ABD Maliki hükümetini devirecek iddiası

img
ABD Maliki hükümetini devirecek iddiası YDH

SAAF-Iraklı siyasi uzmanlardan Nizar es-Samerrai, ABD’nin Irak’ta bir ittifak arayışında olduğunu




SAAF-Iraklı siyasi uzmanlardan Nizar es-Samerrai, ABD’nin Irak’ta bir ittifak arayışında olduğunu belirterek Maliki hükümetini iki ay içerisinde devireceğini öne sürdü.

 

El-cezire televizyonuna demeç vererek Sadr grubunun hükümetten çekilmesini değerlendiren Samerrai, Sadr grubunun daha önce de Başbakan Maliki’nin ABD Başkanı Bush’la görüşmesini gerekçe göstererek hükümetle ilişkilerini askıya aldığını hatırlatarak, Sadr grubunun konumunun zayıfladığını gördüğünde hükümete tekrar döndüğünü belirtti.

 

Mukteda Sadr’la, Başbakan Nuri el-Maliki arasında bir anlaşma olduğunu öne süren Samerrai, Maliki’nin milis güçlerini koruduğunu, Sadr’ın da buna karşılık Maliki’yi desteklediğini ifade etti.

 

Sadr’ın daha fazla siyasi imtiyaz koparmak için hükümetten ayrıldığını söyleyen Samerrai, Sadr’ı bazı komşu ülkelerden destek almakla ve onların politikalarını uygulamakla suçladı.

 

Amerikalıların Irak’ta başka gruplarla ittifak arayışları içerisine girdiğini ve iki ay içerisinde Nuri el-Maliki hükümetini devirerek yeni birini başbakanlığa getireceğini iddia eden Samerrai, bazı Şii gruplarla Irak Uzlaşma Cephesi ve Kürt İttifakı arasında koalisyon oluşturma çabalarının sürdüğüne işaret etti.

 

ABD’nin Sadr grubuyla Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi’ni Irak siyasi sahnesinden silmeye çalıştığını da belirterek Fazilet Partisi’ni de Allavi liderliğinde kurulacak oluşuma katmak için çaba gösterdiğini ifade etti.