Amerika Yahudi Ulusal Güvenlik Enstitüsü (JINSA) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre İsrial, Arrow-2 ve Arrow-3 önleyicileriyle İran'ın 574 füzesinden 201'ini engelleyebildi. Söz konusu rakam, İsrail'in daha önce füzelerin yüzde 85'ini düşürdüğü yönündeki iddiasıyla çelişiyor.

YDH - Amerika Yahudi Ulusal Güvenlik Enstitüsü (JINSA) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, ABD ordusunun yüksek irtifa füze önleyicilerinden oluşan stoklarını yenilemesi üç ila sekiz yıl sürebilir.
Bu durum, ordunun geçtiğimiz ay İran ile yaşanan çatışma sırasında cephaneliğinin yaklaşık yüzde 14'ünü kullanmasının ardından ortaya çıktı.
Analize göre, ABD'nin Bölgesel Yüksek İrtifa Hava Savunma (THAAD) sistemleri tarafından ateşlenen önleyici füzeler, 12 gün süren bombardıman esnasında İsrail'i İran'ın orta menzilli balistik füzelerinden korumak için kullanılan tüm önleyicilerin neredeyse yarısını oluşturdu.
Raporun yazarı Ari Cicurel, THAAD sistemlerinin İsrail'in Arrow-2 ve Arrow-3 önleyicileriyle birlikte İran'ın 574 füzesinden 201'ini başarıyla imha ettiğini iddia etti, ancak stokların bu denli hızlı tükenmesinin gelecekteki muhtemel çatışmalara yönelik kabiliyetler konusunda endişe yarattığını belirtti.
Öte yandan bu rakamlar, İsrail'in daha önce füzelerin yüzde 85'ini düşürdüğü yönündeki iddialarıyla çelişiyor. Gerçekte engellenen füze oranı yüzde 35 civarında kalarak, İsrail'in savunma başarısı hakkındaki açıklamalarının abartılı olduğunu ortaya koyuyor.
'Stoklarımızı hızla yenilememiz gerekiyor'
Stars and Stripes portalının haberine göre JINSA'nın dış politika direktör yardımcısı olan Cicurel, "Bu durum, İran'a, Rusya'ya ve Çin'e, Ortadoğu'daki en yakın ortağımızın savunmasında askeri varlıklarımızı kullanmaya ve kendini savunmasına yardım etmeye istekli olduğumuza dair net bir sinyal gönderdi," dedi ve ekledi:
"Ancak bu aynı zamanda stoklarımızı hızla yenilememiz gerektiği ve sadece temel seviyelere dönmememiz gerektiği anlamına geliyor."
Başkan Donald Trump, Ortadoğu'da daha uzun süreli ve yıpratıcı çatışmalardan kaçınma arzusunu defalarca dile getirmişti.
Ancak geçtiğimiz ay İran'ın nükleer tesislerini ve bu yılın başlarında Yemen'deki Ensarullah'ı hedef alma kararları, savunma analistleri arasında dünyanın diğer bölgelerindeki, özellikle de Asya-Pasifik bölgesindeki harbe hazırlık durumu hakkında kaygılara yol açtı.
Stoklardaki erime endişe yaratıyor
Cicurel'in araştırmasına göre, ABD çatışma sırasında 92 adet THAAD önleyici füzesi ateşledi ve bu da toplamda yaklaşık 632 adet olan tahmini stokta ciddi bir azalmaya neden oldu.
Füze Savunma Ajansı'nın son bütçe tahminlerine göre, Lockheed Martin tarafından üretilen THAAD önleyici füzelerinin her birinin maliyeti yaklaşık 12,7 milyon dolar.
ABD, 2024'te 11 önleyici füze tedarik etti ve yıl sonuna kadar 12 tane daha alması planlanıyor. 2026 mali yılı sonuna kadar 25 ila 37 ek önleyici füze bekleniyor olsa da, JINSA'ya göre stokların tamamen yenilenmesi üç ila sekiz yıl alabilir.
Sistemin sınırları test edildi
Raporda ayrıca, Pentagon'un endişelerini artıran bir bulguya da yer verildi. THAAD sistemlerinin birincil caydırıcılık aracı olduğu dönemlerde İran'ın isabet oranının artması, sistemin sürekli saldırılar sırasında potansiyel sınırlamalara sahip olabileceğini düşündürdü.
JINSA tarafından analiz edilen önleme videoları, THAAD'ların kullanılan önleyicilerin yüzde 60'ından fazlasını oluşturduğu dönemlerde İran'ın isabet oranını yüzde 1 ila yüzde 4 artırdığını gösteriyor.
Raporda, "Önleme sistemleri sınırlarına kadar zorlandığında, küçük verimsizlikler veya gecikmeler bile önemli sonuçlar doğurabilir," denildi.