Zamir: Gazze’deki operasyonlar esirleri tehlikeye atıyor

img
Zamir: Gazze’deki operasyonlar esirleri tehlikeye atıyor YDH

İsrail medyası, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in Gazze’deki askeri operasyonların derinleştirilmesinin esirlerin hayatını ciddi biçimde tehlikeye atabileceği uyarısında bulunduğunu ve bu görüşünü kabine üyeleriyle paylaştığını bildirdi.




YDH- The Times of Israel gazetesinin haberine göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Eyal Zamir’in, Gazze Şeridi’nde askeri operasyonların genişletilmesinin halen bölgede tutulan esirlerin hayatını “ciddi” biçimde riske atabileceği yönünde kabine üyelerine uyarıda bulunduğu bildirildi.

Habere göre Zamir, bu uyarısını pazar gecesi bakanlarla yapılan görüşmede dile getirdi. Görüşmede, Hamas ile olası bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasına dair gelişmeler ele alındı. Zamir’in, esirlerin “artan kötü muameleye ve işkenceye maruz kalmasından endişe duyduğunu” aktardığı ifade edildi.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre (Kanal 12, Kanal 13 ve Haaretz), Zamir’in “Esirlere ciddi kötü muamele uygulanıyor ve durumları son derece vahim.” şeklinde konuştuğu belirtildi.

Söz konusu haberlere göre, halen Gazze’de 50 esirin tutulduğu, bunlardan yaklaşık 20’sinin hayatta olduğu düşünülüyor. Zamir’in, “Hamas’ın yenilmesinden yanayım. Ancak operasyonu şu aşamada derinleştirmek, esirleri daha büyük tehlikeye atar.” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Bu açıklamaların, Hamas’la herhangi bir anlaşmaya karşı çıkan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in tepkisini çektiği bildirildi. Smotrich’in, “Hem Hamas’ı yenmek hem de esirleri geri getirmek mümkündür. Siz siyasi liderliği yönlendirmeye çalışıyorsunuz.” şeklinde tepki verdiği belirtildi.

Pazartesi günü Knesset’te gazetecilere konuşan Smotrich, esirleri kurtarmak amacıyla bir ateşkes anlaşmasını kabul etmenin, “İsrail için daha büyük bir tehdit oluşturacağını” savundu. Başbakan Netanyahu’ya seslenen Smotrich, Gazze’de “düşmanı yok edecek, İsrail’e uzun vadede tehdit oluşturan gücü ortadan kaldıracak keskin ve hızlı bir savaşın” sürdürülmesini talep etti.

Öte yandan, Times of Israel’in aktardığına göre, savaşın geldiği nokta hem İsrailli askerlerin ölüm oranlarının artmasına hem de Filistinli siviller arasında artan can kaybına rağmen, “askeri kazanımların sınırlı kalması” nedeniyle kamuoyunda ve bazı hükümet çevrelerinde sorgulanıyor. “Savaşın ancak diplomatik yollarla sonlandırılabileceği ve Hamas’ın geri kalan gücünün bu şekilde etkisiz hale getirilebileceği” görüşü dile getiriliyor.

İsrail Genelkurmay Başkanı’nın açıklamaları üzerine, esirleri ve kayıp İsraillileri msil eden “Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu”, yaptığı açıklamada, “Zamir, siyasi liderliğe siyah bayrak kaldırdı. Rehinelerin kanı ve acısı yerde çığlık atıyor.” ifadelerini kullandı. Açıklamada ayrıca, “Hiçbir bakan, Gazze’de süren sonsuz ve amaçsız savaşın sonuçlarından habersiz olduğunu iddia edemez. Rehinelerin durumu kritiktir; bir kısmı yaşamı tehdit eden tehlike altında, bir kısmı ise sonsuza dek kaybolma riskiyle karşı karşıyadır. Genelkurmay Başkanı’nın uyarılarını dikkate almayan herkes, yaranın üstüne tuz basmaktadır.” denildi.

Habere göre, pazar gecesi yapılan toplantı bir sonuca varılamadan sona erdi. Pazartesi öğleden sonra yapılan ikinci toplantıda da nasıl bir yol izleneceği konusunda karar alınamadığı belirtildi.

Kanal 12’nin haberine göre, bakanlar üç seçenek üzerinde duruyor: “Gazze’nin tamamının ele geçirilmesi, savaşı sona erdirecek ve esirleri serbest bırakacak bir ateşkes anlaşmasına varılması veya sivil nüfusun güney Gazze’ye itilerek, kuzeyde kalan Hamas savaşçılarına yönelik saldırıların sürdürülmesi.”

Toplantıda bazı bakanların, Zamir’i daha önce kendilerine, kuzey Gazze’deki sivillerin güneye “tahliye” edilmesinin mümkün olduğu ve ardından Hamas’a karşı hızlı bir askeri operasyon yürütülebileceği yönünde “güvence” vermekle eleştirdiği aktarıldı. Ancak Zamir’in, esirlerin güvenliğinin bu planı “zorlaştırdığını” ifade ettiği bildirildi.

Habere göre Zamir, “Kararsızlıkla mevcut durumu sürdürmek doğru değil,” diyerek hükümete net bir yol haritası belirleme çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz hafta Zamir’in, İsrail ordusunun hükümetin tanımladığı sınırlara ulaşmak üzere olduğunu, yani Gazze’nin %75’inin kontrol altına alındığını açıkladığı bildirildi. Uzmanlar, bu açıklamanın hükümete “ya bir anlaşma yapılması ya da bölgede askeri yönetim kurulması” yönünde karar verilmesi gerektiği mesajı taşıdığını belirtti.

Times of Israel’e konuşan Beyaz Saray yetkilileri, ABD yönetiminin savaşı sonlandırma “çabalarını” artırdığı bir dönemde Netanyahu’nun önümüzdeki hafta başında Washington’a gideceğini doğruladı. Ziyaretin 7 Temmuz’da gerçekleşmesinin planlandığı ve ilk olarak Axios tarafından bildirildiği kaydedildi. Ancak Başbakanlık Ofisi’nden ziyaretin zamanlamasına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Bu süreçte Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in, ABD’li yetkililerle görüşmeler yürütmek üzere Washington’da bulunduğu bildirildi. Dermer’in, Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi yönünde artan Amerikan baskısıyla karşı karşıya olduğu iddia edildi.

Times of Israel’e göre, öte yandan, İsrail ile Hamas arasında yapılan dolaylı müzakerelerde tarafların pozisyonlarını koruduğu ve halen ciddi görüş ayrılıklarının bulunduğu bildiriliyor. Hamas’ın savaşı kalıcı olarak sona erdirmeyi talep ettiği, İsrail’in ise yalnızca geçici bir ateşkesi ve savaşın gerektiğinde yeniden başlatılmasını içeren bir anlaşmayı tercih ettiği aktarıldı.