Stutzman: Şaraa, İsrail ile anlaşmaya açık

img
Stutzman: Şaraa, İsrail ile anlaşmaya açık YDH

ABD Kongre Üyesi Marlin Stutzman, HTŞ rejimi lideri Colani’nin İsrail ile Golan Tepeleri konusunda uzlaşmaya ve İran'ın Suriye'deki askerî varlığını kısıtlamaya hazır olduğunu duyurdu.




YDH- ABD'li Kongre Üyesi Marlin Stutzman, The Jerusalem Post'a verdiği röportajda, HTŞ rejimi lideri Ebu Muhammed el-Colani’nin (Ahmed eş-Şaraa) “İran'ın ülkedeki etkisini azaltmaya ve İsrail ile Golan Tepeleri konusunda bir anlaşmaya açık olduğunu” söyledi.

"Suriye'yi yeniden inşa etmek için bir fırsat"

Geçen ay Şam'ı ziyaret eden ve 2012'den bu yana Suriye'ye giren ilk ABD Kongre üyesi olan Marlin Stutzman, The Jerusalem Post'a yaptığı açıklamada, "Bu, Şaraa’nın Suriye'yi özgür ve refah bir ülke haline getirmek için kullanması gereken bir fırsat" dedi.

Stutzman, "Baskıyı hafifletip yeniden inşa sürecini başlatabilirsek, bu olumlu bir adım olur" ifadelerini ekledi.

Şaraa: Suriye'yi değiştirmek istiyorum

Nisan ayında Şam'ı ziyaret eden Stutzman, röportajda Şaraa'nın "ülkeyi gerçekten değiştirmek istediğini" hissettiğini ileri sürdü.

Kongre üyesi, "Kendisine seçimleri ve neden beş yıl bekleyeceklerini sorduk. Yanıtı, 'Dünyaya dağılan Suriyelilerin geri dönüp yeniden yapılanması ve özgür seçimlere izin verecek bir sistem kurması zaman alacak' oldu" dedi.

İran'ın Varlığı ve Hizbullah'a yönelik adımlar

Stutzman, Colani’nin kendisine ve Trump yönetimine, “terör örgütlerinin etkisini azaltmak ve İran'ın Suriye'deki varlığını sınırlamak için çalıştığını” söylediğini aktardı: "Şaraa, 'Hizbullah'ı Suriye'den çıkararak ve İran'ın etkisini kısıtlayarak İsrail ve Batı'ya yardım ediyorum' dedi. İran'ın Suriye'de bir büyükelçilik bulundurmasına izin verebileceğini, ancak ülkeye giren İranlılara verilen vize sayısını kesinlikle kısıtlayacağını belirtti."

Golan Tepeleri konusunda "anlaşmaya açık"

Kongre üyesi, Colani’nin İsrail ile normalleşme sürecinde Golan Tepeleri hakkında da açıklamalar yaptığını kaydetti:

"Şaraa, 'İsrail'in Suriye'yi bölmek için bir planı vardı; bu anlaşmayı bozan unsur buydu' dedi. Ancak Golan Tepeleri konusunda bir anlaşmaya açık olduğunu da ima etti."

ABD yaptırımları geri gelebilir

Stutzman, Trump'ın yaptırımları kaldırma kararına rağmen Colani’nin "erken kutlama yapmaması" gerektiği uyarısında bulundu:

"Şaraa yönetimi vaatlerini yerine getirmezse, yaptırımlar yeniden devreye girebilir. Bunun farkında olmalı."

İsrail'in, yaptırım kararına tepkisi

Perde arkasında, İsrail’in, ABD'yi Suriye'ye yaptırımları kaldırmaması için lobi yaptığını ileri süren Jerusalem Post, “Ancak Trump, İsrail'in çabalarından etkilenmiş görünmüyor.” dedi.

Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İsrail'e yaptırımları kaldıracağımızı söyledik... Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunun Suriye'nin ayakta kalma şansını artıracağını düşünüyor."

Stutzman: İsrail'in şüpheleri haklı

Stutzman, İsrail'in “şüphelerini” anlayışla karşıladığını belirterek, "İsrail halkı, Demir Kubbe'nin engelleyemediği füzelerin tehdidi altında yaşıyor. Ancak Ortadoğu'da barış istiyorsak, Suriye'nin uluslararası topluma entegre edilmesi kritik bir adım" ifadelerini kullandı.

"Bu bir deney; Suriye'nin başarısını istemeyenler olacak"

Yaptırımların kaldırılmasının bir "deney" olduğunu söyleyen Kongre üyesi şöyle dedi: "ABD ve İsrail'in çıkarları, Şaraa'nın uluslararası topluma entegre olması ve İsrail-Suriye barışı için çalışmasında kesişiyor. Suriye'nin başarısını istemeyenler çıkacak. Umarım Şaraa, barış ve refahı destekleyen Batı ve İsrail ile iş birliği yapar."