HTŞ'den Süveyda'da geri adım: Militanlar sahadan çekiliyor
Suriye’nin güneyindeki Süveyda kentinde, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ile Dürzi dini liderler arasında varılan ateşkes anlaşması kapsamında örgüt unsurlarının çekilmeye başladığı bildiriliyor.
YDH- Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütünün silahlı unsurlarının güneydeki Süveyda kentinden çekilmeye başladığını bildirdi.
Çekilmenin, HTŞ ile Süveyda'nın dini liderleri arasında varılan ateşkes anlaşması doğrultusunda yürütüldüğü belirtildi.
HTŞ'nin sözde 'içişleri bakanlığından' bir kaynak, Süveyda’da günlerdir devam eden güvenlik gerginliği ve çatışmaların ardından kentte tam ateşkesin sağlanması konusunda mutabakatın ilan edildiğini açıkladı.
Bu kapsamda Suriye Dürzi Cemaati tarafından yapılan açıklamada, “tüm askeri operasyonların derhal durdurulması” çağrısı yinelendi.
Açıklamada, tüm tarafların askeri gerilimi sonlandırma konusundaki kararlılığını teyit ettikleri vurgulandı.
Ateşkesin uygulanmasını izlemek üzere HTŞ yetkilileri ve Dürzi dini liderlerinden oluşan ortak bir izleme komitesinin kurulduğu bildirildi.
Ayrıca, Süveyda’da polis memurları ve güvenlik güçlerinin de yer aldığı ortak iç güvenlik kontrol noktalarının kentin farklı bölgelerinde konuşlandırılacağı kaydedildi.
Öte yandan Süveyda kentindeki Dürzi savaşçılar yaptıkları açıklamada, eyaletteki köy ve kasabalarda “son işgalci asker gidene kadar” silahlı mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.
Hareket, sivillere yönelik ihlallerin savaş suçu teşkil ettiğini vurguladı.
Daha fazla okuyun: İsrail ile tekfircilik arasında Suriye Dürzileri
Daha fazla okuyun: HTŞ: Süveyda'dan çekileceğiz ama İsrail saldırıları tahliyeyi engelliyor
Daha fazla okuyun: İsrail: Suriye'yi tampon bölgemiz yaptık
Daha fazla okuyun: İsrailli istihbarat yetklisi: Colani'nin Suriye'de kontrolü sağlayacak gücü yok
Daha fazla okuyun: İsrail Suriye’ye yönelik hava saldırılarını sürdürüyor

Geri çekilen konvoylardaki araçların plakaları, Suriye'nin kuzeyinde bulunan eski Suriye Milli Ordusu'na ait.
İlgili Haberler
Suriye’deki güvenlik karmaşası Lübnan’ı da tehdit ediyor
28 Ekim 2026 11:11
Ürdün ve Suriye'den Dera saldırıları için ortak soruşturma kararı
28 Ekim 2026 02:43
Suudi basını: İsrail ile Suriye geçen hafta savaşın eşiğine geldi
27 Ekim 2026 21:48
Ürdün’ün saldırıları üzerine Suriye Nasib Sınır Kapısı’nı kapattı
27 Ekim 2026 07:44
