HTŞ rejimi ile İsrail arasında normalleşme görüşmeleri hız kazandı

img
HTŞ rejimi ile İsrail arasında normalleşme görüşmeleri hız kazandı YDH

İsrail medyası, Suriye'deki HTŞ rejiminin lideri Colani ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun eylül ayında Washington'da bir araya geleceğini iddia etti. ABD Başkanı Trump'ın himayesinde imzalanması planlanan güvenlik anlaşmasının önündeki en büyük engelin Golan Tepeleri'nin statüsü olduğu belirtiliyor.




YDH - İsrail merkezli i24news kanalı, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin lideri Ebu Muhammed el-Colani (Ahmed eş-Şaraa) ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun önümüzdeki eylül ayında Washington'da bir araya geleceğini bildirdi.

Colani'ye yakın bir Suriyeli kaynağa dayandırılan habere göre, görüşmenin amacı "barış anlaşmasına" zemin hazırlayacak güvenlik anlaşması imzalamak.

Toplantının, ABD Başkanı Donald Trump'ın himayesinde Beyaz Saray'da yapılacağı ve bu buluşma öncesinde ABD'nin, Colani ve lideri olduğu HTŞ'yi terör listelerinden çıkarmak için çalıştığı belirtildi.

Bu iddialar, Netanyahu'nun Washington ziyaretine ve Colani'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yaptığı geziye denk geldi.

Netanyahu ile görüşen Trump, İsrail Başbakanı'nın kendisinden Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmasını istediğini açıkladı.

i24news, Suudi Arabistan'ın da bilgisi dahilinde BAE'nin, HTŞ rejimi ile Tel Aviv arasındaki temaslarda arabuluculuk rolü üstlendiğini aktardı.

'Golan Tepeleri en büyük engel'

Körfezli bir kaynağa dayandırılan bilgilere göre, normalleşme önündeki temel engel, İsrail'in Beşşar Esed hükümetinin düşmesinin ardından Golan Tepeleri'nde kontrol altına aldığı bölgelerden çekilme taahhüdü vermek istememesi.

Siyonist rejimin, Colani'nin özellikle güneydeki silahlı gruplar üzerinde henüz tam kontrol sağlamadığına inandığı ifade ediliyor.

Bu engelleri aşmak için bölgeye İsrail güçleri yerine Amerikan askerlerinin konuşlandırılması gibi senaryoların tartışıldığı belirtiliyor.

Tarafların beklentileri ne?

İsrail, Golan Tepeleri üzerindeki kontrolünü güvence altına almayı, güneyde silahsızlandırılmış bir bölge oluşturmayı ve "Suriye'den gelebilecek tehditleri" ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Buna karşılık HTŞ rejimi ise "dış sorunları sıfırlama" politikasıyla yatırımları canlandırarak iktidarını sağlamlaştırmayı amaçlıyor.

Başkan Trump'ın ise ilk döneminde başlattığı ve İbrahim Anlaşmaları olarak bilinen Arap ülkeleriyle normalleşme sürecini tamamlayarak "Nobel Barış Ödülü" almayı umduğu kaydediliyor.



Makaleler

Güncel