Abbas’ın tek taraflı seçim kararına Hamas’tan ret

img
Abbas’ın tek taraflı seçim kararına Hamas’tan ret YDH

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı Mahmud Abbas, seçim hazırlıkları için yeni bir komite kurulacağını açıkladı. Ancak Hamas, bu kararın “tek taraflı” ve ulusal uzlaşıya aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi.




YDH- Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, birkaç gün önce liderliğini yaptığı Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) yürütme komitesinin, “seçimlerin yapılması için gerekli hazırlıklardan sorumlu bir hazırlık komitesinin kurulmasına karar vereceğini” duyurdu. Ancak, henüz seçimlerin kesin bir tarihi açıklanmadı.

Abbas’ın kararı, komisyona bu süreci ilerletmek için en fazla iki haftalık bir zaman tanıyor.

Filistin Ulusal Konseyi, FKÖ’nün politika belirleyici organı olup, daha küçük bir forum seçerek örgütün liderlerini belirliyor.

Bu kurum, 2006’dan bu yana seçim yapılmayan ve Hamas’ın zaferiyle sonuçlanan Filistin Parlamentosu’ndan bağımsız.

İsrail-ABD, Hamas’ın zaferini tanımamış, iki grup arasında silahlı çatışmalar yaşanmış ve sonuçta işgal altındaki Filistin topraklarında idari bir bölünme meydana gelmişti.

Bu ayrılıkla birlikte, Batı Şeria’da Mahmud Abbas’ın partisi Fatah yönetimi elinde tutarken, Gazze Şeridi Hamas’ın kontrolüne geçti.

350 üyeden oluşan Ulusal Konsey seçimleri, bunların üçte biri diasporayı temsil eden üyeler olmak üzere, 20 yıl sonra Filistin yönetiminin yenilenmesini mümkün kılacak.

 

Hamas’tan Abbas’a tepki

İslami Direniş Hareketi (Hamas), Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Mahmud Abbas’ın yıl sonundan önce seçim düzenleme kararını “tek taraflı” olarak nitelendirerek eleştirdi ve Filistin Ulusal Konseyi’nin yeniden yapılandırılması sürecine dair kararın ciddi bir “ulusal irade ihlali” ve Kahire, Cezayir, Moskova ile Pekin’de varılan anlaşmalara açık bir aykırılık olduğunu vurguladı.

Hamas’ın siyasi kanadından üst düzey yetkili Husam Badran, Abbas’ın kararının “ulusal uzlaşıdan sapma” olduğunu ve örgütün karara büyük endişe duyduğunu belirtti.

Badran, “Herhangi bir tek taraflı adımın derhal durdurulması ve ulusal toplantılarda üzerinde anlaşmaya varılanların, özellikle FKÖ kurumlarının uzlaşı temelinde yeniden inşasının uygulanması” çağrısında bulundu.

 

Batı Şeria ile Gazze arasındaki fark ne?

Hem Batı Şeria hem de Gazze, 1967’deki Altı Gün Savaşı sırasında İsrail tarafından işgal edilen Filistin toprakları. Doğu Kudüs de aynı savaşta İsrail kontrolüne geçti.

Coğrafi açıdan önemli farklılıklar bulunuyor: Gazze, Mısır sınırında İsrail’in güneyinde küçük bir bölgeyken; Batı Şeria, İsrail ile Ürdün arasında çok daha geniş bir alanı kapsar ve Ramallah, Beytüllahim, Cenin ile el-Halilgibi şehirleri içeriyor.

Politik olarak ise Gazze Hamas tarafından yönetilirken, Batı Şeria’da egemen grup olan Fatah laik bir yapıdadır ve onlarca yıldır İsrail ile müzakerelerde bulundu.

1993 Oslo Anlaşmaları sayesinde, Batı Şeria’nın bazı bölgelerinde sınırlı bir yönetim yetkisine sahip olan Filistin Ulusal Yönetimi kuruldu.

İsrail, Batı Şeria’da 500 binden fazla yerleşimci nüfusu barındıran onlarca yerleşim birimi inşa etti, bu durum uluslararası toplum tarafından büyük oranda hukuka aykırı olarak değerlendiriliyor ve tepki çekiyor.



Makaleler

Güncel