Israel Hayom: İran saldırıları İsrail ve Avrupa araştırmalarını vurdu

img
Israel Hayom: İran saldırıları İsrail ve Avrupa araştırmalarını vurdu YDH

İran’ın misillemelerinin İsrail’de ölümlere ve ciddi yıkıma yol açtığını bildiren Israel Hayom, en çok etkilenen yerlerden biri olan Weizmann Bilim Enstitüsü’nde, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen araştırmaların büyük zarar gördüğünü aktardı.




YDH- Israel Hayom’un haberine göre, İsrail'in İran’a yönelik saldırıları “önemli kazanımlar” sağlasa da söz konusu operasyon, İsrail topraklarında ölümlere ve “geniş çaplı yıkıma yol açan ağır misillemeleri” de tetikledi.

Haberde, bu yıkımın sadece İsrail ile sınırlı kalmadığı; Avrupa’daki pek çok ülkeyi ve özellikle Avrupa Komisyonu’nu da etkilediği öne sürüldü.

Israel Hayom’a göre, Avrupa Birliği’nin İsrail Büyükelçisi Dimiter Tzantchev, İran balistik füze saldırılarının “en ağır hasar verdiği” bölgelerden biri olan Weizmann Bilim Enstitüsü’nü ziyaret etti.

Büyükelçinin ziyaret ettiği noktalardan biri olan bu enstitü, ülke genelinde saldırıya uğrayan araştırma merkezlerini kapsayan bir turun parçasıydı. İki füzenin isabet ettiği kampüste beş bina kullanılamaz hale gelirken, en az 52 araştırma grubunun çalışmaları da kesintiye uğradı. En büyük hasarı ise kanser araştırma merkezi aldı; laboratuvarlar yıkıntıların altında kaldı.

Enstitüde bağışıklık sistemi ve kanser arasındaki bağlantıları inceleyen bir ekibin başında bulunan Dr. Leeat Yankielowicz-Keren, Israel Hayom’a yaptığı açıklamada, "Gerçekten yasın beş aşamasını da yaşadık." dedi.

Ekibin araştırmalarında kullandığı ileri teknolojiye sahip ve benzersiz cihazların “tamamen yok” olduğu bildirildi.

Dr. Keren, "Bugün binaya girmek için özel izin aldık, bazı kişiler ağladı. Yıkım inanılmaz boyutta. Ekibimden bir öğrenci –Gazze’de görev yapmış bir yedek asker– camlardan ip sarkıtarak içeriden bir şeyler kurtarmaya çalışmak istedi, ama ona 'hiçbir şey kalmadı' dedik. Kabul edemedi." ifadelerini kullandı.

Patlamada kullanılamaz hale gelen bir diğer laboratuvar ise bağışıklık sistemini inceleyen Dr. Ranit Kedmi’ye ait. Kedmi, Israel Hayom’a yaptığı açıklamada, “Laboratuvarımı yalnızca iki yıl önce açmıştım.” dedi.

Habere göre, “her iki araştırma ekibi de Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) hibeleriyle destekleniyor.”

Israel Hayom, bu bağlamda, İran’ın saldırılarının doğrudan Avrupa çıkarlarını da etkilediğini iddia etti.

Dr. Yankielowicz-Keren, saldırının uluslararası etkilerinin “daha da geniş kapsamlı” olduğuna dikkat çekti. “İlk hafta boyunca her gün dünyanın dört bir yanından gelen yardım teklifleriyle dolu e-postaları yanıtlamakla en az bir saat harcadım.” dedi.

Haberde, Weizmann Enstitüsü’nün dünya çapında önde gelen araştırma merkezlerinden biri olduğu ve burada görev yapan öğrencilerin çok uluslu bir yapıya sahip olduğu hatırlatıldı.

Israel Hayom’a göre, Weizmann Enstitüsü’ne verilen zararın “küresel boyutları” göz ardı edilmemeli.

Haberde ayrıca, Negev bölgesindeki tek hastane olan Soroka Hastanesi’nin de ziyaret edildiği bildirildi. İran saldırılarında doğrudan isabet alan kuzey cerrahi binasının üst katı tamamen yıkılmış, alt kat da çökmüş durumda.

Ben-Gurion Üniversitesi Rektörü Prof. Daniel Chamovitz de İran’ın 19 Haziran’da Bi’ir Seba’daki Soroka Tıp Merkezi’ne düzenlediği füze saldırısının “İsrail bilimi üzerinde derin etkiler” yarattığını söylemişti.