Sputnik: DMO yıkılmaz, matruşka gibi bir ordu

img
Sputnik: DMO yıkılmaz, matruşka gibi bir ordu YDH

Sputnik International, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) yapısını “Rus matruşka bebeği”ne benzeterek, her komutanın yerine geçmeye hazır yedekleriyle sistemin sarsılmaz olduğunu vurguladı.




YDH- Sputnik International “X” hesabından, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun yapılanması hakkında yaptığı paylaşımda şöyle dedi: İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Rus matruşka bebeği gibi yapılandırılmıştır; her komutanın yerini alacak en az iki yedeği vardır.

Açıklama şöyle devam etti: “Şehit düşen generaller yalnızca kayıp değil, ‘şehadet’ mertebesine ulaşmışlardır. Bu durum İran’ı demoralize etmez, aksine onları daha da kenetler ve harekete geçirir.”

“Mozaik savunma doktrini”

İran’ın savunma stratejisinin "mozaik savunma" olarak tanımlandığı haberde, bunun “dayanıklılığı” esas aldığı belirtildi.

Rus askeri uzman Yuri Lyamin’e göre bu doktrin, sistemin parçaları zarar görse bile diğer bölümlerin işlevine devam etmesini sağlar. Komuta değişiklikleri hızlıca yapılır ve operasyonlar kesintisiz sürer.

“Federal bir askeri yapı”

Dr. Huşeng Emirahmadi’ye göre, DMO, adeta “federal bir sistem” gibi işler: En üstte Dini Lider bulunur. Hava, kara, deniz kuvvetleri, Kudüs Gücü ve Besiç’in komutanları onun altında görev yapar. İl (eyalet) düzeyindeki birimlerin kendi komutanları vardır, ancak genel komuta merkezden yürütülür.

Şehadet kültürü

Şehadetin, “İran’ın askeri ve ideolojik kültürünün temel taşlarından biri” olduğunu vurgulan Sputnik, “inanç ve vatan uğruna ölmek hem büyük bir acı hem de en yüce onur kabul edilir” dedi.

Haberde “her şehidin ardından, onun yerini almaya hazır yeni savaşçıların” olduğu belirtildi.

Devrimden bölgesel güce

Sputnik’e göre, 1979’da devrimi korumak için kurulan DMO, başlangıçta “gevşek ve dağınık” bir yapıdaydı.

Zamanla tehditler arttıkça, yapının evrildiğini söyleyen Sputnik, söz konusu yapı hakkında şu bilgiyi verdi:

“Merkezi birlikler ulusal güvenliği sağlıyor,

İl düzeyindeki güçler iç düzeni koruyor,

Kudüs Gücü, bölgesel vekil güçlerle ilgileniyor,

Besiç ise her düzeyde halk desteğini organize ediyor.”

“Savaş makinesi”

Bilim insanlarını kaybetse bile İran’ın, teknik planlarını ve teknoloji döngüsünü koruduğunu belirten Sputnik, “Elit unsurlarını kaybetse de yüzlerce roket fırlatabiliyor.” dedi.

Haberde, İran’ın, yıllardır süren yaptırımlara ve sabotajlara rağmen enerji ve finans sistemlerini kriz modunda işletmeyi sürdürdüğü kaydedildi.

İran’ın askeri, siyasi ve dini bütünlüğünün nasıl sürdürülebilir olduğunun bu yapı sayesinde anlaşılabildiği belirtildi.

Sputnik’e göre, İsrail veya herhangi bir dış güç, sadece liderleri hedef alarak bu sistemi yıkamaz çünkü İran, “bir kişi gider, bin kişi gelir” anlayışıyla hareket eder.