İsrail ordusu, savaş kayıplarının artması ve birim genişlemelerinin personel artışını geride bırakması nedeniyle ciddi subay sıkıntısıyla karşı karşıya.

YDH- İsrail askeri analisti Avi Aşkenazi, Maariv gazetesinde yayımlanan makalesinde, İsrail Kara Kuvvetleri’nde bölüm komutanı pozisyonlarında yaklaşık 300 subay eksikliği olduğunu bildirdi.
Aşkenazi, “en büyük açığın” özellikle Muharebe Mühendisliği Birimi’nde yaşandığını, burada hem bölüm komutanı hem de patlayıcı imha ekipleri komutanı ihtiyacının “yüksek” olduğunu belirtti.
Aşkenazi’ye göre, “iyi askerlerin” subaylık kurslarına katılmaya ikna edilmesinde zorluk yaşanıyor. Bu açığı kapatmak amacıyla eski astsubayların geçici olarak bölüm komutanlığı görevlerine atandığı kaydedildi. Ayrıca, bölük komutanlık pozisyonlarında da eksikliklerin devam ettiği ve son aylarda “hem düzenli birliklerde hem de yedek birliklerde subayların subaylık kursu tamamlamadan görevlendirildiği” ifade edildi.
Makale, İsrail ordusunun savaş nedeniyle “ciddi bir yıpranma” yaşadığını ve mevcut kuvvetlerin görevlerine kıyasla “yetersiz” kaldığını aktardı.
Tahminlere göre, orduda yaklaşık 7 bin 500 asker ile 2 bin 500 destek personelinin eksik olduğu bildirildi. Subay eksikliğinin, savaş öncesinde savaş birimlerindeki personel sayısının artmasıyla “daha da büyüdüğü”; örneğin tank birliklerinde kuvvetin %30’dan fazla genişlediği, muharebe mühendisliği biriminin neredeyse iki katına çıktığı ve piyade tugaylarında da ek savaş bölüklerinin oluşturulduğu belirtildi.
Aşkenazi, savaşta “çok sayıda” subay ve komutanın öldüğünü, “yüzlercesinin” ise yaralandığını ve bu kişilerden bazılarının henüz görevlerine dönmediğini aktardı. Bu durumun komuta kademesinde “ek sıkıntılar” yarattığına dikkat çekti.
Ordunun, eksikliği gidermek amacıyla yedek subay kurslarını genişlettiği, şu anda üçüncü yedek subay kursunun devam ettiği ve dördüncü kursun açılması için hazırlıkların yapıldığı ifade edildi.
Analist, subay krizinin sadece bölüm ve bölük komutanlığı seviyesinde kalmadığını, aynı zamanda kıdemli yardımcı subaylar ve alay komutanlarının da “aşırı yük” altında olduğunu belirtti.
Birçok subayın aile hayatını düzeltebilmek için daha rahat görevler talep ettiği, bazı subayların ise ataşelik, eğitim veya karargah görevlerine geçmek istediği bildirildi.
Yedek alay komutanları ise yoğun yedek hizmet günleri nedeniyle zorlandıklarını, ortalama 400-450 gün yedek görev yaptıklarını ve dört yıl görev sonrası “daha az zorlu” görevler talep ettiklerini açıkladı. Bu durumun aile ve iş hayatında sorunlara yol açtığı vurgulandı.
Maariv’e göre, İsrail ordusu yetkilileri ise kara kuvvetlerinde düzenli birliklerde bölüm komutanı açığı olmadığını iddia ederek, yedek birimlerindeki açığın ise “yıllardır devam eden” bir sorun olduğunu, bu açığı azaltmak için savaş sonrası özel yedek subay kursları düzenlediklerini bildirdi.