Eski Mossad yetkilisi Rami Igra, İsrail'in mevcut Gazze stratejisinin 'kanlı bir bedeli' olacağı ve ülkeyi kalıcı bir savaşa sürükleyeceği uyarısında bulundu. Maariv gazetesinin haberine göre Igra, Gazze'de Mısır, BAE ve Filistin yönetiminin yer alacağı alternatif bir Arap yönetimi kurulmasını önerdi.

YDH - Mossad'ın eski Esir ve Kayıplar Birimi Başkanı Rami Igra, ülkenin mevcut Gazze stratejisinin "kanlı bir bedeli" olacağı ve İsraillileri "yılda yüzlerce gün yedek askerlik hizmeti" beklediği konusunda uyarıda bulundu.
103FM radyosunda Anat Davidov'a konuşan Igra, Gazze'de kalıcı bir savaş yerine Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Filistin yönetiminin dahil olacağı alternatif bir Arap yönetiminin kurulması gerektiğini savundu.
İsrail'in İbranice yayın yapan Maariv gazetesinin aktardığına göre esir takası müzakerelerine değinen Igra, tarafların pozisyonlarının net olduğunu belirtti.
Igra, "Kartları masaya açalım. Bir tarafta, başbakanının Gazze'deki son Hamas üyesi ölene kadar vazgeçmeyeceğini söylediği İsrail devleti var. Diğer tarafta ise iki yıldır savaşın durdurulması, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve Gazze'nin yeniden inşası gibi şartlar dışında bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini ilan eden Hamas var," dedi.
Bu koşullar altında bir tarafın gelecek hakkındaki "fantezisinden" vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan eski Mossad yetkilisi, "Bu ya Hamas olacak ya da İsrail devleti. İki yıldır bu işin içindeyiz ve bu projenin bedeli 32 can gibi çılgınca ve korkunç bir bedel oldu. Hepimiz, dünyanın en mantıklı ve öngörülebilir kişisi olmasa da Başkan Trump'ın, Netanyahu'yu ileriye giden yolun daha fazla güç kullanmak olmadığına ikna etmesini ummalıyız," ifadelerini kullandı.
'Kanlı bir bedeli ve yüzlerce gün yedek askerlik hizmeti olacak'
İsrail'in Gazze'deki tüm bölgeyi işgal etmesi ve herkesi öldürmesi durumunda bile sonucun "nafile bir proje" olacağını savunan Igra, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu Gazze projesinin sonunda ne kazanacağız? 2,1 milyon Filistinliyi kazanacağız ya da çok sayıda kişiyi öldüreceğimiz için biraz daha azını. Yıllarca onlarla ilgilenmek zorunda kalacağız. Ayrıca bunun kanlı bir bedeli ve yılda yüzlerce gün yedek askerlik hizmeti olacak. Hepsinden kötüsü, halklar tarafından sevilen bir ülke olan İsrail devleti, halklar tarafından nefret edilen bir ülke haline geldi. Bu durumu değiştirmek için kaç yıl ve ne kadar çaba harcamamız gerekeceğini gerçekten bilmiyorum. Yurt dışına seyahat edip İbranice konuşabileceğimiz ve bundan utanmayacağımız günlere dönmek için."
'Çözüm, Mısır, BAE ve Filistin yönetimini içeren Arap gücü'
Igra, mevcut durumu bir "fırsat anı" olarak nitelendirerek, "Hamas'ın ortadan kaldırılması" ve yerine bir yönetim alternatifi sunulması gerektiği konusunda herkesin hemfikir olduğunu belirtti.
Igra, "Yapılabilecek şey, sadece esirlerin serbest bırakılması için değil, Gazze'de alternatif bir Arap yönetiminin olacağı bir anlaşmaya varmaktır. Bu yönetimde Mısırlılar, Emirlikler ve Filistin yönetimi de olmalı. Ben bu kelimeleri söylediğimde sağ kanat, sanki orada oturup İsveçlilerin gelip Filistin yönetiminin yerini almasını umuyormuş gibi dehşete kapılıyor," değerlendirmesini yaptı.
Bu çözümün Suudi Arabistan ile normalleşmeye de kapı aralayacağını ifade eden Igra, "Suudi Arabistan, bir tür Filistinli varlık olmadıkça İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyecektir ve ehvenişer olan, bu varlığın Gazze'yi yönetmesidir," diye ekledi.
Röportajın sonunda İsrail'de tartışmalara neden olan zorunlu askerlik yasasına da değinen Igra, "Bizim Gazze'ye gideceğimizi, onların ise gitmeyeceğini kalıcı hale getiren askerlikten kaçma yasasının arifesinde olduğumuzu söylemeliyiz," yorumunu yaptı.