullanmaları için bir taahhüdü destekledi ve Trump yönetimi de yakın zamanda bu tür yazılımların kullanımına ilişkin bir davranış kuralları belirlemeye yönelik uluslararası bir çabayı destekledi.

WhatsApp hesaplarının ilk hacklenmelerinin araştırılmasına yardımcı olan Citizen Lab'ın kıdemli araştırmacısı John Scott-Railton salı günü attığı tweet'te, NSO Group'un davranışının “cezalandırılmayı hak ettiğini” belirterek “NSO, diktatörlerin muhalifleri hackleyebilmesi için çoğunlukla Amerikan teknoloji şirketlerini hackleyerek milyonlar kazanıyor” dedi.

Scott-Railton tweetinde “NSO Group davadan ciddi şekilde zarar görmüş olarak çıkıyor” dedi. “Bu durum müşterileri korkutacaktır.”