Arap halkları Riyad'daki Arap zirvesine nasıl bakıyor?

img
Arap halkları Riyad'daki Arap zirvesine nasıl bakıyor? YDH

SAAF-Katar’dan yayın yapan El-Cezire televizyonu canlı yayında çeşitli Arap ülkelerinden insanlara “Zirveye ümitle bakıyor musunuz?” sorusunu sordu. İşte yanıtları:




SAAF-Katar’dan yayın yapan el-Cezire televizyonu canlı yayında çeşitli Arap ülkelerinden insanlara “Zirveye ümitle bakıyor musunuz?” sorusunu sordu. İşte yanıtları:

 

Filistin:

 

“Hiç ümidim yok”,

 

“Hazırlık toplantılarından beri ümit vermiyor”,

 

“Allah’a güveniyoruz, belki bir şeyler olur”,

 

(80 yaşında) “Arap ülkeleri ve liderleri birçok kez toplandılar; ama bir şey çıkmadı. Tüm dünya bu toprakların işgal altında olduğunu biliyor.”,

 

(Gazeteci) “Tarihi olarak bu zirveler pratik çözümler üretemedi. Dolayısıyla Filistinliler tarihi tecrübeleri dolayısıyla bu zirveden bir şey beklemiyorlar.”

 

“Amerika, Arap yöneticilerine istediklerini dayatıyorlar; Arap liderleri bunların elinde oyuncağa dönüşmüşler. Dolayısıyla pek bir ümidimiz yok.”

 

“Bunlar zirve düzenlemeye gücümüz var diye mi düşünüyor yoksa bir şeyler yapmayı mı?!”

 

“Allah’tan eski zirveler gibi olmamasını diliyoruz. 

 

“Eskilerinden farkı olmayacağını düşünüyorum. Eğer bir şey olacaksa ekonomik ambargoyu kaldırsınlar”

 

“Arap liderlerin ciddi kararlar almasını istiyoruz. Ekonomik ambargoyu, esirler konusunu, mülteciler konusunu, yollardaki barikatların kaldırılmasını sağlasınlar”

 

“Sanki eski zirvelere benziyor. Sadece bir zirve! Öncekilerden farklı olacağa benzemiyor”

 

(Yazar) “Bu zirvenin Arapların birleşmesine katkı sağlaması gerekiyor. Arapların resmi tutumu bir tür durağanlığı yansıtıyor. Bir baskı gücü oluşması için Arapların bir stratejisi olması gerekiyor. Arapların diplomatik vb. yolları kullanarak uluslar arası topluma baskı oluşturması gerekiyor.”

 

Kuveyt:

 

“Her zirvede milyonlarca karar alıyoruz. Hiçbirisini uygulayamıyoruz”

 

“Kâğıda yazılanlar mürekkeptir. Bunlar uygulamaya geçemiyor”

 

“Arap saflarının ve siyasi sorunlarının çözülmesini ümit ediyoruz. Eskileri gibi olmaması istemiyoruz

 

“Arap zirvesinin pratik çözüm üretecek ve uygulayacak hiçbir gücü yok.”

 

“En fazla ümit ettiğimiz görüşlerimizin birleşmesi”

 

Lübnan:

 

“Açıkça hiçbir şey beklemiyoruz. Her şey eskisi gibi olacak. Eğer bir şey olacaksa mültecilerin haklarını sağlasınlar.”

 

“Birçok Arap zirvesinde bulunduk; ama hiçbir faydası olmadı. Filistin halkının eve dönüşünü sağlamalarını istiyoruz. Arap ülkeleri bütündür ama haritalarda bizi parçaladılar. Elimizden alınan toprakları geri almalıyız”

 

“Bu toplantılardan bıktık. Üzüntüyle şunu söylüyoruz ki tüm kararlar kâğıt üstü mürekkepten ibaret. Krallara, liderlere, sultana söylüyorum; adam gibi dursunlar; Siyonist düşmanlara karşı dik dursunlar”

 

“Herkes bu zirvenin bir sonuç vermesi ister. Keşke Kral Abdullah Filistinlilerin yaşadığının çok basit bir kısmını yaşasaydı. Keşke Filistinli bir çocuğun yaşadıklarını anlayabilseler!”