Amerikalı elçi Tom Barrack, silahların devlet tekeline alınması için Lübnan'a somut adımlar atması uyarısında bulundu. Bu gelişmeler üzerine Başbakan Nevaf Selam, Meclis Başkanı Nebih Berri'ye özel hükümet oturumu düzenlenmesini teklif etti.

YDH - ABD'nin Suriye ve Lübnan özel temsilcisi Tom Barrack'ın son açıklamaları, Beyrut'taki siyasi tansiyonu yükseltti.
Barrack'ın açıklamaları ve Washington'un artan baskıları neticesinde Başbakan Nevaf Selam'ın, Meclis Başkanı Nebih Berri'ye hükümetin özel gündemle toplanmasını teklif ettiği öğrenildi.
Teklifin gündeminde, silahların münhasıran devletin elinde olması kararının resmi olarak onaylanması yer alıyor.
Barrack'tan 'eyleme geçin' çağrısı
Beyrut'taki temaslarının ardından Paris'e geçtikten sonra çelişkili açıklamalarıyla dikkat çeken Amerikalı elçi Tom Barrack, X platformu üzerinden yaptığı son paylaşımda Lübnan'a yönelik tehdit tonunda ifadeler kullandı.
Barrack, "Lübnan hükümetinin güvenilirliği, ilkelerle uygulamayı uzlaştırma kabiliyetine dayanmaktadır. Liderlerinin defalarca söylediği gibi, silahların yalnızca devletin tekelinde olması esastır," dedi.
Barrack, "Hizbullah silah bulundurduğu sürece kelimeler yeterli olmayacaktır. Lübnan halkının durgunluk ve bocalama durumunda kalmaya mahkûm edilmemesi için hükümet ve Hizbullah şimdi tam olarak taahhütte bulunmalı ve pratik adımlar atmalıdır," diye ekledi.
Barrack'ın bu tavrı, Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin talebiyle hareket eden yerli basın organlarının yürüttüğü korku ve yıldırma kampanyasıyla eş zamanlı geldi.
Amerikalı elçinin Beyrut'tan ayrılmasından bu yana aynı medya kuruluşları, "ABD'nin, Lübnan'ın son cevabından ve Meclis Başkanı Nebih Berri'nin ilettiği tutumdan ikna olmadığı" yönünde karamsar hava yayıyor.
Söz konusu haberlerde, "Lübnan'ın tehlike çemberine girdiği ve İsrail'in, Lübnan devletinin yapmadığını yapmak için tırmandıracağı gerilimden sadece birkaç adım uzakta olduğu" fikri işleniyor.
Selam'dan Berri'ye 'özel oturum' teklifi
Bu iklimden en çok etkilenen ismin Başbakan Nevaf Selam olduğu ve Paris'ten döner dönmez Meclis Başkanı Nebih Berri'ye yeni bir teklif götürdüğü bildirildi.
Selam, bakanlar kurulunun silah meselesini görüşmek ve Lübnan'ın silahların devlet tekeline alınması kararına bağlılığını ilan etmek üzere özel oturumla toplanmasını önerdi.
Selam, Barrack'ın sunduğu gündeme bağlı olmadığını söylese de Berri ile uzlaşmaya çalıştı. Başbakan Selam, bu adımın UNIFIL birliklerinin güneyden çekilmesi projesini akamete uğratacağını ve Amerikalıların, Lübnan'a yönelik yeni bir İsrail saldırısına kılıf olabilecek tırmandırıcı açıklamalarda bulunmasını engelleyeceğini savunuyor.
UNIFIL'in görev süresi şantaj unsuru oldu
Ağustos sonunda görev süresi dolacak olan UNIFIL'in durumunun yeniden gündeme getirilmesi, Lübnan'a yönelik şantaj hamlelerinin parçası.
Paris'teki ABD-Fransa görüşmelerinde, UNIFIL'in görev süresinin otomatik olarak uzatılmayacağı konusunda anlaşıldığı öne sürüldü.
Bütçesinin kısıtlanması ve görevinin sonlandırılması imalarının ardından, UNIFIL'in rolünde değişiklik yapılması ve Lübnan ordusunun refakati olmaksızın her yeri denetleme konusunda mutlak özgürlüğe sahip olması şartı koşuluyor.
Konuya aşina kaynaklar, el-Ahbar gazetesine yaptıkları açıklamada, "UNIFIL'in görevinin sonlandırılması ve güneyden çıkarılmasının öncelikli olarak İsrail'in talebi olduğunu ve bu yönde çalıştığını" kaydetti.
Kaynaklar, "Bugün işittiğimiz iç tehditler, Hizbullah'ın silahlarının belirli bir zaman dilimi içinde (yıl sonunu geçmeyecek şekilde) ve bakanlar kurulu kararı ile partinin açık onayıyla alınması talebi konusunda Barrack'a taviz vermeyen Lübnan'a yönelik, Amerika'nın uluslararası baskıların bir parçası olan talebidir," ifadelerini kullandı.
Özellikle Amerikalı elçinin, "İsrail'in gerilimi tırmandırmayacağına veya karşılık adımları atmayacağına dair herhangi bir güvence vermeyi reddetmesi" bu görüşü güçlendiriyor.
Kaynaklar, bu korku ortamının bizzat Barrack tarafından talep edildiğini ve Lübnanlılara "Hizbullah'a baskı yapmak için bir şeyler yapmaları gerektiğini" söylediğini aktardı.
Bu durum, eski milletvekili ve Lübnanlı Dürzilerin temsilcisi Velid Canbolat'ın, "Hizbullah, ağır silah bulundurmasının Lübnan'a felaket getireceğine ikna olmalıdır. Silahların zorla alınabileceğine inanmıyorum ve burada Lübnan ordusuna uluslararası destek şarttır," şeklindeki sözlerine de yansıdı.
Aynı kaynaklara göre, "Amerikalıların taleplerini, özellikle Suriye'de meydana gelen değişiklikler ışığında kabul etmek imkânsız."
Kaynaklar, "Lübnan, Paris'teki Suriye-İsrail müzakerelerinin sonuçlarını izliyor. Zira Lübnan-Suriye ilişkileri, Amerika'nın teklifinde temel bir madde olarak yer alıyor ve bu müzakerelerin sınırlar, İsrail işgali gibi ortak dosyalar ile İsrail'in Suriye'ye dayattığı Hizbullah ve Lübnan ile bağlantılı talepler üzerinde büyük etkisi olacak," değerlendirmesinde bulundu.
Bu ve benzeri konular, Başbakan Selam ile Meclis Başkanı Berri arasındaki görüşmede ele alındı. Selam, Berri'ye Paris'e yaptığı resmi ziyaretin sonuçları ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi hakkında bilgi verdi.
Başbakan, görüşmede Fransa'nın "Lübnan'ı çeşitli alanlarda destekleme ve güneyde istikrarın korunması çerçevesinde UNIFIL'in görev süresinin yenilenmesi için çalışma" taahhüdünü yinelediğini söyledi.