Haaretz: Yedek askerler göreve gelmiyor

img
Haaretz: Yedek askerler göreve gelmiyor YDH

Haaretz, İsrail ordusunun yedek askerlerdeki ciddi tükenmişlik ve katılım düşüklüğü nedeniyle bazı kişilere celp göndermediğini ve uyum oranlarını manipüle ettiğini bildirdi.




YDH- İsrail gazetesi Haaretz, askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun, çatışmalara katılmayı reddeden yedek askerlerin askeri emirlere uymayacağından “endişe” ederek bu kişilere celp emri göndermekten “kaçındığını” bildirdi. Ayrıca, ordunun Gazze'deki saldırısını genişletmeye hazırlanırken yanıt oranlarını açıklamayı da reddettiği belirtildi.

İstatistikler ve celp süreçleri hakkında bilgi sahibi olan bazı yedek subaylar ve askerler, yanıt oranlarında “manipülasyon” yapıldığını belirtirken, yedek askerlerdeki “tükenmişlik” durumunun göz ardı edildiği ifade edildi.

İsrail ordusunun “operasyon” için 100 binden fazla askeri çağırması gerektiğini söyleyen gazete, “Şu ana kadar bu sayının yaklaşık yarısına çağrı emirleri gönderildi ve geri kalanlar da operasyonun başlamasına yakın bir zamanda bu emirleri alacaklar” dedi.

Güvenlik kaynakları, Haaretz gazetesine verdikleri bilgilerde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki kritik noktaları kontrol edebilmek için asker sayısını “dört kat” artırması gerektiğini vurguladı.

Haaretz’e göre, “Siyasi liderlik, Gazze’nin tamamının kontrol altına alınması ve kalıcı olarak orada bulunulmasında ısrar ederse, ordu yedek asker kotasında ciddi değişiklikler yapmak ve her yıl on binlerce kişiyi daha göreve çağırmak zorunda kalacak. Ayrıca Gazze’de çok daha kapsamlı bir altyapı kurması da gerekecek.”

“Seçkin” bir birlikte görev yapan bir yedek asker, son celp emirlerinin verilmesinden önceki günlerde komutanlarının birlikteki tüm askerlerin WhatsApp grubuna bir mesaj gönderdiğini söyledi. Herkesten “bir sonraki yedek göreve” gelip gelemeyeceklerini bir çizelgede işaretlemelerini istediklerini ifade etti.

Bu yedek asker ayrıca, geçen hafta birliğindeki herkese yedeklik görevine gelmeyi planlayıp planlamadıklarını ve gelmeyi düşünmüyorlarsa bir açıklama yapmalarını isteyen bir anket gönderildiğini söyledi.

Anketler alındıktan sonra, birlik komutanı 110 günlük hizmet için çağrı emirlerinin gönderildiğini, ancak herkesin bunları almadığını duyurdu.

Söz konusu yedek asker, “Pazar günü, aniden birlikteki bazı çocuklar çağrı aldıklarını, bazıları ise almadıklarını söylüyordu. Anladık ki çağrı emri alanlar geleceğini söyleyen kişilerdi ve gelmeyeceğini söyleyen birine çağrı gönderilmemişti. Dolayısıyla ordunun yüzde 100'lük bir yanıt oranından bahsetmesi şaşırtıcı değil” dedi.

Haberde, İsrailli subaylar, “yedek askerlerin askeri hizmete uyum oranlarının düşük olduğunu” belirtirken, resmi olarak açıklanan %80’lik uyum oranının “gerçeği yansıtmadığını” ifade etti.

Komutan, birliklerin heterojen yapısının ideal olmaktan “çok uzak” olduğunu ve bunun yedek askerler arasında ne denli “büyük bir tükenmişlik” yaşandığını gösterdiğini belirterek, göreve gelen askerlerin bile “yorgun ve tükenmiş” durumda olduğunu ekledi.

Gazeteye konuşan İsrailli komutan, “Hâlâ bir tur daha geliyor olmaları ailevi durumları, maddi ve duygusal durumları hakkında hiçbir şeyi değiştirmiyor. Eğer bu soruna bir çözüm bulunamazsa orduyu sıkıntılı bir duruma sokacak şekilde tükenmedikleri anlamına gelmez.” dedi.

Haaretz, Gazze'de yeni bir “operasyon” başlatma kararı alınmadan önce işgal ordusunun, savaşın azalacağı beklentisiyle savunma bütçesinin azalacağını varsaydığını kaydetti.

Ancak “Gideon'un Savaş Arabaları Operasyonu”nun önümüzdeki üç ay içinde 25 milyar şekele mal olması beklendiğini söyleyen gazete, “Bu rakamın üçte biri on binlerce yedek askerin maaşlarının ödenmesine harcanacak ve buna iki milyar şekel daha gerekeceği tahmin edilen gıda ve diğer ihtiyaçlar dahil değil” dedi.

Gazete şöyle devam etti: “Savunma ve Maliye Bakanlıkları bütçeyi İsrail'in Gazze'de kalacağı ve tüm bölgeyi işgal edeceği düşüncesiyle planlamadı, hele İsrail'in Gazze'deki sivillerin sorumluluğunu üstleneceği düşüncesiyle hiç planlamadı. Savaşın başlangıcında, bir günlük çatışmanın maliyeti 1,3 milyar şekelden fazlaydı.”

Şu anda bu miktarın “günlük 400 milyon şekel” olduğunu belirten gazete, “Ancak yeni operasyon başlatılırsa bu miktar iki katına çıkacaktır.” dedi.

Savunma teşkilatında operasyonla ilgili tartışmalara katılan hukuk uzmanları, siyasi ve askeri liderlere tüm bölgenin kontrolünü ele geçirmenin ve Gazze nüfusunun sorumluluğunu üstlenmenin sonuçlarını açıkladılar.

Haaretz’e göre, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi halinde, yasal olarak Gazze'nin egemeni haline geleceğini ve uluslararası hukuk uyarınca Gazze'nin tüm gıda, su, altyapı, tıbbi ve eğitim ihtiyaçlarından sorumlu olacağını ve bunun da yıllık maliyetinin 10 milyar şekel olacağını belirttiler.

 

 



Makaleler

Güncel