Güvenlik Konseyi’ne Lübnan için yeni tasarı

img
Güvenlik Konseyi’ne Lübnan için yeni tasarı YDH

SAAF-Fransa, Lübnan konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yeni bir tasarı sunmaya




SAAF-Fransa, Lübnan konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yeni bir tasarı sunmaya hazırlanıyor.

 

El- Arabiya televizyonu, Fransa tarafından Lübnan konusunda hazırlanan tasarının bir kısmını ele geçirdiğini belirterek taslağın bu hafta içinde Güvenlik Konseyi’ne sunulacağını açıkladı.

 

Lübnan konusunda daha önce çıkarılan 1559, 1980 ve 1701 sayılı kararların saygınlığına işaret eden yeni karar taslağında Lübnan’ın bilinen uluslar arası sınırları içerisindeki egemenlik hakkının desteklendiği ifade ediliyor.

 

Lübnan’daki mevcut hükümetin desteklendiğinin de belirtildiği yeni karar tasarısında Lübnan’daki tüm devlet organlarından anayasa çerçevesinde hareket etmeleri isteniyor.

 

Lübnan’da istikrarı bozucu her türlü eylemin kınandığının belirtildiği bildiride Suriye sınırından kaçak yollarla silah sevkıyatı yapılmasından endişe duyulduğu ifade edilerek Şam yönetiminden silah kaçakçılığını engellemek için daha fazla tedbir alması istendi.

 

8 Şubat’ta el konulan silahlarla ilgili olarak Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın açıklamalarının da eleştirildiği bildiride Suriye ve İran’dan da Lübnan’a silah sevkıyatının önlenmesini öngören kararlara saygı duyması istendi.

 

Fransa tarafından hazırlanan karar tasarısında Lübnan’da İsrail tarafından kullanılan patlamamış birçok bombanın da bulunduğu belirtilerek İsrail’den bu konuda BM’ye açıklama yapması istendi.