Gazze'de prematüre bebekler hayata tutunma mücadelesi veriyor

img
Gazze'de prematüre bebekler hayata tutunma mücadelesi veriyor YDH

Gazze'nin kuzeyinde tıbbi ekipler, prematüre bebekleri hayatta tutmak için küvöz, ultrason cihazı ve özel bebek maması gibi temel teçhizat eksikliğiyle mücadele ediyor.




YDH - Gazze'nin kuzeyinde prematüre bebekler, hayatta kalmak için adeta savaş verirken, tıbbi ekipler de ultrason cihazları, küvözler, tıbbi malzemeler ve hatta erken doğan bebekler için özel mamalar gibi temel teçhizatın ciddi eksikliğiyle boğuşuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün desteklediği el-Hulu Hastanesi'nde, yakıt kıtlığından kaynaklanan elektrik kesintileri, oksijene bağlı bebeklerin ölümüne neden oluyor.

Durum o kadar vahim ki, geçen hafta beş bebeğin tek küvözü paylaştığı görüldü.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Doktor Joanne Perry, el-Hulu Hastanesi'ndeki yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki tecrübelerini aktarırken durumun vahametini gözler önüne serdi.

Beş bebek tek küvözü paylaşıyor

Doktor Perry, "Başlangıçta iki bebek tek küvözü paylaşıyordu ki bu kendi başına şok edici ve kabul edilemez durum. Sonra bu sayı üçe çıktı ve geçen hafta beş bebeğin tek küvözü paylaştığını gördük," dedi.

Perry, sağlık tesislerine yönelik saldırılar nedeniyle Ekim 2023 öncesinde 126 olan küvöz sayısının bugün Gazze'nin kuzeyinde sadece 36'ya düştüğünü belirtti.

Birden fazla bebeğin tek küvözü paylaşması, özellikle bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmemiş prematüre bebekler için enfeksiyon riskini ciddi ölçüde artırıyor.

Tıbbi ekip, erken doğan bebeklerin sinirsel gelişimini desteklemek amacıyla, anne rahminin koruyucu ortamını taklit etmek için "yuvalama tekniği" olarak bilinen yöntemle, bebeğin etrafında sarılı battaniyeler veya yumuşak malzemelerle set oluşturuyor.

Bu pozisyon, bebeğin duruşunu sabitlemeye, aşırı uzuv hareketlerini azaltmaya ve fiziksel istikrarını artırmaya yardımcı oluyor.

Annelerin sağlığındaki bozulma erken doğumları tetikliyor

Doktor Perry, erken doğum vakalarındaki artışın, annelerin sağlığının bozulmasından kaynaklandığını ifade etti.

Perry, "Bu benim Gazze'ye üçüncü ziyaretim. Bu sefer farklı olan, çok sayıda hamile kadının ciddi kilo kaybı ve şiddetli anemi yaşaması. Bu durum, hamilelik sırasında erken doğum gibi komplikasyonlara maruz kalma ihtimallerini artırıyor," diye konuştu.

Hamile kadınlar, temiz suya erişimin neredeyse imkânsız olduğu kalabalık sığınaklarda veya çadırlarda trajik koşullarda yaşıyor.

Faal sağlık tesislerinin azlığı ve sürekli yerinden edilme nedeniyle pek çok kadın doğum öncesi bakımdan mahrum kalıyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne göre, bu nedenle riskli gebelikler çoğu zaman ancak komplikasyonlar ortaya çıktıktan sonra, bazen de iş işten geçtikten sonra tespit ediliyor.

Elektrik kesintisi bir bebeğin daha canını aldı

Yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki tıbbi ekip, en basit tıbbi takip araçları mevcut olsaydı önlenebilecek sağlık sorunlarıyla doğan bebeklere ve erken doğumlara tanıklık ediyor.

Doktor Perry, ünitede ultrason, röntgen cihazları gibi temel aletlerin bulunmadığını ve gerekli kan tahlillerinin de çoğu zaman yapılamadığını belirtti.

Perry, "14 Temmuz 2025 Pazartesi akşamı, elektrik kesintisi nedeniyle oksijenin durması sonucu bir bebeği kaybettik. Hâlbuki kurtarılması mümkündü," dedi.

Gazze'deki hastaneler çalışmak için dizel jeneratörlere bağımlı olduğundan, yakıt krizi el-Hulu Hastanesi'ndeki tıbbi ekibin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olarak öne çıkıyor.

Yakıt eksikliği, yoğun bakım ünitesinde oksijene bağımlı yeni doğanların ölümüne yol açan elektrik kesintilerine neden oluyor.

'Durum çok acı verici'

Tıbbi malzeme eksikliği de günlük zorluklardan biri. Ekipler, bebek bezi değiştirme aralıklarını uzatmak zorunda kalıyor, bu da bebeklerde pişik riskini artırıyor.

Hastane, sürekli olarak bebek mamasının tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Doktor Perry, durumu şu sözlerle özetledi:

"Emzirmeyi teşvik ediyoruz ve emzirme dostu hastane olmaktan gurur duyuyoruz. Ancak bu durumda, pek çok anne birkaç saatte bir çocuklarını emzirmek için kalamıyor. Ailenin geri kalanıyla ilgilenmeleri gerekiyor veya ulaşım için paraları yok ve saatlerce yürümek zorunda kalıyorlar. Durum çok acı verici. Bebeğin doğumu sevinç ve umut anı olması gerekirken, bugün Gazze'deki çok sayıda aile için endişe ve korkuyla dolu. Tüm zorluklara rağmen, tıbbi ekip tek ruhla ve kısıtlı imkânlarla bu yeni doğanlara mümkün olan en iyi bakımı sunmak için çalışmaya devam ediyor."