Kurulacak koordinasyon konseyinin önceliği, İsrail işgali altındaki güneydeki tatlı su kaynakları ve Yermuk Nehri su haklarının adil şekilde düzenlenmesi olurken, Ürdün, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarını meşru olmayan ve Ürdün’ün güvenliğine doğrudan tehdit olarak nitelendirip Suriye’nin yanında olduğunu açıkladı.

YDH- Suriye'de faaliyet gösteren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimi ve Ürdün, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla ortak bir “Koordinasyon Konseyi” kurulacağını resmen açıkladı.
Kurulacak konseyin öncelikli hedefi, İsrail işgali altındaki güney bölgede bulunan tatlı su kaynaklarının, özellikle Yermuk Nehri ve Suriye-Ürdün sınırındaki el-Vahde Barajı’na ilişkin su sorunlarının ortaklaşa ele alınması olarak belirtildi.
Anlaşma, HTŞ 'dışişleri bakanı' Esad Şeybani ile Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi tarafından imzalandı.
Bakan Safedi, Su ve Sulama Bakanı Raed ebu el-Saud, Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Yarub el-Kuda, Enerji ve Mineraller Bakanı Salih el-Harabşe ve Ulaştırma Bakanı Visam el-Tahtamuni’nin de yer aldığı geniş kapsamlı bir heyetle Suriye’ye resmi ziyarette bulundu.
Toplantıda, su meselesinin yanı sıra enerji konusunun da “görüşmelerde en öncelikli gündem maddelerinden biri” olduğuna dikkat çeken Şeybani, “Suriye ve Ürdün arasındaki siyasi engelleri kaldırdık, şimdi sahadaki somut sonuçları bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Safedi ise, yeni kurulan koordinasyon konseyinin Suriye’nin toparlanma sürecini desteklemeyi hedeflediğini vurgulayarak, “Ürdün’de 1,3 milyon Suriyeli misafirimiz bulunuyor ve gönüllü geri dönüş ilkesi doğrultusunda hareket ediyoruz” dedi.
İsrail’in Suriye’ye yönelik tehditlerini değerlendiren Safedi, “Suriye’nin güvenliği ve istikrarını tehdit eden her unsur, Ürdün’ün güvenliği ve istikrarına da tehdittir” açıklamasını yaptı.
Ayrıca, İsrail’in Suriye topraklarındaki müdahalelerini “ahlaksız, meşru olmayan ve yasa dışı” olarak niteleyerek, “Güney Suriye’ye yönelik saldırılar, Ürdün’ün güvenliğine yapılmış saldırılardır. Ürdün, İsrail’in bu saldırganlığı karşısında Suriye’nin yanındadır” diye ekledi.
Toplantıda, özellikle 1987 tarihli Yermuk Nehri Su Yatırım Anlaşması’nın gözden geçirilerek, iki ülke için adil su haklarını güvence altına alacak şekilde güncellenmesi kararlaştırıldı.
Ayrıca, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkileri ve İsrail’in tehditleri doğrultusunda iki ülke arasındaki ortak komitelerin faaliyetlerinin aktif hale getirilmesi de gündemdeydi.
Enerji alanında ise, Ürdün’den Suriye’ye doğal gaz tedariki, elektrik bağlantı ve tedarik projeleri ile Ürdün’ün yenilenebilir enerji konusundaki deneyimlerinin paylaşılması üzerinde duruldu.
Taraflar, Temmuz ayında bakanlar düzeyinde bir toplantı düzenlenmesini ve ardından teknik ekipler aracılığıyla iş birliği alanlarının takibinin yapılmasını kararlaştırdı.
Ayrıca, teknik ekiplerin Suriye toprakları içinde elektrik bağlantı hattının yeniden faaliyete geçmesi için gerekli çalışmaların hazırlanmasına başlaması ve mevcut hattın desteklenmesi için incelemeler yapılması konusunda mutabık kalındı.
Son olarak, Suriye’nin, 2026 yılının son çeyreğinde Aksa’da faaliyete geçmesi planlanan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) limanından faydalanma imkânı da görüşüldü.