Fas 13 yıl sonra Şam Büyükelçiliğini yeniden açıyor

img
Fas 13 yıl sonra Şam Büyükelçiliğini yeniden açıyor YDH

Fas, 2012’de kapattığı Şam büyükelçiliğini yeniden açma kararı aldı. Karar, Bağdat’taki Arap Zirvesi’nde açıklandı. Faslı teknik heyet önümüzdeki hafta Şam’a giderek büyükelçiliği yeniden faaliyete geçirmek için çalışmalara başlayacak.




YDH- Fas Krallığı, yaklaşık 13 yıl aradan sonra Suriye'nin başkenti Şam’daki büyükelçiliğini yeniden açma kararı aldı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen Arap Zirvesi kapsamında açıklanan karar, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita tarafından Kral VI. Muhammed adına okunan açıklamada, “Onurlu Suriye halkının özgürlük, güvenlik ve istikrar arzusunu gerçekleştirmesine, Suriye’nin toprak bütünlüğü ile ulusal egemenliğini korumasına yönelik tarihsel ve kararlı desteğimizin altını çiziyoruz” denildi.

Suriye'de faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam örgütünün 'dışişleri bakanı' Esad Şeybani, Fas’ın kararını “iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi yönünde atılmış önemli bir adım” olarak nitelendirdi.

Şeybani, Suriye’nin tüm alanlarda daha fazla gelişmeyi hedeflediğini belirtti.

Fas, 2012 yılında, Suriye'de Beşşar Esed yönetimi döneminde artan şiddet olaylarını gerekçe göstererek Şam’daki büyükelçiliğini kapatmış ve Suriyeli büyükelçiyi sınır dışı etmişti. Şam yönetimi ise bu adıma karşılık vererek Fas büyükelçisini ülkeden göndermişti.

Bu gelişmeler, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tamamen kopmasına neden olmuştu.

Yeni dönemde atılan bu adımın, söz konusu kopuşu sona erdirdiği ve iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sürecin başladığı ifade ediliyor.

Faslı bir teknik heyetin önümüzdeki hafta Şam’a giderek büyükelçiliğin yeniden faaliyete geçmesi için hazırlıklara başlayacağı bildirildi.

İsrail ile diplomatik ve askeri iş birliğini sürdüren Fas hükümeti, savunma sanayi, siber güvenlik ve insansız hava araçları gibi alanlarda iş birliğini sürdürmekte kararlı.

Örneğin, Fas limanları, İsrail'e silah taşıyan gemilere izin vermeye devam ediyor.

 

Fas'ın kararı 'beklenen bir adımdı'

Faslı uluslararası ilişkiler profesörü Dr. Abbas el-Vardi, alınan kararın Krallık’ın “başkalarının iç işlerine karışmama” ve “devletlerin egemenliğine saygı” ilkelerine olan bağlılığını gösterdiğini vurguladı.

El-Vardi ayrıca, Fas’ın daha önce HTŞ lideri Colani'ye gönderdiği tebrik mesajının, Kral VI. Muhammed’in barışçıl ve demokratik çözüm yollarına verdiği desteğin bir göstergesi olduğunu belirtti.

El-Vardi’ye göre, büyükelçiliğin yeniden açılmasıyla birlikte iki ülke arasında üst düzey diplomatik ziyaretlerin de başlaması bekleniyor.

El-Vardi, Fas’ın bu kararla Colani’ye açık bir destek mesajı verdiğini ve Suriye ile koşulsuz işbirliğine hazır olduğunu ifade etti.

Ayrıca Fas’ın, Suriye’nin yeniden inşası ve demokratik kurumların oluşturulması sürecine katkı sunmak istediğinin altını çizdi.

El-Meşhed gazetesine göre, ‘bu süreç, Colani'nin Fas’a gerçekleştireceği olası bir ziyaretle taçlanacak.’

Suriyeli siyasi analist Gassan Yusuf ise Fas’ın kararını “beklenen bir adım” olarak nitelendirdi.

Yusuf, iki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman güçlü ve tarihsel temellere dayandığını belirtti.

“Suriye’nin Fas’a, Fas’ın da Suriye’ye ihtiyacı var. Bu ilişki karşılıklı saygı ve işbirliği arzusuna dayanıyor” diyen Yusuf, gelecek dönemde iki ülke arasında ciddi diplomatik hareketlilik yaşanmasını beklediklerini ifade etti.

Yusuf, Fas’ın Suriye’nin yeniden inşasına yatırım ve turizm yoluyla katkı sağlamak, ayrıca eğitim alanında – özellikle karşılıklı üniversite bursları gibi – ilişkileri eski düzeyine çıkarmak istediğini belirtti.

Son olarak Yusuf, “Fas vatandaşlarının ihtiyaç duyduklarında kendilerine destek olabilecek bir büyükelçiliğe Şam’da sahip olmaları önemli. Aynı durum Suriyeli vatandaşlar için de geçerlidir” ifadelerini kullandı.