France 24 muhabiri, savaş sırasında İsrail’deki izlenimlerine dayanarak, çok sayıda İsraillinin İran saldırıları karşısında ülkeyi terk etmeye çalıştığını ve şehir hayatının neredeyse tamamen durduğunu aktardı.

YDH- Savaş sırasında İsrail’de bulunan France 24 muhabiri Vesim ed-Dali, İran füzelerinin yol açtığı etkiyi yerinden aktardı.
Ed-Dali’nin gözlemlerine göre, savaşın başlamasıyla birlikte “İsrail şehirlerinde alışılmadık bir manzara oluştu.” Karşı yönde, yani “ülke dışına” doğru hareket eden çok sayıda araç olduğunu söyledi. Bu durumun, pek çok İsraillinin savaşın etkilerine direnmek yerine “kaçmayı” tercih ettiğini açık biçimde ortaya koyduğunu belirtti.
Muhabir, “Karşı yönde, yani İsrail’den çıkış yönünde ilerleyen araçları görmek bizi şu sonuca götürdü: Çok sayıda İsrailli, savaşın doğrudan etkilerinden kurtulmak için bölgeden uzaklaşmayı seçti.” ifadelerini kullandı.
Ed-Dali, çatışmaların yoğunlaştığı saatlerde “şehir hayatının neredeyse tamamen durduğunu, akşam altı civarında bile caddelerin boş, mağazaların kapalı olduğunu” bildirdi.
Sadece birkaç temel ihtiyaç dükkânının açık olduğunu, onun dışında “tüm ticari ve sosyal faaliyetlerin durmuş olduğunu” kaydetti.
Ed-Dali, “İsrail’in alışık olmadığı düzeyde bir tahribatla karşı karşıya kaldığını” da vurguladı. “Birden fazla noktaya” roketlerin isabet ettiğine tanıklık ettiğini ve ellerinde bu anlara ilişkin görüntüler bulunduğunu ifade etti.
İran yapımı füzelerin büyüklüğü ve etkisinin, İsrail toplumu üzerinde “güçlü bir şok yarattığını” belirten muhabir, bu saldırıların “tek seferlik değil, neredeyse her gece tekrarlandığını” söyledi. Bu durumun hem fiziksel hem de psikolojik olarak halk üzerinde “yıpratıcı bir etki” yarattığını kaydetti.
France 24 muhabiri, İsrail halkının savaşın uzamasına dair duyduğu “endişeyi” de dile getirdi. Ed-Dali, halkın, sürecin uzaması halinde “psikolojik olarak tükenmekten ve ekonomik çöküşten korktuğunu” belirtti. Tüm geçiş noktalarının ve kritik tesislerin kapalı olduğunu, ekonominin neredeyse “tamamen felç olduğunu” söyledi. Özellikle “toplumun ruh hali açısından ciddi bir yorgunluk ve karamsarlığın hâkim olduğunu” aktardı.
Ed-Dali, İsrail içinde yaşanan “sosyal gerilime” de dikkat çekti. İsrailli Arap vatandaşların, İsrail’e yönelik başarılı füze saldırılarının ardından “sevinç gösterilerinde” bulunmasının, Yahudi İsraillilerle Araplar arasında büyük bir “gerginliğe” yol açtığını ifade etti.
“İsrailli Yahudiler, Arap vatandaşları İran’la aynı safta yer almakla suçladı; çünkü roketlerin isabet ettiği her an bazı Arap mahallelerinde kutlamalar yapıldı.” şeklinde konuştu.
“Tel Aviv’de güvenlik önlemlerinin arttığını” da bildiren al-Dali, şehirde ilk kez metro istasyonları ve bazı yeraltı otoparklarının sığınak olarak halka açıldığını söyledi.
Kendisinin de bu sığınaklardan birinde bulunduğunu belirten muhabir, “Güvenlik gerekçesiyle insanlar artık bu tür yeraltı sığınaklarına yöneliyor. Bu durum, savaşın şehir hayatında yarattığı tehdidin ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.” dedi.