Savaştan sonra 10 bin İsrailli Yunanistan'a kaçtı

img
Savaştan sonra 10 bin İsrailli Yunanistan'a kaçtı YDH

Araştırmaya göre, Ekim 2023'ten bu yana yaklaşık 10 bin İsrailli Yunanistan'a taşındı. Başta savaş korkusu olmak üzere hükümet politikalarından duyulan rahatsızlık ve düşük yaşam maliyetleri bu göçün ana nedenleri arasında gösteriliyor.




YDH - İsrail'de yayımlanan Israel Hayom gazetesinin aktardığı araştırmaya göre, Gazze'ye yönelik savaşın başladığı Ekim 2023'ten bu yana yaklaşık 10 bin İsrailli Yunanistan'a taşındı.

Araştırma, benzer sayıda İsraillinin de Kıbrıs'ta ikamet ettiğini tahmin ediyor.

Çalışmaya göre, Yunanistan'a taşınma kararının arkasındaki temel neden "savaş durumu korkusu" olarak öne çıkıyor.

Fakat ankete katılan bazı kişiler, mevcut İsrail hükümetinin politikalarına katılmadıklarını da gerekçeler arasında belirtti.

Atina ve Selanik yeni merkezler oldu

Araştırmaya göre, Yunanistan'a giden İsraillilerin bir kısmı ülkede mülk satın alırken, çoğunluğu ise Airbnb gibi kısa veya uzun süreli kiralık konutlarda yaşıyor.

İsraillilerin büyük bir bölümü Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerde yoğunlaşırken, daha az bir kısmı Atina'nın da içinde bulunduğu Attika bölgesi ile Pelion'da ikamet ediyor. Kiklad Adaları ve Girit'te yaşayanların sayısı ise daha da az.

Yunanistan'ın İsrail'e olan coğrafi yakınlığı, benzer iklim koşulları, Batı Avrupa'nın geri kalanına kıyasla daha düşük yaşam maliyetleri ve vizelerin uzatılmasını kolaylaştıran yetkililerin olumlu yaklaşımı da bu kararda etkili olan diğer faktörler arasında sıralandı.

'Altın vize' programı ilgiyi artırıyor

Yunanistan Göç Bakanlığı'nın son aylarda yayımladığı verilere göre, 2024 yılında yaklaşık 9 bin 200 "altın vize" onaylandı. Bu vize, coğrafi bölgeye göre değişen tutarlarda gayrimenkul yatırımı karşılığında oturma izni sağlıyor.

Yunanistan'ın büyük şehirlerinde asgari yatırım limiti 250 bin avroya yükseltilmiş durumda. Bu program kapsamında en çok "altın vize" verilenler Türk vatandaşları olurken, onları İsrailliler ve Çinliler takip ediyor.

Bakanlık verilerine göre, henüz onaylanmamış yaklaşık 50 bin "altın vize" başvurusu da beklemede bulunuyor.

İsraillilerin dörtte biri ülkeyi terk etmeyi düşünüyor

Bu bağlamda, İsrail'in Walla haber sitesinin aktardığına göre, Ruppin Akademik Merkezi tarafından şubat ayında yapılan bir başka araştırma, İsrail'den göç eğilimlerine ilişkin "endişe verici" veriler ortaya koydu.

Araştırma sonuçları, geçen yıl İsraillilerin yüzde 24'ünün Filistin topraklarını terk etmeyi düşündüğünü gösterdi. Bu oranın iki yıl önce sadece yüzde 18 olduğu belirtildi.

Çalışmaya göre, göçü düşünen İsraillilerin yüzde 31'i güvenlik durumunu, yüzde 28'i ise ekonomik durumu gerekçe olarak gösteriyor.



Makaleler

Güncel